Copiii care stau mult pe telefon ar putea intra mai repede la pubertate

Copiii care stau mult pe telefon ar putea intra mai repede la pubertate

Expunerea la lumină albastră, prin utilizarea regulată a tabletelor și a smartphone-urilor, poate modifica nivelurile hormonale, astfel încât pubertatea se poate instala mai devreme, arată un studiu recent.

Cercetarea a fost realizată pe șoareci, dar oamenii de știință bănuiesc că lucrurile stau în mod similar și la oameni.

În urma cercetării a devenit clar că rozătoarele femele care au fost expuse mai mult la lumina albastră generată de tablete și smartphone-uri s-au confruntat cu pubertatea de timpuriu. Concret, acestea au avut niveluri reduse de melatonină și niveluri crescute ale unor hormoni de reproducere, dar și modificări fizice ale ovarelor, scrie The Independent.

ADVERTISING

Utilizarea dispozitivelor mobile care emit lumină albastră a fost legată anterior de modele de somn perturbate la copii, dar aceste constatări sugerează că ar putea exista riscuri suplimentare în ceea ce privește dezvoltarea în timpul copilăriei și fertilitatea din viitor.

Studiile au arătat că și calitatea somnului adulților are de suferit din cauza luminii albastre emise de aceste gadgeturi.

Se crede că acest lucru este cauzat de perturbarea ceasului nostru intern, deoarece lumina albastră inhibă seara creșterea nivelului de melatonină, care ne pregătește corpul pentru odihnă și somn.

ADVERTISING

Nivelurile de melatonină sunt în general mai ridicate în perioada pre-pubertate decât în perioada pubertății și se crede că acestea au un rol în întârzierea instalării pubertății. Pubertatea este un proces complex, care implică coordonarea mai multor sisteme ale corpului și hormoni.

În ultimii ani, mai multe studii au raportat un debut tot mai timpuriu al pubertății la fete, iar asta s-a întâmplat cu atât mai mult în timpul pandemiei de Covid-19. Studiul realizat de cercetători din Turcia a arătat că rozătoarele expuse la lumină albastră s-au confruntat cu această schimbare mult mai repede decât cele care nu au fost expuse la așa ceva. În plus, cu cât durata expunerii a fost mai lungă, cu atât pubertatea a apărut mai devreme.

ADVERTISING

Șobolanii expuși la lumină albastră au avut, de asemenea, niveluri reduse de melatonină și niveluri crescute de hormoni de reproducere specifici (estradiol și hormonul luteinizant), precum și modificări fizice în țesutul ovarian, toate în concordanță cu debutul pubertății.

La o expunere zilnică de 12 ore, șobolanii au prezentat și unele semne de deteriorare a celulelor și inflamație a ovarelor.

”Am descoperit că expunerea la lumină albastră, suficientă pentru a modifica nivelul melatoninei, este, de asemenea, capabilă să modifice nivelul hormonilor reproductivi și să provoace debutul precoce al pubertății la modelul nostru de șobolani. În plus, cu cât expunerea este mai lungă, cu atât mai devreme este debutul”, a explicat unul dintre cercetătorii implicați în studiu, dr. Aylin Kilinç Uğurlu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇