Interdicția privind utilizarea telefoanelor mobile în școlile olandeze a creat un mediu educațional mai concentrat și a îmbunătățit relațiile sociale între elevi, potrivit unui studiu comandat de guvernul din Ţările de Jos.
Deși inițial au existat proteste din partea elevilor, părinților și profesorilor, majoritatea școlilor a adoptat recomandările naționale din ianuarie 2024, care prevăd interzicerea telefoanelor în sălile de clasă.
Aproape două treimi dintre licee cer elevilor să lase telefoanele acasă sau în dulapuri, iar în 20% dintre școli telefoanele sunt colectate la începutul orelor, scrie The Guardian.
Conform cercetării, 75% dintre școlile secundare au observat o creștere a concentrării elevilor, 59% au remarcat o îmbunătățire a mediului social, iar 28% au raportat și rezultate școlare mai bune.
Dr. Alexander Krepel, de la Institutul Kohnstamm, a explicat că interacțiunile sociale între elevi s-au îmbunătățit semnificativ, mai ales pentru că telefoanele nu mai permit distribuirea imaginilor surprinse în clasă pe grupurile de WhatsApp, sporind astfel siguranța în școli.
De asemenea, elevii petrec mai mult timp vorbind între ei în pauze, ceea ce, deși poate duce uneori la conflicte, a creat un climat social mai bun.
Freya Sixma, purtătoarea de cuvânt a consiliului educațional pentru învățământul secundar, a confirmat că temerile inițiale au fost depășite, iar acum toți sunt mulțumiți de rezultate.
În școlile speciale, unde există excepții pentru dispozitivele educaționale, jumătate dintre respondenți au raportat efecte pozitive ale interdicției. În învățământul primar, smartphone-urile aveau deja un impact redus înainte de interdicție, însă un sfert dintre școli au raportat efecte pozitive.
Ministrul pentru educație primară și secundară, Mariëlle Paul, a subliniat că recomandările naționale au ajutat la menținerea disciplinei în clase, oferind un cadru clar pentru profesori, în special pentru cei mai puțin experimentați.
Datele oficiale arată că 96% dintre copii folosesc aproape zilnic Internetul, în principal pe telefoanele mobile. În ultima perioadă, guvernul olandez a recomandat limitarea accesului copiilor sub 15 ani la rețelele sociale, iar un parlamentar a propus chiar o interdicție totală a telefoanelor în școli.
B.B.