Cele 4 „arme secrete” ale PMB împotriva ciorilor din Cișmigiu

Cele 4 „arme secrete” ale PMB împotriva ciorilor din Cișmigiu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Iunie este luna în care stolurile de ciori se întorc în Cișmigiu și fac mizerie greu de suportat. Așa se întâmplă de mulți ani, iar Primăria Capitalei – care administrează parcul prin intermediul ALPAB – n-a găsit nicio soluție pentru a scăpa de ele.

Instituția condusă de Nicușor Dan a alocat bani pentru a scăpa de ciori și a încercat să afle opiniile specialiștilor cu privire la comportamentul păsărilor. Dar niciun specialist n-a dorit să studieze problema.

Așa că în acest an administrația are patru soluții pe care vrea să le testeze pentru a reuși să alunge ciorile care, în perioada iunie - noiembrie a fiecărui an, vin în Cișmigiu și fac mizerie.

ADVERTISING

Despre ce soluții este vorba a explicat pentru spotmedia.ro directorul general al ALPAB, Corina Bega.

„Suntem pregătiți pentru ciori.

Am pus din nou pe Sicap caietul de sarcini pentru realizarea, pe bugetare participativă, a unui studiu care să stabilească de ce vin ciorile în Cișmigiu și care sunt soluțiile optime să le îndepărtăm de acolo.

De două ori a fost lansată procedura. Nu s-a prezentat nimeni.

Am contactat mai multe societăți de biologi. Ultimii au fost din Brașov. Din păcate, nu au revenit către noi cu un răspuns.

ADVERTISING

Așa că ne-am pregătit și în alte moduri. Am vorbit cu o firmă care produce aparate fixe și mobile care să îndepărteze ciorile. Vorbim despre aparate care emit sunete similare cu avertizările de pericol pe care ciorile și le trimit între ele.

Se folosesc astfel de aparate și în aeroporturi. Nu vorbim încă despre o achiziție aici.

Vrem să facem un proiect pilot, să testăm și să vedem cum merge. Și abia apoi să ne gândim dacă merită sau nu să cheltuim bani.

Apoi, vom testa să vedem cum reacționează dacă intervenim cu jeturi de apă.

ADVERTISING

De asemenea, vom încerca și cu lumini de tip laser-stroboscop, să vedem dacă le determinăm să plece.

Și vrem să continuăm și proiectul pilot cu ulii, pe care l-am început anul trecut și care sunt antrenați să sperie ciorile”, ne-a declarat Corina Bega.

Rămâne să vedem dacă aceste soluții propuse de PMB și ALPAB vor avea efect.

Din păcate - dacă parcul se va umple din nou de mizerie - toate celelalte lucrări pe care le-a făcut și pe care urmează să le facă administrația aici vor fi afectate. Iar, per total, experiența cetățeanului care va merge în parc va una mai puțin plăcută.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇