De ce să colectăm selectiv gunoiul și cum să o facem corect? Asociația CSR Nest a lansat un ghid gratuit

De ce să colectăm selectiv gunoiul și cum să o facem corect? Asociația CSR Nest a lansat un ghid gratuit
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Asociația CSR Nest a lansat miercuri, pe 25 noiembrie, un ghid de colectare separată a deșeurilor. Din paginile acestuia, fiecare dintre noi poate afla cum să facem un prim pas spre reciclare și valorificarea obiectelor pe care le aruncăm.

Ghidul este unul practic și a fost alcătuit în cadrul unui proiect amplu al asociației, care se numește Azi pentru Mâine.

Potrivit președintelui Asociației CST Nest, Sergiu Sebeși, o primă etapă a proiectului s-a numit ”Azi pentru Mâine pe plajă” și a început în 2019.

ADVERTISING

Scopul a fost de a-i informa și a-i mobiliza pe turiști, antreprenorii și salariații din turismul local să contribuie la ”colectarea selectivă a deșeurilor (plastic, PET, aluminiu, hârtie, carton și sticlă) pe 4 din cele mai aglomerate plaje de pe litoralul romanesc: Mamaia, Eforie (Nord si Sud), Venus și Saturn”.

În cadrul proiectului, pe lângă acces la informație, CSR asigură și infrastructură (recipiente și servicii ale unei firme specializate) care să le permită oamenilor să colecteze separat.

ADVERTISING

Lucrurile au mers bine în primul an și au continuat și în vara lui 2020.

”Am reușit să colectăm separat 23.500 de kilograme, în 2 luni, în plină pandemie”, a precizat Sebeși, într-o conferință organizată de CSR Nest.

În paralel, din 2019, proiectul a fost implementat și în școli, sub denumirea ”Azi pentru mâine în școală”, cu scopul de a informa 25.000 de elevi și de a le oferi posibilitatea să colecteze separat deșeuri.

Ulterior – la sugestia unora dintre participanți – CSR Nest a extins proiectul și a creat ”Azi pentru mâine în comunitate”.

ADVERTISING

Acest proiect a debutat în octombrie 2019 și e încă în curs. Scopul este de a-i ajuta pe românii din mai multe județe din sudul României - Arges, Prahova, Dambovita, Teleorman, Dolj, Calarasi, Ilfov, dar si municipiul Bucuresti - să colecteze separat.

În cadrul acestui proiect a luat naștere și Ghidul de Colectare separată. Acesta conține informații despre ce înseamnă colectarea separată a deșeurilor, care este rolul ei, de ce este necesară, dar și cum se face corect.

În plus, documentul întocmit de CSR Nest oferă informații ample despre cine face colectare a deșeurilor in fiecare fiecare sector din București, dar și în Arges, Prahova, Dambovita, Teleorman, Dolj, Calarasi și Ilfov.

Sunt identificate problemele fiecărui sistem și se propun soluții.

Pentru mai multe detalii, puteți citi integral ghidul (pe care îl puteți decărca și din secțiunea Biblioteca Verde de pe site-ul azipentrumâine.ro):

Citește și:

Poluare alarmantă în București? În unele zone, senzorii independenți arată depășiri de 1.200%. Ministerul Mediului analizează

Descinderi în Dâmbovița, după arderi ilegale. Ministrul Mediului: Și ziua, și noaptea în această comunitate se ard deșeuri (Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇