Iar suntem pe ultimele locuri din UE. De data asta, la tinerii care își găsesc de muncă după studii

Iar suntem pe ultimele locuri din UE. De data asta, la tinerii care își găsesc de muncă după studii

România se află pe locul 3 din coada topului statelor UE unde tinerii absolveţi îşi găsesc de lucru la absolvirea studiilor.

Datele publicate miercuri de Eurostat arată că la nivelul UE ponderea proaspeţilor absolvenţi de liceu sau facultate care erau angajaţi a ajuns în 2023 la 83,5%, în creştere cu 1,1% faţă de 2022.

Însă România se numără printre ţările membre cu cei mai mulţi şomeri în rândul proaspeţilor absolvenţi.

Proaspeţii absolvenţi sunt tineri între 20 şi 34 de ani, care şi-au finalizat studiile secundare sau terţiare în ultimii trei ani (liceu sau facultate).

ADVERTISING

Rata de ocupare în rândul proaspeţilor absolvenţi este mai mare de 80% în 22 de ţări membre UE. Cel mai bine la acest capitol stă Malta, unde 95,8% din proaspeţii absolvenţi erau angajaţi în 2023, urmată de Ţările de Jos (93,2%) şi Germania (91,5%).

La polul opus, cele mai scăzute rate de ocupare în rândul proaspeţilor absolvenţi se înregistrau în Italia (67,5%), Grecia (72,3%) şi România (74,8%).

Rata de ocupare este mai mare în rândul absolvenţilor de facultate decât în cazul celor care au terminat liceul.

ADVERTISING

În 2023, rata de ocupare a proaspeţilor absolvenţi de facultate era mai mare de 90% în Irlanda, Austria, Belgia, Suedia, Slovacia, Polonia, Germania, Letonia, Bulgaria, Ungaria, Ţările de Jos, Malta şi Estonia. În doar două ţări membre UE acest indicator era mai mic de 80%: Grecia şi Italia.

Pe sexe, rata de ocupare în rândul proaspeţilor absolvenţi din UE este mai mare în rândul bărbaţilor (85%) decât în rândul femeilor (82%). Această situaţie se regăseşte în 18 state membre, inclusiv în România.

ADVERTISING

La nivelul UE, în ultimii zece ani s-a înregistrat o creştere a ratei de ocupare în rândul proaspeţilor absolvenţi. În 2013, această rată se situa la 74,3% şi între timp a crescut constant.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇