Cozi uriașe de sute de mașini la intrarea în Grecia. Se pare că vina e a turiștilor români (Foto)

Cozi uriașe de sute de mașini la intrarea în Grecia. Se pare că vina e a turiștilor români (Foto)

Mai mulți turiști români au așteptat ore întregi la coadă, sâmbătă dimineață, ca să poată intra în Grecia prin vama Kulata Promachonas.

Unii și-au pierdut răbdarea. Alții susțin, însă, că tocmai turiștii poartă bună parte din vină pentru aceste cozi, din cauză că nu se informează și pierd timp, la vamă, cu formulare pe care le-ar fi putut aduce deja completate.

Încă de dimineață, turiștii au început să își povestească nemulțumirile pe rețelele de socializare. Spre exemplu, o persoană a scris că simte lipsă de respect în vama grecească.

granita-grecia-cozi
Foto: Facebook/Forum Grecia/Sorina Rinciog

”Ceea ce se întâmplă acum in vama Promachonas este o dovadă de lipsă de respect pentru turişti. Am ajuns în vamă la 08:00 şi sunt sute de maşini în faţă. Nu se testează nimic în acest moment dar fiecare maşină petrece minute bune la ghişeu ... mă simt ca la ANAF, mai am de aşteptat cel puţin 4 ore.

ADVERTISING

Cred că pentru îmbunătăţirea relaţiilor turistice între Grecia şi România mai este puţin mai mult de lucrat. Zic şi eu ... acum îi înţeleg pe cei care aleg alte destinaţii. Din dragoste pentru Grecia nu cred că voi reveni curând daca nu se schimbă modul de abordare a situaţiei prezente“, a scris turista pe grupul de Facebook Forum Grecia.

forum-grecia
Foto: Facebook/Forum Grecia/Sorina Rinciog

În context, Dan Adrian Drăgan, reprezentantul Forum Grecia, a explicat pentru Digi 24 că tocmai turiștii sunt de vină pentru aglomerație.

"Am încercat și noi să vedem care e problema, am luat legatura cu reprezentanții turismului elen, ne-au spus că știu care e situația și încearcă să fluidizeze traficul. Ambasada României la Atena, chiar dacă nu răspunde tuturor cetățenilor, știe despre situație și încearcă să găsească o soluție astfel încât să se poată trece mai repede.

ADVERTISING

Până la soluție, care ar fi să anuleze verificarea PLF-urilor, vă spun care cred eu că sunt soluțiile: observăm de ceva timp că turiștii își încep concediile sâmbătă dimineața, poate ar fi bine să se reorienteze, să plece de vineri sau luni, aceasta este prima cauză a aglomerării.

A doua este că Grecia încearcă să păstreze o rată a infectărilor cât mai scăzută și țara ca o destinație sigură. Din acest motiv, la frontieră trebuie să prezentăm. pe lângă documente și adeverința de vaccinare, dar și PLF-ul (Passanger Locator Form), care se poate completa cu 24 de ore înainte de călătorie, online pe travel.gov.gr și poate fi arătat direct de pe telefonul mobil. Românii trebuie să se informeze înainte de a pleca la drum pentru a evita acest timp de neplăceri. Cei mai în vârstă pot solicita ajutorul celor mai tineri, dacă întâmpină probleme", a precizat Dan Adrian Drăgan pentru Digi 24.

ADVERTISING

UPDATE 22:26 - Ministerul Afacerilor Externe precizează că Ambasada României la Atena a iniţiat în regim de urgenţă demersuri pe autorităţile centrale şi locale elene, şi a solicitat identificarea în cel mai scurt timp a unor soluţii care să permită fluidizarea traficului în punctul de frontieră Kulata – Promachonas, inclusiv prin suplimentarea personalului şi a echipamentelor de testare, arată comunicatul de presă al instituţiei.

De asemenea, consulii Ambasadei României la Sofia şi Consulatului General al României la Salonic s-au deplasat la punctul de trecere a frontierei pentru a constata modul în care decurg procedurile de verificare şi pentru a acorda asistenţă consulară, în funcţie de solicitări.   

MAE informează că, potrivit datelor comunicate de autorităţile elene, demersurile de verificare la frontieră se realizează cu dificultate deoarece o parte dintre persoanele care sosesc în Republica Elenă nu au completat formularul de identificare a pasagerului - PLF (Passenger Locator Form) anterior călătoriei.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇