Ghidul călătorului în vacanță: cum să te pregătești pentru o excursie cu mașina

Ghidul călătorului în vacanță: cum să te pregătești pentru o excursie cu mașina
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Vara este anotimpul perfect pentru a te bucura de un concediu odihnitor, în care să îți reîncarci bateriile și să te relaxezi și să uiți de grijile ce țin de gospodărie și locul de muncă.

Pregătirile pentru vacanță diferă de la familie la familie și trebuie luate în considerare preferințele fiecărui membru atunci când planifici plecările din localitate. Fie că-ți dorești să cutreieri munții sau să te răsfeți la lumina și căldura soarelui de pe plajă, este vital să te pregătești în prealabil pentru a nu fi surprins de eventualele hopuri ce pot apărea pe parcurs. 

Pentru destinațiile pe care le poți vizita folosind mașina, vei avea nevoie să organizezi în detaliu traseul, să pregătești lista obiectivelor turistice pe care vrei să le vezi și să împachetezi din timp bagajele și actele necesare de care vei avea nevoie, pentru a putea aprecia timpul petrecut în locații de vis. Ți-ai împachetat destule haine? Ești pregătit pentru situațiile neprevăzute ce țin de mentenanța automobilului? Dacă nu știi cum să-ți pregătești excursia cu mașina, atunci iată ce trebuie să ai în vedere înainte să te aventurezi în lume:

Programează o inspecție tehnică a mașinii

Cum mașina este principalul tău mijloc de transport pe durata vacanței, este vital să verifici minuțios automobilul și să nu treci cu vederea peste eventualele lipsuri pe care le poate avea. Majoritatea problemelor tehnice pe care șoferii le întâlnesc sunt comune, iar printre acestea se numără penele de mașină, scurgerile de ulei sau descărcarea bateriei auto. 

Este recomandat ca, înainte de orice excursie în afara localității să programezi o vizită la service, deoarece este momentul cel mai potrivit să verifici starea anvelopelor, să controlezi starea frânelor și a ambreiajului. Este mai bine să previi decât să tratezi sau să repari, în cazul mașinilor, întrucât defecțiunile surpriză sunt costisitoare, incluzând remorcarea vehiculului până la cel mai apropiat service auto, achiziționarea pieselor necesare și alte taxe de urgență care ar putea fi aplicate, în funcție de nivelul de dificultate a reparației.

Dacă îți dorești să eviți costurile suplimentare, este indicat, pe lângă programarea unei verificări în prealabil, să comanzi piese auto online, în cazul în care va fi nevoie să le înlocuiești, întrucât gama de produse este mult mai variată și poți găsi, după nevoie, curele de distribuție, plăcuțe de frână sau un kit ambreiaj potrivit mașinii tale, din doar câteva clickuri. De asemenea, ai la dispoziție recenziile care vorbesc despre calitatea piesei respective și a serviciilor furnizorului.

Planifică-ți traseul și bugetul

Călătoria cu mașina îți oferă libertatea de a te abate de la planul original pentru a vizita monumente care, poate, inițial nu se aflau pe lista ta de obiective turistice. Cu toate acestea, este recomandat să te interesezi dinainte de ziua plecării care este destinația ta finală, timpul și bugetul pe care vrei să le aloci excursiei. Cercetează potențialul turistic al fiecărui oraș, sat, parc național și muzeu pe care le-ai putea întâlni în drumul tău și planifică pentru fiecare zi câte unul sau două obiective de vizitat. Pentru a vizita unele muzee sau parcuri, vei avea nevoie de rezervări, așa că nu uita să te informezi dacă este nevoie să-ți achiziționezi un bilet în prealabil sau să îți programezi vizita. 

Cazarea în locațiile în care vei ajunge este, de asemenea, importantă, așadar, ai grijă să nu cazi în capcanele hotelurilor care se află ori în centrul istoric al orașului, ori promit că se află la distanțe foarte mici față de obiectivele turistice: de cele mai multe ori, prețurile acestora sunt cu mult mai ridicate și pot să inducă în eroare cu poziționarea acestora, deci, este recomandat să verifici distanțele reale utilizând Google Maps sau citind recenziile oferite de alți vizitatori, pentru a-ți putea alege o cazare la un preț rezonabil. 

Planifică-ți un buget zilnic și final și evită să-ți achiziționezi produsele alimentare, precum sandvișurile sau gustările din benzinării, întrucât prețurile acestora sunt mult mai ridicate în astfel de locații. Vizitează supermarketurile locale, dacă îți dorești să economisești bani. 

Împachetează suficiente haine, chiar și pentru cazuri de urgență

Odată ce ți-ai planificat traseul, urmează să împachetezi bagajul cu haine. Regula generală pentru pregătirea valizei este să ai pregătite cu două schimburi de haine mai multe decât numărul de zile în care ești plecat, pentru situații neprevăzute. Pregătește piese vestimentare pentru orice fel de vreme, chiar dacă prognoza prevede stabilitate meteorologică: nu poți fi niciodată sigur când pot avea loc schimbări de temperatură.

Odihnește-te, hidratează-te și hrănește-te suficient

Este important ca pe toată durata excursiei să nu uiți să ai grijă de corpul tău. Odihna este esențială, ca să poți îndura timpul îndelungat petrecut la volan sau stând pe banchetă, dar și pentru a avea energia necesară să poți vizita toate obiectivele turistice propuse în planificare. Somnul este important atât pentru bunăstarea corpului tău, cât și pentru sănătatea ta mintală, așa că nu ignora semnele de oboseală care pot apărea pe parcursul excursiei. Este vital să organizezi momente de repaus și să-ți oferi destul timp pentru a-ți reîncărca bateriile. 

Pe lângă nevoia de somn, este, de asemenea, esențial să te hidratezi și să mănânci destul și la ore relativ fixe. Chiar dacă nu te mai afli acasă și programul tău se poate decala, nu uita că ai nevoie de pauze de masă, pentru a evita simptomele de oboseală și de indispoziție emoțională care ți-ar putea afecta calitatea vacanței. 

Bucură-te de un concediu aventuros și nu uita să-ți documentezi călătoriile, pentru a-ți aminti de momentele magice trăite pe parcursul vacanței.