DSU transmite că a respectat legea când a carantinat Gornetu: Oamenii se pot duce la muncă și în această situație

DSU transmite că a respectat legea când a carantinat Gornetu: Oamenii se pot duce la muncă și în această situație

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) transmite că măsura carantinării satului prahovean Gornetu a fost luată cu respectarea legii.

Precizările au fost emise după ce conducerea comunei Gornet a anuțat – prin intermediul unui avocat – că a atacat în instanță impunearea carantinei și vrea despăgubiri de 500.000 de la Raed Arafat, în acest caz.

Avocatul Bogdan Dumitru a fost cel care a cerut şefului DSU să declanşeze în regim de urgenţă evaluarea cazurilor de COVID-19 din comună pentru a se stabili cu exactitate dacă la momentul emiterii ordinului de carantinare exista procentul persoanelor infectate peste pragul stabilit de INSP.

În acest sens, erau invocate „starea de spirit şi moralul scăzut al cetăţenilor comunei”.

ADVERTISING

Autorităţile din Gornet, reprezentate de același avocat, au introdus în instanţă o acţiune în anulare a ordinului prin care s-a instituit carantina în satul Gornet, acţiunea fiind trimisă Curţii de Apel Bucureşti.

Autorităţile cereau şi obligarea DSU la plata sumei de 500.000 de euro, echivalent în lei, către comuna Gornet cu titlul de daune morale/daune interese. Motivul: peste 450 de persoane ar fi rămas fără locuri de muncă pentru că nu ar mai fost primite de către angajatori din alte localităţi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În plus, cetăţenii din Gornet n-ar mai fi fost primiţi în magazine, farmacii şi alte locuri publice din comunele limitrofe, fiind izolaţi şi „apostrofaţi”.

DSU: Oamenii se pot duce la muncă și dacă e carantină

DSU nu a răspuns imediat la toate aceste acuzații. A reveni, însă, duminică, pe 26 iulie, cu un comunicat prin care transmite că măsurile pe care le-a dispus sunt legale.

”În baza Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr. 40 din 22.07.2020, emisă la propunerea Direcției de Sănătate Publică a județului Prahova, în baza evaluării epidemiologice avizată de către Institutul Național de Sanănătate Publică, prin care se constata că riscul răspândirii comunitare nu poate fi controlat prin alte metode, iar procentul persoanelor infectate atinsese peste pragul de 3 cazuri/1000 de locuitori, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a emis ordinul de carantinare zonală, timp de 14 zile, în localitatea Gornet, județul Prahova.

ADVERTISING

Prin carantinare zonală, conform Legii 136/18 iulie 2020, se înțelege măsura de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, prin care se urmărește separarea fizică a persoanelor și activităților, inclusiv limitarea circulației dintr-un perimetru afectat de o boală infectocontagioasă de perimetrele învecinate, astfel încât să se prevină răspândirea infecției sau contaminării în afara acestui perimetru”, a transmis DSU, potrivit Digi 24.

Totodată, DSU a mai transmis că – și în condiții de carantină - oamenii au voie să vină sau să plece din localitate dacă o fac pentru a se duce la muncă. Doar că în acest scop trebuie să prezinte ”autorităților legitimație de serviciu valabilă, adeverință de salariat eliberată de angajator sau alt document care să ateste activitatea profesională”, potrivit DSU.

Citește și


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇