Unul din cinci pacienți care suferă de COVID-19 dezvoltă boli mintale în decurs de 90 de zile de la diagnostic, dezvăluie un nou studiu amplu efectuat asupra acestei boli.
Psihiatrii au descoperit că 20% dintre bolnavi au fost diagnosticați și cu o tulburare psihiatrică, în 90 de zile de la primirea diagnosticului de SARS-CoV-2.
Anxietate, depresie, insomnie
Anxietatea, depresia și insomnia au fost cele mai frecvente în rândul pacienților care au supraviețuit COVID-19, scrie Reuters.
Totodată, în cazul acestor pacienți, cercetătorii au sesizat riscuri semnificativ mai mari de demență.
”Oamenii s-au temut că supraviețuitorii ar putea avea probleme de sănătate mintală, iar descoperirile noastre arată că acest lucru este posibil”, a declarat Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea Oxford din Marea Britanie.
Medicii și oamenii de știință din întreaga lume trebuie să investigheze urgent cauzele și să identifice noi tratamente pentru bolile mintale după COVID-19, avertizează Harrison.
”Serviciile (de sănătate) trebuie să fie gata să ofere îngrijire, mai ales că rezultatele noastre probabil nu reflectă realitatea, numărul ar putea fi mai mare”, a adăugat el.
Studiul a fost publicat în revista The Lancet Psychiatry. Acesta a analizat dosarele medicale electronice a 69 de milioane de persoane din Statele Unite, aici fiind incluse peste 62.000 de cazuri de COVID-19.
La trei luni de la diagnosticarea cu noul coronavirus, 1 din 5 supraviețuitori a primit diagnostic de anxietate, depresie sau insomnie.
Persoanele cu boli mintale preexistente, mai predispuse să se infecteze
De asemenea, lucrarea a constatat că persoanele cu o boală mintală preexistentă au fost cu 65% mai predispuse să fie diagnosticate cu SARS-CoV-2.
Mai mulți specialiștii în sănătate mintală care nu au fost implicați direct în studiu au afirmat că aceste rezultatele arată că noul coronavirus poate afecta creierul și mintea.
”Acest lucru este cauzat probabil de combinație între factorii de stres psihologic asociați cu această pandemie și efectele fizice ale bolii”, spune Michael Bloomfield, psihiatru consultant la University College London.
Simon Wessely, profesor de psihiatrie la King’s College din Londra, a declarat că rezultatele acestei lucrări sunt similare cu cele descoperite în diverse focare de infecție, nu neapărat de COVID-19.
Citește și: