Guvernul a majorat salariul minim. Câți români vor beneficia de această măsură

Guvernul a majorat salariul minim. Câți români vor beneficia de această măsură
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În prag de alegeri comasate, Guvernul a adoptat, joi, creşterea salariului minim brut, de care vor beneficia peste 1,8 milioane de oameni. Măsura de va aplica de la 1 iulie 2024.

„Cea mai aşteptată decizie de azi este creşterea salariului minim de la 3.300 de lei la 3.700 de lei lunar, de la 1 iulie. Este o măsură agreată cu partenerii de dialog social, de care beneficiază peste 1,8 milioane de angajaţi din România. De asemenea, la solicitarea mediului de afaceri, am aprobat majorarea de la 200 de lei la 300 de lei a sumei lunare neimpozitate”, a declarat joi premierul Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.

ADVERTISING

Majorarea nu se aplică salariaţilor din agricultură şi industria alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale în vigoare”, au transmis reprezentanţii Ministerului Muncii.

Amenzile de circulație nu vor crește de la 1 iulie prin majorarea salariului minim

1 miliard de euro merge la bugetul statului

Potrivit unui calcul al Curs de guvernare, măsura va va avea un impact bugetar pozitiv de 2,312 miliarde de lei asupra veniturilor bugetare, anul acesta. Anul viitor, suma colectată suplimentar la buget din impozitele și contribuțiile aferente acestei creșteri va fi 5,55 miliarde de lei.

ADVERTISING

Pe de altă parte, cheltuielile statului avansează cu aproape 553 de milioane de lei anul acesta și 1,326 miliarde în 2025, sumă reprezentând impozitele plătite în plus pentru bugetari.

Ținta - salariul minim european

Cu ocazia majorării salariului minim, Marcel Ciolacu a spus că în acest fel se face "un pas important" pentru a ne apropia de nivelul cerut de directiva privind salariul minim european.

„Ministerul Muncii şi partenerii sociali lucrează deja la mecanismul care va introduce salariul minim european în România până în noiembrie. Formula stabilită va ţine cont de puterea de cumpărare, de nivelul câştigului salariul mediu brut şi productivitatea muncii", a mai spus prim-ministrul.

ADVERTISING

2024 este anul în care statele membre trebuie să finalizeze transpunerea Directivei UE privind salariul minim adecvat și să aplice normele, începând cu 15 noiembrie.

În România, unde formula aleasă este ca salariul minim pe economie să se încadreze în cel puțin 50% din salariul mediu, cea mai importantă parte a directivei va fi respectată, în condițiile în care: Guvernul a aprobat un salariu minim de 3.700 de lei începând cu 1 iulie 2024, iar câștigul salarial luat în calcul la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este de 7.567 lei.

Suntem pe penultimul loc în UE

Precizăm că, de la 1 octombrie 2023, salariul minim brut pe ţară este de 3.300 de lei pe lună. Asta înseamnă un salariu minim net de 2.079 de lei.

Tot din octombrie 2023, în sectorul construcțiilor, salariul minim brut este de 4.582 de lei, iar în domeniul agricol și în industria alimentară - 3.436 de lei.

Ar fi ciudat, totuşi, ca salariul minim din industria alimentară (dacă nu se schimbă, aşa cum anunţă Ministerul Muncii) să rămână sub cel minim pe economie la nivel de ţară.

România se află pe penultimul loc în UE, cu un salariu minim brut de 663 de euro. Ungaria e chiar deasupra țării noastre, cu un salariu minim de 967 de euro. În clasamentul general, cu tot cu statele non-UE, România depășește doar Serbia, Muntenegru, Bulgaria, Albania și Macedonia.

Bulgaria (477 euro) are un salariu minim mai mic decât Turcia, Serbia și Muntenegru, țări candidate la aderare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇