După pandemie, rămânem cu stresul post-traumatic? Multă lume se teme de revenirea la normalitate și încă poartă mască, deși nu mai este obligatorie

După pandemie, rămânem cu stresul post-traumatic? Multă lume se teme de revenirea la normalitate și încă poartă mască, deși nu mai este obligatorie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Încet, dar sigur omenirea revine la normalitate, pe măsură ce campaniile de vaccinare din lume avansează.

Multe țări și-au relaxat restricțiile, inclusiv cele privind obligativitatea măștii de protecție. Inclusiv România a renunțat la masca în aer liber, din 15 mai.

Cu toate acestea, oamenii nu s-au grăbit să renunțe la acest echipament de protecție și chiar se simt ”neliniștiți” de această revenire la normalitate, susțin experți în sănătate mintală, citați de United Press International.

”Pandemia de COVID-19 și-a lăsat amprenta asupra psihicului oamenilor, iar aceștia se vor confrunta cu îngrijorări și neliniști persistente mult timp de-acum încolo”.

ADVERTISING

Sherry Amatenstein, un psihoterapeut din New York, spune că pandemia a creat trăsături specifice stresului post-traumatic (PTSD).

”Trebuie să știm că există tulburarea de stres post-COVID-19, care se încadrează la PTSD. Am trăit mai mult de un an cu atât de multă teamă și incertitudine. Corpul tău nu știe ce să facă. Dintr-o dată, ceea ce a fost obligatoriu devine opțional, în interiorul nostru sunt cam amestecate lucrurile. Cum reacționezi?”.

De altfel, Amatenstein vorbește din proprie experiență. Ea s-a vaccinat complet (ambele doze) încă din februarie, dar abia acum a început să iasă mai des din casă.

ADVERTISING

”Tocmai am ieșit pentru prima oară la cină. Am ieșit cu o prietenă, a fost ziua ei de naștere (...) Am fost foarte recunoscătoare și rămân foarte recunoscătoare că mi-am făcut vaccinul, dar asta nu a însemnat că viața mea s-a schimbat foarte mult față de lockdown și a revenit imediat la normal”, a mărturisit specialista.

Pandemia ca un doliu

La rândul său, dr. Vivian Pender, președintele Asociației Americane de Psihiatrie, asociază experiența pandemiei cu etapele doliului - negare, furie, depresie și acceptare.

ADVERTISING

”În ultimul an, au existat oameni care au negat că există virusul, au fost furioși și au protestat față de măsurile restrictive. Mulți s-au confruntat cu boli mintale, precum depresie sau anxietate. Acum, majoritatea au acceptat pandemia și au învățat să meargă mai departe. Au acceptat că au trecut printr-o pandemie globală.

Acest lucru ni s-a întâmplat tuturor. Multe lucruri s-au schimbat. Unii și-au pierdut rudele, alții joburile sau partenerii de viață. Au existat pierderi pe mai multe planuri”, a explicat ea.

Specialista punctează însă că impactul general al pandemiei va dura mult până să fie complet acceptat de oameni.

Pe același subiect, mai poți citi pe SpotMedia.ro și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇