De la cine cumpără STB costumele pentru șoferi. Societățile sunt abonate la contracte cu statul

De la cine cumpără STB costumele pentru șoferi. Societățile sunt abonate la contracte cu statul

Societatea de Transport București (STB) a anunțat recent că, de la 1 iulie, toți conducătorii de vehicule de transport în comun din București vor fi îmbrăcați în uniforme. Iată de la cine sunt cumpărate hainele și cu câți bani.

Ideea de a-i îmbrăca pe șoferi și pe vatmani în uniforme nu e nouă. A promovat-o și fostul director general al STB SA, Andrei Creci. Doar că la un moment dat a renunțat la ea.

Potrivit datelor din SICAP și informațiilor oferite de STB în baza Legii 544, o procedură pentru achiziția hainelor pentru șoferi s-a organizat încă din 2018. Atunci, din cele 9 societăți înscrise la licitație, au fost selectate 3: Trico Han SRL, Inter Sport SRL și Cipimartex SRL.

ADVERTISING

STB a transmis anterior și care dintre societăți a câștigat fiecare lot al procedurii, dar și ce haine urmează să livreze.

Potrivit datelor din SICAP, costumele urmau să fie furnizate de societatea Trico Han SRL. Această societate a fost înființată în 1991 și își are sediul în Târgoviște. Este deținută de Carmen Corina Han și de Valeria Mădălina Tudose.

Pentru costumele destinate conducătorilor de vehicule, Trico Han urma să primească 2.258.900 lei.

Afaceri bănoase cu statul

Societatea nu este la prima afacere cu statul. Dar face cei mai puțini bani din astfel de contracte, dintre cele trei firme care au câștigat licitația.

ADVERTISING

Spre exemplu, de la începutul anului 2020, societatea a primit de la spitalul din orașul Vulcan (Hunedoara) contracte pentru furnizare de halate și încălțări de unică folosință de peste 100.000 de lei.

În 2019, Trico Han SRL a furnizat robe pentru grefieri și judecători către Tribunalul București în valoare de 15.000 de lei, tot în urma unui contract primit prin încredințare directă.

Numărul mediu de salariați pe care societatea l-a raportat către Finanțe în ultimii ani a variat între 8 și 15.

Nașu' trece la cravată scumpă

Pentru cămășile bărbătești și cravatele șoferilor – potrivit datelor din SICAP – STB SA ar urma să plătească nu mai puțin de 840.592 de lei către compania clujeană Inter Sport SRL, deținută de omul de afaceri Nicolae Lucian Mihuț. Această firmă face afaceri bănoase cu statul în mai multe județe din țară.

ADVERTISING

Spre exemplu, societatea a semnat – în cadrul unui acord cadru - din 13 mai 2019, mai multe contracte cu Direcția de Asistență Socială Brașov. În baza lor, instituția s-a angajat să cumpere trusouri pentru nou-născuți în valoare de 2.886. 545 lei.

Anul trecut, firma a livrat echipament de atletism de 80.990 de lei către Cluj Arena în baza unui contract primit prin încredințare directă de la Consiliul Județului Cluj.

Și tot în urmă cu aproape un an, societatea a câștigat – printr-o procedură de atribuire simplificată – un contract cu Sala Polivalentă din București pentru livrarea a 5 seturi de podiumuri cu saltele pentru gimnastică ritmică în valoare de 479.200 lei.

Societatea are 7 angajați, potrivit celor mai recente informații ale Finanțelor Publice.

Se fac bani mulți cu statul

În cele din urmă, STB a transmis anterior că urma să cumpere cămășile de damă de la o firmă numită Cipimartex SRL, deținută de Petronela Roșcăneanu.

Societatea livrează, în principal, salopete și echipamente de lucru, dar și articole pentru cazarmament, potrivit datelor din SICAP.

În ultimii ani a încheiat contracte de peste 2.840.000 lei pentru a livra echipamente de lucru pentru salariați ai unor firme mari, cum ar fi Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hundeoara.

A fost și furnizor al RADET București. În afară de contractul cu STB SA – pe care l-a primit prin licitație deschisă – toate celelalte contracte sunt primite prin proceduri simplificate și acorduri cadru (contracte la care ulterior se pot adăuga anexe, pentru a cumpăra tot de la respectiva societate alte bunuri sau servicii – n.red.).

Potrivit Finanțelor, la cea mai recentă raportare, societatea a transmis că are 2 angajați.

Șoferii ar vrea piese de schimb, nu costume

În repetate rânduri, membrii sindicatului Transpublic din STB SA au transmis presei că aceste costume nu sunt deloc confortabile și că îi jenează la condus.

Sindicaliștii au susținut că, în loc să dea banii pe haine, STB SA ar trebui să cumpere piese de schimb pentru autobuze care sunt într-o stare tehnică precară și pun în pericol viața șoferilor și a călătorilor.

Transportul în comun, canicula și pandemia: STB anunță că, acolo unde e, aerul condiționat nu e recirculat din interior

Cum înțelege Firea să modernizeze transportul în comun: Dă 150 de milioane de euro ca să pună gaz pe 600 de autobuze şi troleibuze vechi. Promite și anul acesta aer condiționat


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇