De astăzi se poate circula din nou pe Podul Mare din Cișmigiu. Cum arată după reabilitare (Galerie foto)

De astăzi se poate circula din nou pe Podul Mare din Cișmigiu. Cum arată după reabilitare (Galerie foto)

De vineri seara, se poate circula din nou pe Podul Mare din Cișmigiu, după ce a fost reabilitat pentru prima dată în istoria sa de peste o sută de ani.

„Din această seară, bucureștenii se pot plimba pe Podul Mare din Cișmigiu, care a fost consolidat și renovat de Primăria Capitalei”, a anunțat primarul general Nicușor Dan pe Facebook.

Podul-Mare-Cismigiu-reabilitat

De asemenea, a început și procesul de alimentare cu apă a lacului Cișmigiu, care a fost golit pe parcursul derulării procedurii de modernizare a podului.

Podul-Mare-Cismigiu-oameni

Podul Mare din Cișmigiu a fost construit în urmă cu peste 100 de ani și este monument istoric.

Podul-Mare-Cismigiu-detaliu

În ultima perioadă, ajunsese într-o stare jalnică. Spre exemplu, în iarna dintre anii 2021 și 2022, bucăți din balustrada de piatră se prăbușiseră deja lângă pod, pe malul lacului. Iar Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) marcase locul cu bandă izolatoare.

ADVERTISING

Înainte să se ajungă aici, PMB a tot mimat, vreme de peste 10 ani, că repară Podul Mare.

În 2017, spre exemplu, la inițiativa Gabrielei Firea, Consiliul General a adoptat Hotărârea 127/5.04.2017, care prevedea că urmau să se facă reparații capitale la pod, cu un buget estimativ de 1.663.000 de lei.

Lucrările n-au început în acel an. Nici n-ar fi avut cum, de vreme ce proiectul era fundamentat pe estimări de costuri preluate dintr-un proiect similar adoptat în 2010 (și care, la rândul său, rămăsese la sertar).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Din 2017, PMB a mai avut nevoie de vreo 2 ani în care n-a făcut nimic pentru Podul Mare ca să observe că nu-i ajung banii. Apoi - tot la inițiativa Gabrielei Firea – Consiliul General a dublat costurile pentru reparații, prin Hotărârea 642/14.10.2019. Cu toate astea, tot nu s-a apucat nimeni de treabă.

Abia după încă 2 ani, pe 29 octombrie 2021 – când Nicușor Dan era deja de un an primar general – PMB a preluat podul de la ALPAB, pentru a-l repara.

Și, în sfârșit, pe data de 3 mai 2022, PMB a anunțat că a încredințat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor de reabilitate a Podului Mare din Cișmigiu Trustului de Clădiri Metropolitane (TCMB) SA.

ADVERTISING

În iunie 2022, ALPAB a golit lacul din Cișmigiu. Iar TCMB s-a apucat de treabă cu scopul de a finaliza toate lucrările până pe 4 aprilie 2023.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇