Iese cozonacul, intră magiunul. Noua listă de plafonare la alimente a fost restrânsă

Iese cozonacul, intră magiunul. Noua listă de plafonare la alimente a fost restrânsă

Plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază va fi prelungită cu încă 60 de zile, iar lista va fi restrânsă la 17 produse, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă postat pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Această OUG va fi, cel mai probabil, adoptată miercuri în şedinţa de guvern, pentru că ar trebui deja să producă efecte de joi, 1 februarie. 

Lista cu produse agricole şi alimentare cuprinde următoarele:

  1. pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi;
  2. lapte de vacă de consum 1 litru, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT;
  3. brânză telemea de vacă vrac;
  4. iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame;
  5. făină albă de grâu "000" până la 1 kg;
  6. mălai până la 1 kg;
  7. ouă de găină calibrul M;
  8. ulei de floarea-soarelui până la 2 litri;
  9. carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard);
  10. carne proaspătă porc (carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc);
  11. legume proaspete vrac (roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi);
  12. fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă);
  13. cartofi proaspeţi albi vrac;
  14. zahăr alb tos până la 1 kg;
  15. smântână - 12% grăsime;
  16. unt până la 250 grame;
  17. magiun până la 350 grame.
ADVERTISING

În cazul magiunului, am putea observa la raft o ieftinire de până la 10 lei, de la 28 de lei cât costă acum, la 19 lei, spun specialiştii.

Potrivit proiectului, pe actuala lista din proiectul de OUG nu se mai regăsesc:

  • cozonacul,
  • orezul,
  • bulionul de roşii,
  • margarina,
  • drojdia,
  • carnea tocată

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, că a decis să prelungească cu 60 de zile ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază.

"Românii trebuie să aibă parte în continuare de o stabilitate a preţurilor la alimente, după nebunia creşterilor speculative din trecut. Constat că şi cei care în trecut au criticat această măsură recunosc acum că, în lipsa ei, preţurile ar fi crescut cu până la 20%. Este clar că plafonarea a temperat creşterile speculative de preţuri, a ajutat la scăderea inflaţiei şi la menţinerea puterii de cumpărare a populaţiei", a scris Ciolacu, pe Facebook.

El a precizat că, potrivit datelor INS, preţurile din luna decembrie 2023 au fost cu 5,8% mai mari faţă de cele din decembrie 2022, în timp ce în luna iunie 2023 (înainte de introducerea acestei măsuri) diferenţa faţă de aceeaşi lună din anul precedent era de aproape 18%.

"În paralel, voi continua dialogul cu marile lanţuri de magazine, cu care am avut şi astăzi o discuţie foarte constructivă, pentru a construi împreună un mecanism pe termen lung bazat pe un parteneriat stat-mediu de afaceri prin care preţurile să fie ţinute sub control. Am o singură condiţie: ca producătorii şi procesatorii români să aibă parte de un tratament corect", a menţionat prim-ministrul.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare a intrat în vigoare pe 1 august 2023, pentru o perioadă de trei luni. La finele lunii octombrie, Guvernul a aprobat prelungirea cu 90 de zile a măsurii, incluzând şi noi produse în această listă. Termenul limită era 31 ianuarie 2024.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇