Bătălia de la Unirii: În cât timp pierde Băluță banii și de ce s-a răzgândit și nu se mai grăbește (Document)

Bătălia de la Unirii: În cât timp pierde Băluță banii și de ce s-a răzgândit și nu se mai grăbește (Document)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Primăria Sectorului 4 are tot timpul să ceară și să obțină avize pentru o autorizație de construire care să-i permită să intervină pentru refacerea Planșeului Unirii.

Potrivit unui răspuns trimis de Ministerul Dezvoltării la solicitarea Spotmedia.ro, cei 750 de milioane de lei din programul Anghel Saligny pot fi accesați până în anul 2028.

Din costul total de 867.756.446de lei al lucrărilor la planșeului din Piața Unirii, Ministerul Dezvoltării poate achita 750.751.800 de lei, în baza contractului de finanțare nr. 3921/13.08.2024, semnat cu Primăria Sectorului 4.

Este vorba, deci, despre circa 86% din valoarea totală a lucrării, după cum se arată într-un răspuns formulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, la solicitarea Spotmedia.ro.

Primăria Sectorului 4 și antreprenorul principal -  adică Asocierea Construcții Erbașu - Concrete & Design Solutions și Bog'Art – trebuie să respecte niște termene.  

Iată care sunt acestea, potrivit răspunsului pe care ni l-a transmis MDRAP:

„Potrivit art. VI alin. (1)-(2) din Contractul de finanțare nr. 3921/13.08.2024:

Alin. (1) – „Contractul de finanțare intră în vigoare la data semnării lui de către ultima parte și este valabil până la 31.12.2026, termen în care se va realiza finalizarea obiectivului de investiții, inclusiv punerea în funcțiune a acestuia, conform legii”;

Alin (2) – „În funcție de prevederile bugetare aprobate anual cu această destinație, durata contractelor de finanțare prevăzută la alin. (1) poate fi prelungită cu maximum 2 ani, fără a depăși data de 31 decembrie 2028”.

Mai jos puteți citi integral contractul semnat de Primăria Sectorului 4 cu ministerul pentru finanțarea lucrărilor.

Cu alte cuvinte, Primăria Sectorului 4 are timp suficient să obțină avizele necesare și să ceară autorizația de construire la termen, nu în regim de urgență.

Dacă nu o face, însă, pierde nu doar banii, ci anulează posibilitatea ca planșeul să se mai reconstruiască folosind bani de la Guvern.

„În situația în care nu se respectă termenele stabilite în contractul de finanțare și prevederile art. 7 alin. (1)-(2) din OUG nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului național de investiții «Anghel Saligny», cu modificările și completările ulterioare, nu se mai pot accesa fonduri de la bugetul de stat pentru obiectivul de investiții «Regenerarea spațiilor publice în zona Pasajul Unirii, prin realizarea lucrărilor de consolidare și reabilitare a Planșeului de acoperire a râului Dâmbovița în Piața Unirii», a transmis ministerul, la solicitarea Spotmedia.ro.

Lua cineva avans, dacă începeau lucrările?

Am întrebat Ministerul Dezvoltării dacă în contractul pe care l-a semnat cu Primăria Sectorului 4 era prevăzută plata vreunui avans către beneficiar sau constructor.

Ministerul spune că nu.

Instituția ne-a transmis că face plăți în temeiul „art. 12 alin. (2) din Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului național de investiții «Anghel Saligny».

„Având în vedere prevederile legale menționate, facem precizarea că nu există temei legal privind achitarea avansului din contractul de finanțare către beneficiar și sau executant, decontarea se face exclusiv pentru bunurile achiziționate, serviciile prestate, lucrările executate”, a mai transmis MDRAP.

Răspunsuri care se lasă așteptate

Ministerul a avut nevoie de doar o zi pentru a ne transmite informațiile pe care le-am solicitat.

În schimb, Primăria Sectorului 4 a primit solicitarea noastră de informații pe data de 3 octombrie. Și abia astăzi, pe 16 octombrie, ne-a răspuns că are nevoie de 30 de zile pentru a soluționa cererea.

Pe lângă o serie de informații, am solicitat de la primăria condusă de Daniel Băluță și două documente: contractul încheiat cu MDRAP (pe care ministerul condus de Adrian Veștea ni l-a trimis în 24 de ore) și contractul încheiat de primărie cu Asocierea Construcții Erbașu - Concrete & Design Solutions și Bog'Art.

Rămâne să vedem dacă primăria se va ține de cuvânt și va răspunde la întrebări. Am trimis o nouă solicitare de informații ieri, pe 15 octombrie, pentru a lămuri cauzele incidentelor petrecute pe șantierul de la Piața Unirii.

Anterior, în repetate rânduri, Primăria Sectorului 4 a refuzat să soluționeze integral solicitările Spotmedia.ro.

Ce urmează

Inițial, primarul Daniel Băluță anunța că vrea să se retragă din proiect, dacă nu primește autorizația de construire. Și susținea că deja pregătește o hotărâre de Consiliu Local în acest sens.

În urma scandalului din Piața Unirii, pare că s-a răzgândit. Acum are timp să ceară avizele.

Primarul Sectorului 4 a postat pe Facebook un mesaj din care reiese că „salută deschiderea la dialog” a primarului Nicușor Dan și că vrea să continue proiectul.

Așa cum am afirmat întotdeauna, rolul nostru, la nivelul primăriilor, este acela de a ne asigura că interesul public...

Publicată de Daniel Băluță pe Miercuri, 16 octombrie 2024

Reprezentanți din conducerea Metrorex au declarat pentru Euronews că societatea nu a eliberat niciun aviz pentru șantier, din cauză că Primăria Sectorului 4 l-a solicitat abia vinerea trecută.

Între timp, primarul general Nicușor Dan a transmis că s-a îndreptat eroarea materială de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) care i-a permis Primăriei Sectorului 4 să obțină autorizație de construire de la Sectorul 3. Era vorba despre intabularea greșită a suprafeței în proprietatea Ministerului Mediului, cu drept de utilizare în favoarea Apelor Române.

Nicușor Dan a explicat, anterior, că albia Dâmboviței, din subteranul Pieței Unirii este a Apelor Române. Dar că terenurile de la suprafață sunt ale PMB.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇