Călătorești în străinătate cu copiii? Iată ce documente trebuie să ai ca să nu te întoarcă Poliția de Frontieră din drum

Călătorești în străinătate cu copiii? Iată ce documente trebuie să ai ca să nu te întoarcă Poliția de Frontieră din drum

Poliţia de Frontieră aminteşte, duminică, care sunt condiţiile de călătorie în străinătate pentru minorii români, în condițiile în care peste 500 de copii au fost întorși din drum din cauza lipsei documentelor de la începutul vacanței școlare și până acum.

În total, de la începutul anului, numărul lor ajunge la 1.600.

Aceştia fie nu aveau documente de călătorie valabile, fie părintele însoţitor nu avea acordul celuilalt părinte prin procura notarială, fie însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, nu au prezentat cazierul judiciar.

ADVERTISING

În ce condiții un copil minor român poate ieși din țară alături de părinți sau de un însoțitor

Cetăţenii români minori pot ieşi din ţară în baza unui document de călătorie valabil – paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) - numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor.

Astfel, poliţiştii de frontieră vor permite ieşirea din ţară a cetăţenilor români minori în următoarele cazuri:

a) în situaţia în care călătoresc în străinătate însoţiţi de ambii părinţi;

ADVERTISING

b) în situaţia în care călătoresc împreună cu unul dintre părinţi, numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;

În cazul părinţilor divorţaţi care exercită în comun autoritatea părintească, părintele însoţitor trebuie să prezinte acordul autentificat al celuilalt părinte cu privire la ieşirea din ţară.

c) în situaţia în care sunt însoţiţi de o altă persoană fizică majoră numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie:

ADVERTISING

- a ambilor părinţi,

- a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă,

- a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal.

Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, trebuie să prezinte la controlul de frontieră şi certificatul de cazier judiciar.

Conform sursei citate, poate avea calitatea de însoţitor şi o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane, în condiţiile legii.

Acordul părintelui/părinţilor/reprezentantului legal pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către un minor este materializat într-o declaraţie notarială care are forma şi conţinutul stabilite de lege, modelele fiind postate pe site-ul instituţiei.

Valabilitatea declaraţiei date de către părinte/părinţi/reprezentantul legal pentru ieşirea din România a unui cetăţean român minor poate fi de maximum 3 ani, iar din conţinutul ei se elimină obligativitatea menţionării scopului deplasării şi a rutei, precum şi condiţia indicării exprese a statului/statelor de destinaţie, a menţionat Poliţia de Frontieră.

De asemenea, în cazul minorilor, cetăţeni români cu domiciliul/reşedinţa în străinătate, care se deplasează însoţiţi în statul în care au domiciliul/reşedinţa, nu mai este necesară prezentarea declaraţiei părinţilor/tutorilor la ieşirea din România. Dovada domiciliului sau reşedinţei în străinătate a minorului se face cu documente în acest sens, după caz: paşaportul minorului, permisul de rezidenţă, adeverinţe care atestă rezidenţa etc.

Poliția de Frontieră amintește că regulile și documentele ce privesc călătoriile în străinătate cu copiii minori sunt stabilite de Legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇