Lacul din Parcul Cișmigiu n-a fost reumplut de Paște, chiar dacă, la finalul lunii martie, viceprimarul Horia Tomescu (USR) anunța că lucrările pentru care a fost scoasă apa din cuvă erau pe final.
Iată ce s-a întâmplat și când se va umple, din nou, lacul din cel mai vechi parc al Capitalei.
Lacul din Cișmigiu a fost golit la începutul verii anului 2022, pentru reparații la Podul Mare. Erau lucrări urgente de care Primăria Municipiului București (PMB) promitea de peste un deceniu că se va apuca.
Un pod mic, dar foarte greu de reparat
Podul Mare din Cișmigiu a fost construit în anul 1930 și este monument istoric.
În ultima perioadă, ajunsese într-o stare jalnică. Spre exemplu, în iarna dintre anii 2021 și 2022, bucăți din balustrada de piatră se prăbușiseră deja lângă pod, pe malul lacului. Iar Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) marcase locul cu bandă izolatoare.
Înainte să se ajungă aici, PMB s-a tot prefăcut, vreme de peste 10 ani, că repară Podul Mare.
În 2017, spre exemplu, la inițiativa Gabrielei Firea, Consiliul General a adoptat Hotărârea 127/5.04.2017, care prevedea că urmau să se facă reparații capitale la pod, cu un buget estimativ de 1.663.000 de lei.
Lucrările n-au început în acel an. Nici n-ar fi avut cum, de vreme ce proiectul era fundamentat pe estimări de costuri preluate dintr-un proiect similar adoptat în 2010 (și care, la rândul său, rămăsese la sertar).
Din 2017, PMB a mai avut nevoie de vreo 2 ani în care n-a făcut nimic pentru Podul Mare ca să observe că nu-i ajung banii. Apoi - tot la inițiativa Gabrielei Firea – Consiliul General a dublat costurile pentru reparații, prin Hotărârea 642/14.10.2019.
Și, cu toate astea, tot nu s-a apucat nimeni de treabă.
Abia după încă 2 ani, pe 29 octombrie 2021 – când Nicușor Dan era deja de un an primar general – PMB a preluat podul de la ALPAB, pentru a-l repara.
Și, în sfârșit, pe data de 3 mai 2022, PMB a anunțat că a încredințat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor de reabilitate a Podului Mare din Cișmigiu Trustului de Clădiri Metropolitane (TCMB) SA.
În iunie 2022, ALPAB a golit lacul din Cișmigiu. Iar TCMB s-a apucat de treabă cu scopul de a finaliza toate lucrările până pe 4 aprilie 2023.
S-au finalizat sau nu lucrările?
Pe 28 martie, viceprimarul Horia Tomescu (USR) a transmis pe rețelele de socializare că, „în următoarele zile” urmau să se finalizeze lucrările la Podul Mare.
Dar au trecut de atunci aproape 3 săptămâni, iar în jurul Podului Mare sunt încă garduri. În plus, cuva lacului din Cișmigiu este, în continuare, goală.
Așa a fost și în zilele de Paște, deși probabil că bucureștenii care au venit în parc s-ar fi bucurat să vadă lacul plin din nou, după aproape un an de la momentul în care a fost secat.
În ianuarie, tot viceprimarul Horia Tomescu a precizat pentru Spotmedia.ro că, pe lângă lucrările la Podul Mare – se vor face și reparații la cuva lacului. Or, astfel de lucrări nici măcar n-au început.
În aceste condiții, întrebarea este: se va reumple Lacul Mare din Cișmigiu sau vor continua reparațiile?
Detalii ne-a oferit directorul general al TCMB, Cristian Hiver.
„Lucrările la Podul Mare sunt gata de aproximativ o săptămână. Am mai făcut mici retușuri, la final, nimic altceva.
Mâine (pe 19 aprilie – n.red.) vreau să notificăm PMB cu privire la finalizarea lucrărilor.
Ulterior, PMB va constitui o comisie de recepție. Va veni, va face recepția. Și, ulterior, ALPAB va putea umple lacul”, a precizat pentru Spotmedia.ro Cristian Hiver.
Când se umple lacul?
Cristian Hiver spune că, până la acest moment, PMB nu a contractat TCMB pentru reparații la cuva lacului mare.
Detalii ne-a oferit directorul general al ALPAB, Corina Bega.
„Cei care vor face recepția la Podul Mare trebuie să intre în cuvă. De aceea, nu reumplu lacul, încă. Imediat după recepție, îl vom umple. Estimez că într-o săptămână sau două vom avea, din nou, apă în lac.
Pentru reparațiile la cuvă Lacului Mare am lucrat cu cineva care ne-a întocmit devizul de lucrări. Urmează să intrăm cu documentația în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice pentru aprobarea lucrării. Și probabil că reparațiile se vor face la toamnă, când se va goli din nou cuva pentru amenajarea patinoarului”, a precizat Corina Bega pentru Spotmedia.ro.
Lacul mic dinspre Strada Știrbei Vodă a fost deja umplut. Iar în curând se va reumple și lacul principal al parcului.
Așa că bucureștenii pot spera la câteva săptămâni în care să se bucure din plin de Cișmigiu, până la reîntoarcerea stolurilor de ciori care fac mizerie (și care vin în parc, de regulă, prin luna iunie), și venirea toamnei când apa va dispărea din nou, pentru reînceperea lucrărilor.