În „locuințele pentru tineri” cu chirii modice din centrul Capitalei stau (foști) angajați ai Primăriei Sectorului 1, cu salarii de peste 5.000 de lei

În „locuințele pentru tineri” cu chirii modice din centrul Capitalei stau (foști) angajați ai Primăriei Sectorului 1, cu salarii de peste 5.000 de lei

Mai multe persoane care câștigă peste 5.000 de lei pe lună închiriază cu doar 450 de lei apartamente pentru tineret de la Primăria Sectorului 1.

La solicitarea SpotMedia.ro, Primăria Sectorului 1 ne-a transmis că în apartamentele pentru tineret locuiesc, singuri sau împreună cu familiile, 58 de beneficiari.

Dintre acești 58 de oameni, 16 lucrează sau au lucrat mai demult la primăria de sector care le-a dat locuințele.

Interesant este că parte dintre ei au salarii care le-ar permite să își închirieze o locuință de pe piața liberă. Dar rămân în locuințele pentru tineret, unde chiria lunară este cuprinsă între 435,9 lei și 444,2 lei pe lună.

Spre exemplu, un salariat de la Direcția de Taxe și Impozite a Primăriei Sectorului 1 a primit locuință socială în 2006, pe când câștiga doar 810 lei/ lună.

În 2018, însă, când i s-a prelungit contractul pentru locuința de tineret, același angajat avea un salariu net de 5.045 de lei. Putea să își închirieze un apartament de pe piața liberă. Dar a rămas în locuința pentru tineret.

ADVERTISING

Și nu e singurul. Un alt angajat al primăriei de sector a primit locuință socială în anul 2016, pe când încasa doar 1.040 de lei. În 2019, însă – când i s-a prelungit contractul – avea un venit net lunar de 5.331 de lei. Și-ar fi putut închiria locuință de pe piața liberă. Dar n-a făcut-o.

Există și persoane care au rămas în locuințele pentru tineret în ciuda faptului că dețin chiar și bunuri imobile generatoare de venituri.

Spre exemplu, fosta directoare a Serviciului Juridic, Proceduri și Managementul Calității, Ancuța Felicia Duncă, a primit locuința pentru tineret în 2018, potrivit informațiilor comunicate de Primăria Sectorului 1 la solicitarea SpotMedia.ro.

La acea vreme avea un salariu de 3.717 lei. Ulterior, salariul i-a crescut. Potrivit propriei sale declarații de avere, în 2019 a încasat salariu în cuantum de 5.738 de lei pe lună, la care s-au adaugat vouchere de vacanță.

ADVERTISING

În plus, Duncă deține un teren agricol de 11,25 de hectare în Maramureș pentru care primește, de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), subvenție de 25.181 de lei. Asta înseamnă, în medie, aproape 2.100 de lei pe lună.

Per total, veniturile acesteia au ajuns, deci, la 7.800 de lei pe lună.

Cu toate astea, Ancuța Felicia Duncă se află încă în locuința pentru tineret. Nu mai lucrează la Primăria Sectorului 1, dar va rămâne în locuință cel puțin până pe 2 decembrie. Plătește o chirie lunară de 435,9 lei pe lună, din informațiile SpotMedia.ro.

De asemenea, potivit informațiilor obținute, Gabriela Raluca Suditu, fost consilier local la Sectorul 1, dar și consilier la Ministerul Muncii, are locuință pentru tineret până în iulie 2022.

Potrivit declarației de avere, în 2019 - an în care a primit locuința pentru tineret cu chirie de numai 444,2 lei - Suditu a avut venituri de 4.901 lei pe lună. Cu alte cuvinte, avea bani suficienți să stea cu chirie și pe cont propriu, fără ajutor de la primărie.

ADVERTISING

Cel puțin până în luna septembrie a acestui an poate sta într-o locuință pentru tineret a primăriei și Paul Iulian Olteanu. E fost consilier local la Sectorul 1 în mandatul 2016-2020. De asemenea, a fost șef de serviciu la Administrația Piețelor din sector.

A primit locuința pentru tineret în 2015 și, potrivit unei declarații de avare, în 2016 și-a vândut BMW-ul cu 10.000 de euro. Dar n-a folosit banii ca să își caute altă locuință, ci a rămas în cea a primăriei, unde plătește o chirie de numai 435,9 lei pe lună.

Se schimbă regulamentul pentru locuințele de tineret

Până acum, Primăria Sectorului 1 a dat locuințele pentru tineret în baza unui regulament. Acesta a fost adoptat prin Hotărârea de Consiliu Local (HCL) 384/2005, modificată 4 ani mai târziu prin HCL 293/2009.

Puteți citi aici cea mai recentă formă a criteriilor în baza cărora se acordă locuințele pentru tineret, în Sectorul 1:

Inițial, primeau mai multe puncte solicitanții (de maxim 35 de ani) care încă locuiau cu părinții, aveau studii superioare, erau căsătoriți și aveau venitul net al familiei sub 1.000 de lei.

În 2009, punctaj mai bun au început să primească și tinerii care locuiau cu chirie în locuințe de stat.

Nicăieri, însă, nu se menționează că peste un anumit nivel de venit un tânăr ar trebui să își închirieze locuință de pe piață și să lase locul altora, care au nevoie de apartament cu chirie mică, de la primărie.

La solicitarea SpotMedia.ro, Primăria Sectorului 1 a transmis că, la acest moment, Compartimentul Fond Imobiliar ”are în curs de elaborare un proiect de hotărâre care are ca obiect modificarea criteriilor care stau la baza atribuirii locuințelor pentru tineri, proiect ce va fi supus dezbaterii publice”.

Mai mult, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a postat pe rețelele de socializare un mesaj prin care informa că a trimis corpul de control să verifice modul în care s-au acordat locuințele pentru tineret.

Am încercat să aflăm mai multe de la Clotilde Armand, însă primarul nu a vrut să ofere detalii.

Rămâne să vedem cum va alege Primăria Sectorului 1 să folosească, de aici înainte, cele 58 de locuințe pentru tineret pe care le deține în centrul Bucureștiului, în zona Piața Victoriei.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇