Toți conducătorii STB vor purta uniforme de la 1 iulie. Iată cât a costat această nouă idee a primarului Firea

Toți conducătorii STB vor purta uniforme de la 1 iulie. Iată cât a costat această nouă idee a primarului Firea
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

De la 1 iulie, toți conducătorii de vehicule ai Societății de Transport București (STB) vor fi obligatoriu îmbrăcați în uniformă.

”Fie că au sau nu sacou, în condițiile unor temperaturi ridicate, șoferii vor purta în mod obligatoriu pantalon și cămașă cu mânecă lungă sau mânecă scurtă, iar – opțional – cravată ori eșarfă”, anunță STB într-un comunicat de presă.

“În prezent, toate eforturile noastre sunt îndreptate spre transformarea fostei regii într-o companie eficientă și mai apropiată de public și dorim mai ales schimbarea mentalității pe un trend nou, proactiv, al unora dintre angajați care au rămas tributari vechilor obiceiuri.

Am luat această decizie ca urmare a multor reclamații, anumiți conducători și manipulanți de vehicule nu erau îmbrăcați adecvat, veneau cu șlapi, pantaloni scurți, maiou.

Începând cu 1 iulie, cine nu are uniformă nu intră pe traseu. Dar foarte mulți șoferi sunt mândri de această investiție și poartă uniforma încă de când au primit-o”, susține directorul STB, Alexandru Hazem Kansou.

ADVERTISING
https://www.facebook.com/sindicatulsoferilorratb/posts/3036620836423023

STB menționează că a comandat 14.700 de costume (din care 14.400 pentru bărbați și 300 pentru femei), 19.200 de cămăși bărbătești (cu mânecă scurtă și cu mânecă lungă), 400 de cămăși de damă (cu mânecă scurtă și cu mânecă lungă) și 4.900 de cravate și eșarfe, printr-o investiție în valoare totală de circa 3 milioane lei. E vorba mai exact de 3.115.710 de lei, după cum a aflat SpotMedia.ro.

Purtarea uniformei face parte dintr-un program mai amplu al Primăriei Capitalei și al noii conduceri a STB SA, prin care dovedesc ataşamentul faţă de bucureșteni și vizează creşterea calităţii serviciilor oferite în domeniul transportului public”, este explicația decizie luate.

Uniformele, de la firme care fac bani grei din contracte cu statul

Ideea de a-i îmbrăca pe conducătorii de vehicule STB în uniforme nu e nouă.

ADVERTISING

De fapt, în Sicap figurează încă din 2018 o procedură prin care STB SA a selectat trei societăți (din 9 înscrise la licitație) care să furnizeze vestimentație pentru conducătorii de vehicule. Era vorba despre Trico Han SRL, Inter Sport SRL și Cipimartex SRL.

STB a transmis anterior, prin intermediul unei răspuns la o solicitare de informații, date clare cu privire la împărțirea pe loturi a achiziției de costume, de cămăși și de cravate și eșarfe pentru conducătorii auto.

Potrivit datelor din Sicap, costumele urmau să fie furnizate de societatea Trico Han SRL. Această societate a fost înființată în 1991 și își are sediul în Târgoviște. Este deținută de Carmen Corina Han și de Valeria Mădălina Tudose.

Pentru costumele destinate conducătorilor de vehicule, Trico Han urma să primească 2.258.900 lei.

Societatea nu este la prima afacere cu statul. Dar face cei mai puțini bani din astfel de contracte, dintre cele trei firme care au câștigat licitația.

ADVERTISING

Spre exemplu, de la începutul anului 2020, societatea a mai primit prin încredințare directă de la Spitalul din orașul Vulcan (Hunedoara) contracte pentru furnizare de halate și încălțări de unică folosință de peste 100.000 de lei.

În 2019, Trico Han SRL a furnizat robe pentru grefieri și judecători către Tribunalul București în valoare de 15.000 de lei, tot în urma unui contract primit prin încredințare directă.

Numărul mediu de salariați pe care societatea l-a raportat către Finanțe în ultimii ani a variat între 8 și 15.

Pentru cămășile bărbătești și cravatele șoferilor – potrivit datelor din Sicap – STB SA ar urma să plătească nu mai puțin de 840.592 de lei către compania clujeană Inter Sport SRL, deținută de omul de afaceri Nicolae Lucian Mihuț. Această firmă face afaceri bănoase cu statul în mai multe județe din țară.

Spre exemplu, societatea a semnat – în cadrul unui acord cadru - din 13 mai 2019, mai multe contracte cu Direcția de Asistență Socială Brașov. În baza lor, instituția s-a angajat să cumpere trosuri pentru nou-născuți în valoare de 2.886. 545 lei.

Anul trecut, firma a livrat echipament de atletism de 80.990 de lei către Cluj Arena în baza unui contract primit prin încredințare directă de la Consiliul Județului Cluj.

Și tot în urmă cu aproape un an, societatea a câștigat – printr-o procedură de atribuire simplificată – un contract cu Sala Polivalentă din București pentru livrarea a 5 seturi de podiumuri cu saltele pentru gimnastică ritmică în valoare de 479.200 lei.

Societatea are 7 angajați, potrivit celor mai recente informații ale Finanțelor Publice.

În cele din urmă, STB a transmis anterior că urma să cumpere cămășile de damă de la o firmă numită Cipimartex SRL, deținută de Petronela Roșcăneanu.

Societatea livrează, în principal, salopete și echipamente de lucru, dar și articole pentru cazarmament, potrivit datelor din Sicap.

În ultimii ani, a încheiat contracte de peste 2.840.000 lei pentru a livra echipamente către firme mari cum ar fi Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hundeoara.

A fost și furnizor al RADET București. În afară de contractul de STB SA – pe care l-a primit prin licitație deschisă – toate celelalte contracte sunt primite prin proceduri simplificate și acorduri cadru (contracte la care ulterior se pot aduăuga anexe, pentru a cumpăra tot de la respectiva socitate ale bunuri sau servicii – n.red.).

Potrivit Finanțelor la cea mai recentă raportare, societatea a transmis că are 2 angajați.

Transportul în comun, canicula și pandemia: STB anunță că, acolo unde e, aerul condiționat nu e recirculat din interior

Cum înțelege Firea să modernizeze transportul în comun: Dă 150 de milioane de euro ca să pună gaz pe 600 de autobuze şi troleibuze vechi. Promite și anul acesta aer condiționat


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇