Din 40 de benzinării și stații GPL din Sectorul 6, niciuna nu e 100% în regulă. Ciucu e speriat: Este și vina noastră

Din 40 de benzinării și stații GPL din Sectorul 6, niciuna nu e 100% în regulă. Ciucu e speriat: Este și vina noastră

Primarul Ciprian Ciucu a făcut, joi, public raportul unui control întreprins la toate benzinăriile și stațiile GPL din Sectorul 6, declarându-se speriat de situația descoperită.

Mai exact, din 40 de operatori economici care comercializează combustibili, unul singur are toate certificatele și autorizațiile de funcționare, dar și în acest caz există o problemă, pentru că e amplasat prea aproape de locuințele din jur.

„Raportul m-a speriat, dar am decis să îl fac public. După ce îl veți citi, e scurt și la obiect, vă veți simți ca mine. Eu vă spun doar concluziile, amănuntele sunt detaliate în cele câteva pagini.

ADVERTISING

O singură benzinărie are toate certificate și autorizațiile de funcționare. Există 3 stații GPL cărora le lipsesc chiar 8 (din 10) astfel de licențe de funcționare.

Singura stație cu toate autorizațiile este OMV Petrom din Str. Virtuții 48, dar și ea are o problemă, fiind doar la 11 m de un imobil”, a transmis pe Facebook Ciprian Ciucu.

De altfel, din consultarea raportului postat pe site-ul Primăriei, doar 4 operatori respectă legea în vigoare și se află la o distanță de 30 de metri sau mai mult față de alte imobile.

Primarul a enumerat lista documentelor verificate: autorizație ISU (de incendiu), autorizație ISCIR (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat), autorizație de mediu, autorizație de construcție, autorizație de gospodărire a apelor, atestatul GANEx (atestare a respectării cerinţelor legale pentru instalaţiile tehnice din arii cu pericol de explozie), raportul privind protecția la explozii (INSEMEX), licența ANRE pentru GPL, certificat de atestare pentru vânzarea de produse energetice și buletine de verificare metrologică.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Iată situația la nivelul celor 40 de operatori verificați:

  • 9 nu au autorizaţie de incendiu de la ISU
  • 19 nu au autorizație ISCIR
  • 5 nu au autorizație de mediu
  • 7 nu au autorizație de construcție
  • 12 nu au autorizație de gospodărire a apelor
  • 7 nu au atestatul GANEx
  • 13 nu au o analiză privind protecția la explozii
  • 37 nu au licența ANRE pentru GPL
  • 5 nu au atestat pentru vânzarea de produse energetice
  • 3 nu au buletine de verificare meteorologică

„Nu avem atribuții, dar e și vina noastră”

Ciucă insistă că Primăria nu are atribuții de verificare sau închidere a stațiilor de alimentare, dar că în contextul tragediei de la Crevedia a făcut, totuși, acest control.

ADVERTISING

„Tragedia de la Crevedia ne-a făcut să înțelegem că nimeni nu poate fugi de răspundere, chit că are sau nu atribuții în a aviza/aproba sau nu activitatea de comerț cu combustibili. Ne-am folosit de acest context sumbru și am dispus Poliției Locale a Sectorului 6 o verificare temeinică, amănunțită a tuturor autorizațiilor, avizelor, atestatelor, certificatelor, licențelor, cerute de lege pentru funcționarea acestor operatori economici cu specificul de comercializare de combustibili. (...)

Trebuie știut din capul locului faptul că Ordonanța nr. 99 din 29 august 2000 (*republicată*), privind comercializarea produselor și serviciilor de piață NU DĂ DREPTUL PRIMĂRIILOR SĂ AUTORIZEZE SAU SĂ ÎNCHIDĂ AFACERILE CU COMBUSTIBILI. Articolul 3 spune clar, la aliniatul (3), că Sunt exceptate de la prevederile prezentei ordonanțe activitățile de comercializare având ca obiect la litera c) combustibilii pentru uzul mijloacelor de transport, inclusiv cei comercializați prin stații de distribuție.

Primăriile sunt responsabile doar de emiterea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire, iar aici am dispus un control intern suplimentar. Pe mandatul meu nu s-au emis astfel de autorizații. Acest lucru fiind clarificat, asta nu înseamnă că putem fugi de răspundere și să nu știm ce se întâmplă în localitățile noastre”, a mai scris Ciucu.

În încheiere, el își asumă, totuși, că putea face mai mult pentru a asigura siguranța cetățenilor.

„Îmi cer scuze că nu am înțeles mai devreme importanța acestui domeniu și că am plecat de la premisa că dacă nu avem atribuții de deschidere/închidere a acestor afaceri nu am documentat mai temeinic acest domeniu și nu am verificat ceea ce se întâmplă în locul instituțiilor cu atribuții de verificare și control. Este și vina noastră”, a conchis Ciucu.

Trei persoane au murit și 55 au suferit răni după exploziile de sâmbătă de la o stație GPL din Crevedia care funcționa ilegal.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇