Cum să-ți minimizezi cheltuielile astfel încât să poți economisi lună de lună

Cum să-ți minimizezi cheltuielile astfel încât să poți economisi lună de lună

Pe lângă un salariu lunar rezonabil, gândul că ai câteva economii îți poate asigura sufletește o senzație de siguranță financiară. Cu toții am avut tentative eșuate de a economisi, însă acest lucru se poate schimba dacă învățăm să ne disciplinăm din acest punct de vedere. 

Iată cum poți economisi lunar fără să resimți din plin acest lucru!

  • Reflectă asupra cheltuielilor lunare

Pentru a-ți gestiona eficient veniturile trebuie să ai o viziune cât mai clară asupra cheltuielilor tale lunare. Dacă le vei nota undeva îți va fi mai ușor să le categorisești, întrucât sunt destul de multe și nu le vei putea ține evidența altfel. Două coloane îți sunt suficiente, dat fiind faptul că nu vei avea de separat decât necesitățile de cheltuielile secundare. Firește, acestea diferă de la persoană la persoană, deoarece fiecare are propriile cheltuieli. Unii oameni au de plătit o chirie pe când alții au o rată la bancă și în cele mai multe cazuri nici veniturile acestora nu sunt apropiate. Așadar, nu te aștepta ca tu să poți pune la fel de mult deoparte precum o persoană care are venituri duble față de ale tale. După ce-ți acoperi cheltuielile prioritare, alocă-ți o sumă de bani estimativă în care să te încadrezi pentru ieșiri în oraș, un posibil hobby sau orice alte cheltuieli secundare, apoi banii rămași pot merge către contul de economii. 

ADVERTISING
  • Substituie necesitățile astfel încât să înregistrezi costuri mai mici

Printre necesități se poate număra, spre exemplu, mașina personală sau abonamentul telefonic. În zilele noastre comunicarea la distanță și posibilitatea de a te deplasa constant sunt extrem de importante, motiv pentru care nu te poți lipsi de acestea. În schimb, le poți înlocui pentru a minimiza costurile. Așadar, în timpul sezonului cald alege să te deplasezi cu o trotinetă electrică în loc să apelezi tot timpul la mașină. Cu siguranță, resursele de care are nevoie o trotinetă electrică pentru a o folosi sunt mult mai puține comparativ cu consumul pe care-l înregistrează o mașină, fie ea electrică sau nu. Pe Altex.ro vei găsi diverse modele, la diferite niveluri de preț pentru a fi accesibile tuturor. În legătură cu abonamentul telefonic, optează pentru o altă opțiune mai avantajoasă care să-ți acopere convorbirile lunare. Procedează în aceeași manieră și cu restul lucrurilor, căci fiecare bănuț economisit contează la finalul lunii. 

ADVERTISING
  • Dorință sau necesitate?

Dincolo de cele două metode de a salva câțiva bănuți, mai există și cea de-a treia care are la bază o analiză mai profundă a lucrurilor. Pentru a înțelege pe deplin ideea din spate, este bine să se apeleze la un exemplu concret. Dacă îți dorești să-ți cumperi o altă mașină, întreabă-te de ce îți dorești acest lucru, dar pentru asta trebuie să fii cât se poate de sincer. Poate vrei acea mașină pentru că visai la ea de mult timp sau dimpotrivă, ți-o dorești pentru a primi validarea celor din jur. Dacă ai ajuns la cel din urmă răspuns, este suficient de clar că nu faci acest efort pentru a te împlini pe tine. Așadar, ia decizii cât mai avantajoase pentru tine și nu te lăsa orbit de entuziasm.

ADVERTISING

Așadar, pe termen scurt sumele adunate vor fi destul de mici, însă practicate îndelung poți economisi sume însemnate.