Horia Tomescu (USR-PLUS) și Stelian Bujduveanu (PNL) sunt noii viceprimari ai Capitalei

Horia Tomescu (USR-PLUS) și Stelian Bujduveanu (PNL) sunt noii viceprimari ai Capitalei

După aproape 3 luni de la alegerile locale de pe 27 septembrie, Bucureștiul are, în sfârșit, viceprimari: Horia Tomescu de la USR PLUS și Stelian Bujduveanu de la PNL.

În mod normal – potrivit Codului Administrativ în vigoare la alegerile locale – viceprimarii puteau fi aleși după ce au fost învestiți în funcții suficienți consilieri locali ca să se poată ține ședința.

La numai o zi după ce Nicușor Dan și 45 dintre cei 55 de consilieri generali au depus jurământul și și-au preluat mandatele (pe 29 octombrie), în Monitorul Oficial s-a publicat o ordonanță de urgență a Guvernului Orban. Aceasta prevedea că viceprimarii nu pot fi învestiți decât după ce și ultimul consilier general a fost validat.

ADVERTISING

Vlad Voiculescu, viceprimar desemnat la acea dată din partea USR PLUS, a precizat pentru SpotMedia.ro că PNL i-a blocat numirea în funcție.

Stelian Bujduveanu, viceprimar desemnat de PNL, a explicat tot pentru SpotMedia.ro că ordonanţa dată de Cabinetul Orban n-a vizat Bucureștiul, unde partidele de dreapta aveau majoritate. Ci dimpotrivă, ar fi fost dată pentru acele localități în care, fără toți consilierii validați, majoritatea în consiliile locale era alta decât cea votată de cetățeni.

ADVERTISING

Iar într-o astfel de situație majoritatea provizorie ar fi pus în funcție viceprimari care, ulterior, nu mai puteau fi demiși (din cauză că în multe consilii locale majoritatea obținută în alegeri este de jumătate plus unu dintre consilieri, nu de două treimi, cât ar fi nevoie pentru schimbarea din funcție a unui viceprimar).

Una peste alta, procesul de validare a celor 10 consilieri supleanți a durat.

ADVERTISING

A început pe 2 noiembrie, la Judecătoria Sectorului 1, unde a avut 5 termene. Ultimul a fost pe 23 noiembrie. După aceea, procesul s-a mutat la instanța superioară: Tribunalul București.

Iar la tribunal a durat doar o zi: s-a înregistrat dosar pe 10 decembrie, iar pe 11 s-a ținut ședință încheiată cu decizie definitivă de validare a tuturor consilierilor.

Între timp, Vlad Voiculescu a renunțat la funcția de viceprimar, în condițiile în care - la negocierile pentru formarea viitorului guvern - USR PLUS și-a însușit portofoliul Sănătății. Iar numele său a fost vehiculat ca potențial viitor ministru. De altfel, Vlad Voiculescu a mai fost ministru al Sănătății în 2016.

În formulă completă acum, Consiliul General și conducerea PMB pot începe lucrul intensiv la proiectele anunțate pentru București, în timpul campaniei electorale.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇