Studii de caz - cum ajung oamenii să creadă în teoriile conspirației

Studii de caz - cum ajung oamenii să creadă în teoriile conspirației
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Jurnaliștii de la ABC Australia au stat de vorbă cu doi foști adepți ai teoriilor conspirației pentru a afla cum au ajuns să creadă astfel de narațiuni, dar și cum au reușit să scape din această lume a credințelor false.

Stephanie Kemmerer din SUA își amintește cu regret de o întâmplare petrecută în urmă cu zece ani. Stătea de vorbă cu o femeie fără adăpost despre atacurile teroriste din 2001. Femeia i-a spus că un prieten al ei se afla în unul dintre avioanele care s-a ciocnit de turnurile gemene.

”Am privit-o în ochi și i-am spus: ‘Nu a fost niciun avion’. Nu știu cine este această femeie, dar dacă aș putea vreodată... Adică nu există nicio șansă să o găsesc vreodată. Dar dacă aș putea, i-aș prezenta scuze. Aș cădea în genunchi. Este cel mai rece, crud lucru pe care l-am făcut vreodată”, spune Stephanie.

”Dar nu le poți cere iertare tuturor”, adaugă ea.

ADVERTISING

În cea mai neagră perioadă a sa, Stephanie a crezut că turnurile gemene au fost distruse printr-un plan guvernamental și că avioanele deturnate au fost editate în înregistrările video.

De asemenea, a crezut că masacrul de la școala primară Sandy Hook din 2012, în care 20 de copii și șase adulți au fost uciși, a fost înscenat ca parte a unui complot guvernamental pentru a le lua armele americanilor – și că părinții îndurerați erau niște actori.

Este recunoscătoare că, spre deosebire de alți adepți ai teoriei conspirației, care fac acest lucru și în prezent, nu a hărțuit niciodată acei părinți. Astăzi, Stephanie este, în cuvintele ei, un adept al conspirației în proces de recuperare.

Cum a căzut Stephanie în capcana teoriilor conspirației

De mic copil, Stephanie a fost foarte interesată de mistere, orașe pierdute, OZN-uri, Bigfoot și alte legende de acest fel. Crede că aceste interese din copilărie au legătură cu înclinația sa de a crede diverse teorii ale conspirației mai târziu în viață.

ADVERTISING

Dar au contribuit și alți factori. În 2004, s-a mutat departe de prieteni pentru a locui într-un oraș nou. Mama ei tocmai murise și se despărțise recent de soțul ei. În plus, pentru prima dată în viața ei, avea acces la Internet de mare viteză și astfel a ajuns în niște locuri foarte întunecate.

Stephanie compară ce a simțit cu dependența de droguri.

„Am simțit o avalanșă de dopamină. Mă simțeam specială, avem un sentiment de căldură și de confort. Teoriile conspirației funcționau pentru mine exact ca drogurile pentru un dependent de heroină sau de metamfetamine. Ai nevoie de o doză din ce în ce mai mare, pe măsură ce îți formezi toleranța. Și îmi amintesc cum căutam activ și mă gândeam: 'Care este următoarea conspirație în care mă pot implica?'”, explică ea.

Bărbatul care a crezut 15 ani că o rețea de societăți secrete controla tot ce se întâmpla în lume

Brent Lee din Marea Britanie este și el un fost adept al teoriilor conspirației, inclusiv că „o rețea de societăți secrete și oculte controla, de fapt, evenimentele din întreaga lume”, în care a crezut timp de 15 ani.

ADVERTISING

„Credeam că atacurile teroriste sau împușcăturile în masă erau făcute ritualic și existau un fel de ceremonii magice pentru a pune o vrajă de magie neagră asupra populației”, spune el, pentru ABC.

La rândul său, a crezut că atentatele de la 11 septembrie au fost „o acțiune din interior realizată de administrația Bush și anumite agenții de informații”.

„Pur și simplu, nu vrei să crezi că s-ar putea întâmpla asta, pentru că acești oameni sunt cei care ar trebui să aibă grijă de tine. Și dacă au permis să se întâmple asta, pentru mine era de neînchipuit – așa că ei trebuie să fi făcut-o”, explică bărbatul.

Brent este în prezent co-prezentator al podcastului Some Dare Call it Conspiracy, care demolează teorii populare ale conspirației.

Ruptura de vechiul său mod de a gândi s-a produs complet în 2018, însă fisuri în credințele lui apăruseră cu câțiva ani înainte, cam odată cu masacrul de la Sandy Hook. Teoria conspirației că toți cei implicați erau „actori de criză” nu se potrivea cu propriile sale convingeri conspiraționiste.

„Eu credeam că aceste evenimente cu victime multiple erau ritualuri; acestea erau sacrificii. Așa că acum când toată lumea spune că aceste omoruri nu s-au întâmplat cu adevărat, ei bine, care e sensul să mă enervez din cauza acestui lucru? Dacă nu a murit nimeni, de ce să-mi pese?”, spune el.

Totul a devenit confuz și a decis printre altele să se deconecteze de pe Facebook, pentru a ”înțelege totul”.

„Ce am descoperit a fost că astăzi există mult mai multă contra-informație decât atunci când am căzut pentru prima dată în capcana conspirațiilor, chiar și despre teoriile conspirației, cum ar fi de unde au apărut și de ce le credem – și asta m-a ajutat cu adevărat să ies complet”, spune el.

Nu doar realizarea că „tot ce credeam că se întâmplă, de fapt, nu se întâmpla” i-a provocat durere.

„Dar și că nu am făcut nimic din lucrurile pe care adulții normali le fac, deoarece credeam că Noua Ordine Mondială venea să mă prindă. Nu era nevoie să îmi clădesc o carieră, să fac un credit, să am copii sau orice altceva de genul acesta. Asta simt că am pierdut cel mai mult”, mărturisește bărbatul.

”Îndoiala este calea spre ieșire”, spune Stephanie

Prin 2016, Stephanie a început să simt un îndemn persistent de fiecare dată când se așeza la tastatură.

„Auzeam această voce mică în capul meu de fiecare dată când mergeam pe YouTube și scriam ‘conspirații 9/11’. Auzeam mereu această voce mică strigând la mine: ‘Scrie «debunk». Scrie «debunk conspirații 9/11»”, povestește ea.

Un moment de turnură a avut loc la începutul anului 2017, când o prietenă foarte apropiată și de încredere i-a spus că cunoștea și a lucrat cu unul dintre părinții de la Sandy Hook.

„Simțeam cum întreaga mea viață, totul înăuntrul meu, se prăbușește și se sfărâmă. Mi-am spus ‘Nu mai vreau să fiu așa’. Sunt atât de sătulă de asta. Mă urăsc pe mine. Urăsc viața mea. Urăsc pe toată lumea. E epuizant”, spune Stephanie.

Stephanie a decis să îți folosească experiența în folosul altora.

Astăzi, ea ajută alți oameni care trec prin ce a trecut ea, prin intermediul grupului ei de suport, numit DOUBT (Discussing Our Unusual Beliefs Together / Discutând Împreună Despre Credințele Noastre Neobișnuite).

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇