Ghidul complet al sistemelor de aer condiționat: Cum să-l alegi pe cel mai bun pentru casa ta

Unitățile de aer condiționat sunt folosite pentru a reduce temperatura unei incaperi. De asemenea, ele ajută la menținerea unei temperaturi confortabile prin eliminarea umezelii și a poluanților din aer. Un aparat de aer condiționat este compus dintr-un compresor, condensator, serpentină evaporator și o unitate exterioară. Unitatea exterioară este locul în care gazul frigorific intră în contact cu aerul exterior. Aceasta răcește gazul, astfel încât să poată fi pompat înapoi în unitatea interioară pentru a se răci din nou. Partea interioară a unui AC este locul în care găsești toate comenzile – termostat, temporizator etc.

Cum știm câți BTU ne sunt necesari pentru o eficiență maximă?

BTU înseamnă unitatea termică britanică, care este o măsură a energiei. Efectuarea unui calcul incorect al BTU, în favoarea economiei, poate fi costisitoare pe termen lung. Este important să țineți cont de numărul de camere pe care doriți să le răciți/încălziți cu aer condiționat și de tipul de aparat pe care intenționați să îl cumpărați. De asemenea, dimensiunea camerei, numărul și dimensiunea ferestrelor, dar și climatul în care locuim sunt factori ce influențează alegerea numărului de BTU.

Dacă doriți să faceți un calcul simplu, calculați zona camerei de încălzit. Măsurați lățimea și lungimea camerei și înmulțiți cele două valori. Trebuie să faceți măsurarea în metri.

Ar = L x an.

Unde:

Ar: Zona de încălzit -  Măsurată în metri pătrați;

L: Lungimea camerei -  Măsurată în metri;

R: Lățimea camerei -  Măsurată în metri.

Suprafața rezultată în metri pătrați, o înmulțiți cu 600 dacă este un mediu rezidențial sau cu 800 dacă este un spațiu comercial. Rezultatul obținut indică care ar fi cantitatea de BTU necesară pe metru pătrat.

ADVERTISING

BTU = ar x 600 (locuință);

BTU = ar x 800 (spațiu comercial);

Desigur, acest calcul este referențial și poate varia din cauza multor factori. Aceasta ar fi o formulă simplă pentru a calcula btu pe metru pătrat.

Care sunt cele mai bune caracteristici ale noilor unități AC?

Cele mai bune caracteristici ale noilor unitati de aer conditionat sunt faptul ca sunt mai eficiente, mai silentioase si mai usor de folosit. Au, de asemenea, o mulțime de alte caracteristici care le fac mai performante decât predecesorii lor. Unitățile de aer condiționat au suferit o modernizare majoră odată cu introducerea noilor tehnologii. Aceste unități sunt acum echipate cu mai multe caracteristici și pot oferi un confort sporit, eficiență energetică și protecție împotriva schimbărilor climatice. 

De asemenea, ele au tehnologie avansată care elimină nevoia unor sisteme suplimentare de răcire sau încălzire în locuințe. Noile unități AC au multe caracteristici care le fac mai eficiente și apreciate. Aceste caracteristici includ utilizarea unui termostat digital, ce ofera și eficiență energetică. Folosirea acestuia ne ajută să reglăm temperatura, astfel încât să nu facem risipă de energie electrică. 

Când trebuie să înlocuiți vechea unitate de aer conditionat? 

Este important să înlocuiți unitatea de aer condiționat atunci când este prea veche și începe să se defecteze, concret – nu mai poate răci/încălzi la putere maximă. Cu toate acestea, este de asemenea important să nu așteptați până când unitatea se defectează.La întrebarea - când ar trebui să înlocuiți unitatea AC, intră în joc o mulțime de factori. Vechimea unității și eficiența acesteia sunt doi factori cheie care trebuie luați în considerare. 

ADVERTISING

De asemenea, este important să luați în considerare cât timp doriți să așteptați pentru înlocuirea unității AC și câți bani doriți să cheltuiți pe ea. Este întotdeauna mai bine să nu așteptați până când AC se oprește complet înainte de a-l înlocui, deoarece acest lucru ar putea duce la mai multe probleme în viitor cu factura de energie și calitatea aerului.

Câte tipuri de unități de aer condiționat există? 

Unitățile de aer condiționat sunt utilizate într-o gamă largă de locuri, cum ar fi case, birouri, școli și spitale. În funcție de tipul aparatului de aer condiționat, acesta va fi folosit în diferite scopuri. Există câteva tipuri de unități de aer condiționat care sunt utilizate în mod obișnuit de către proprietarii locuințelor.Sunt multe variații în calitate, design și caracteristici, în ceea ce privește echipamentele de aer condiționat. De exemplu, există unități moderne mult mai mici și mai eficiente decât altele, fiind de aceeași clasificare, dar de diferite mărci și modele.

Aparat de aer conditionat Samsung Cebu AR12TXFYAWKNEU, 12000 BTU, Wi-Fi, Clasa A++/A+, AI Auto Comfort, Fast cooling (Alb) (ID 3819093)

Aparat de aer conditionat portabil Whirlpool PACW29COL, 9000BTU, Clasa A (Alb)

Aer conditionat Fujitsu ASYG12KPCE, 12000 BTU, Clasa A++/A+, Inverter (Alb)

Sistemul de evaluare a energiei este în mare măsură o modalitate excelentă de a vizualiza energia și eficiența acestor echipamente, dar obțineți totodată și mai multe informații privind capacitatea lor de lucru. Prin urmare, aparatele de aer condiționat sunt clasificate în 4 grupuri, pe baza designului și a capacității de lucru.

ADVERTISING

1. Aparate de aer condiționat pentru ferestre

Acestea sunt adesea o opțiune foarte comună de a ,,răci" o cameră mică. Și vedeți, folosim ghilimele pentru că nu este termenul tehnic corect. Unitățile pentru fereastră au toate piesele lor într-un singur bloc. Ele sunt concepute pentru a se potrivi într-o fereastră (de aici și numele său), și într-adevăr nu trebuie să se facă modificări semnificative pentru a-l instala.

În cazul în care nu doriți sau nu puteți utiliza fereastra pentru a instala echipamentul, puteți face acest lucru prin efectuarea unei deschideri în perete și instalați-l acolo.Desigur, luând în considerare structura pentru a proteja aparatul, înclinația pentru scurgere și spațiul necesar pentru a-l putea demonta în momentul întreținerii. De asemenea, trebuie să verificați dacă nu compromiteți structura peretelui atunci când găuriți peretele.

2. Aparate de aer condiționat de tip Split

Aceste sisteme sunt destul de întâlnite în prezent. Ele sunt cunoscute sub numele de sisteme sau echipamente Split, deoarece sunt formate din două sau mai multe unități, una sau mai multe unități care sunt păstrate în interiorul clădirii (partea rece) și o altă unitate în afara (partea fierbinte). Acestea pot fi folosite pentru a răci o singură cameră sau mai multe. Compresorul său este amplasat pe partea exterioară și este responsabil pentru menținerea ciclului de răcire pentru întregul sistem. Aceste unități sunt cunoscute în argou tehnic ca și unități exterioare.

Unitățile exterioare (compresoarele) sunt de obicei instalate în partea de sus a peretelui, așa că țineți cont de acest lucru pentru viitoarele decorări ale acelui perete și totodată nu uitați să acordați spațiu pentru montarea aparatului de aer condiționat.

Sistemele sau echipamentele separate sunt mai mici decât echipamentele centralizate de aer, iar unitățile lor sunt conectate prin conducte mici, ceea ce le face foarte versatile și sunt puse mai bine în mișcare decât cele centralizate. Dezavantajul pentru unii este că unitatea internă este vizibilă și va trebui să facă parte din casa, deci, poate deranja vizual.

Sistemele au un cost inițial foarte mare dacă le comparați cu echipamentele pentru ferestre sau cu aerul portabil, dar sunt la un preț scăzut dacă le comparați cu costul inițial al aerului central. Cu toate acestea, deși cheltuielile inițiale sunt mari, acestea sunt mult mai ieftine pe termen lung și eficiente în ceea ce privește consumul și capacitatea de energie. Un sistem de separare necesită modificări ușoare în casă, inclusiv găuri în pereți. Pentru a profita la maxim de echipamentul ales, este recomandat ca instalarea aparatului de aer condiționat să fie făcută de personal specializat.

Aparat de aer conditionat Gree Fairy Black GWH09ACC-K6DNA1F, 9000 BTU, Wi-Fi Intelligent Control, R32, Kit de instalare inclus (Negru)

Aparat de aer conditionat LG S12 EQ, Inverter, 12000 BTU, Clasa A++, (Alb)

Aparat de aer conditionat portabil Teesa TSA8043, 80W, recomandat pentru camerele de 20mp, debit de aer 270 m3/h, temporizator (Alb)

3. Aparate de aer condiționat portabile

Ei bine, numele spune multe. Acest echipament poate fi plasat și mutat mult mai ușor decât orice alt aparat de aer condiționat. Chiar și mai multe modele au roți și nu sunt atât de grele. Acestea sunt cu siguranta foarte versatile in ceea ce priveste transportul, dar trebuie sa fie instalate cu un kit care vine cu echipamentul atunci cand il cumparati.

Aceste dispozitive funcționează prin extragerea aerului cald, răcirea acestuia și apoi returnarea acestuia în cameră. Le putem clasifica în două grupuri mari: Furtun unic și furtun dublu. Cele care au o un singur furtun trag aer cald din cameră, îl răcesc și îl întorc în cameră, în timp ce iau aerul cald afară. Acest lucru provoacă disconfort termic în interiorul camerei, aducând mai mult aer cald din restul casei și din exterior. Din acest motiv, echipamentul cu un singur furtun este foarte ineficient.

Aparatele de aer conditionat portabile sunt foarte ieftine din punct de vedere al costului initial. Dar ele nu sunt foarte eficiente dacă doriți să se răcească două sau mai multe camere. Un avantaj al acestui dispozitiv este că îl puteți lua atunci când schimbați locuința. Acest lucru îl face potrivit pentru chiriași sau pentru cei care intenționează să se mute în viitorul apropiat.

Unele aparate de aer condiționat portabile au un al doilea furtun pe care îl folosesc pentru a extrage aerul extern. Acestea sunt cunoscute sub numele de furtun dublu, și reduc problemele de disconfort termic din mediu, adică nu aduc mai mult aer cald în casă. Dar aceste echipamente rămân mai puțin eficiente în comparație cu alte tipuri de aparate de aer condiționat.

Aparatele de aer condiționat portabile au costuri inițiale relativ scăzute. Cu toate acestea, pe termen lung, este posibil să vă coste mai mult factura la energie electrică decât alte opțiuni. Recomandat este să căutați alte modele dacă aveți un spațiu foarte mic sau nu intenționați să utilizați aparatul frecvent.

4. Centrale de aer condiționat

Un echipament central implică o unitate mare pe exteriorul clădirii, cu o unitate internă de evaporare și conducte care conectează aerul condiționat la diferite medii interne din interiorul încăperii. Aceste sisteme vă cer să efectuați modificări în clădire și impun prezența unor spații destinate numai acestor echipamente.

Aceste tipuri de dispozitive sunt ideale pentru controlul temperaturii spațiilor mari, cum ar fi o casă întreagă sau un spațiu comercial, și deși costul inițial este ridicat, ele sunt mai ieftine pe termen lung. După cum am menționat, aceste tipuri de aer condiționat necesită spații destinate exclusiv pentru ele din cauza dimensiunii lor, dar în interior, în casă, ele nu deranjează. 

Ce înseamnă funcția Invertor la un aer condiționat?

Ca o mențiune specială, trebuie să numim aparatele de aer condiționat cu tehnologie invertor. Acestea nu diferă mult de cele convenționale, însă prezintă un mare avantaj. Tehnologia sa inovatoare are de-a face cu controlul energiei compresorului. Un invertor are o frecvență variabilă, ceea ce înseamnă că poate controla viteza de încălzire și ieșire, și / sau de răcire, astfel încât să poată distribui aerul uniform, pe tot parcursul procesului.

Disponibil în mărci de ultimă generație, tehnologia invertorului în unitățile de aer condiționat este foarte căutată, deoarece invertoarele lucrează pentru a reduce costurile facturilor la energia electrică și contribuie, de asemenea, la un sistem mai fiabil, ceea ce înseamnă mai puține defecțiuni.

Invertoarele sunt populare pentru consumatori, deoarece oferă beneficii economice pentru utilizatori și reduc costul de funcționare al unei unități, ceea ce poate contribui la economii considerabile pe termen lung.

Care sunt beneficiile instalării unui sistem de aer condiționat pentru întreaga casă? 

Instalarea unui sistem de aer condiționat în casă poate fi o modalitate excelentă de a economisi bani, de a reduce cantitatea de energie pe care o utilizați și de a vă menține un confort termic. Procesul de instalare este relativ ușor și nu necesită mult timp. Dacă vă gândiți să instalați un sistem de aer condiționat, este important să înțelegeți care sunt beneficiile și cum acestea pot ajuta la îmbunătățirea calității vieții.

Un sistem de răcire pentru casă este important pentru a menține confortul familiei și al oaspeților. Beneficiile instalarii unui sistem de aer conditionat sunt numeroase. Vă poate ajuta să economisiți bani la facturile la energie, să minimizați riscul problemelor de sănătate și să îmbunătățiți valoarea de revânzare a proprietății. Există o mulțime de opțiuni când vine vorba de sisteme de răcire pentru casă, dar dacă cautați ceva care să funcționeze bine cu un buget mic, atunci o unitate Split este probabil cea mai bună opțiune.

Unitățile de aer condiționat sunt acum obișnuite în majoritatea caselor, a clădirilor de birouri, unităților spitalicești etc. Există multe tipuri diferite de unități de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat montate pe ferestre, pe tavan și pe podea. Sistemele de răcire funcționează prin preluarea aerului cald, răcirea acestuia și expulzarea aerului răcit înapoi în cameră. Din varietatea de modele existente pe piață, alegeți întotdeauna un aparat ce poate acoperi prin btu, întreaga suprafață dorită.