Ce parcuri din Sectorul 2 intră în reabilitare, în 2024. Și care mai au de așteptat

Ce parcuri din Sectorul 2 intră în reabilitare, în 2024. Și care mai au de așteptat

Invitat la podcastul Citizen, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, le-a răspuns urmăritorilor interesați să afle ce urmează să se întâmple cu Parcul Verdi, cu zona numită Valea Șaulei, dar și cu alte parcuri din sector care trebuie reabilitate.

Mai jos, pe larg, răspunsurile primarului Sectorului 2.

În curând, lucrări mari parcuri din Sectorul 2. De ce nu și în Parcul Verdi.

Planurile pentru Valea Șaulei. Când se va negocia viitorul zonei

„Undeva la finalul mandatului trecut, s-a trecut prin Consiliul Local (al Sectorului 2) o hotărâre prin care se cere Consiliului General exproprierea terenului pentru Valea Șaulei.

Și la un moment dat au existat discuții. Știți că pentru expropriere - pentru orice fel de lucru care privește patrimoniul -  e nevoie de majoritate de două treimi (adică două treimi dintre cei 27 de consilieri locali trebuie să voteze în favoarea exproprierii).

Asta înseamnă că trebuie să se pună de acord toate grupurile politice importante. Și USR, și PNL, și PSD. Adică fără cele trei nu se poate.

Au fost vreo câteva astfel de negocieri comune. Ele (dorințele fiecărui partid – n.red.)  se trec la comun. Adică cere ceva și PSD-ul, cere ceva și PNL-ul, cere ceva și USR-ul.

ADVERTISING

Și la una din primele astfel de negocieri am zis «Vreau să expropriez Valea Șaulei și parcul Moroieni!». Erau ambele prevăzute, era făcută demult hotărârea.

Și numai bine, când am ajuns acolo, mi s-a spus:  

«Păi, stați un pic! Că ce ați făcut, aia (hotărârea – n.red.) a fost făcută așa, la mișto.

Că exproprierea urmează un proces, cu studiu de oportunitate, cu studiu de fezabilitate. N-aveți nimic aici. Doar așa, că vreți să le cumpărați. Nici măcar prețul nu l-am stabilit corect.

Zic «Bine, haideți să refacem!».

Am reluat totul de la zero. Am pornit acest proces, pentru unele suntem mai aproape, pentru altele mai departe. Pentru că e nevoie de studiu de fezabilitate.

Parlamentul a spus că procesul de expropriere trebuie să aibă un studiu de fezabilitate care să dea o idee de preț pentru ce urmează să fie făcut acolo. Nu doar pentru teren. Nu doar expropriezi terenul ca să stea degeaba. Îl expropriezi ca să faci ceva cu el. Și ceva-ul ăla costă și el niște bani.

Adică nu poți să votezi doar terenul, trebuie să votezi cu totul.  

Pentru Valea Șaulei, acest studiu de fezabilitate, fiind un teren foarte mare, durează mai mult. Eu estimez că în ianuarie sau poate februarie o să avem acest studiu de fezabilitate. Avem deja studiul de oportunitate, a făcut deja ADP-ul deja”, a precizat Radu Mihaiu.

ADVERTISING

Ulterior – în cadrul unei alte negocieri politice – există șansa adoptării exproprierii terenului din Valea Șaulei. Și apoi s-ar putea aloca bani, s-ar putea selecta proiectant și constructor și, în cele din urma, s-ar putea amenaja parcul.

Mai multe poți afla urmărind integral declarațiile făcute de primarului Sectorului 2, la Citizen:

Parcul Verdi, încurcat în ipoteci și dobânzi

„Parcul Verdi e într-o situație foarte ciudat.

În primul rând, atunci când a făcut doamna Firea celebra cumpărare de teren. Că n-a făcut expropriere, că dacă făcea expropriere, cumpăra la jumătate de preț.

Când a făcut celebra cumpărare, a cumpărat numai de la cine trebuia. Unii au fost mai fraieri și de la ei n-a cumpărat.

Și drept urmare există o bucată importantă -  un hectar, cred -  in Parcul Verdi, care nu este expropriat. E proprietate privată. E într-un colț. Dar și încurcă. Adică e la stradă, cum ar veni.

(E un loc – n.red.) unde s-ar putea face, în Parcul Verdi, niște blocuri, se gândeau unii.  

Suntem și acolo într-un proces. Deja unul din proprietari a venit către noi și a zis că vrea să vândă. Suntem într-un proces și să cumpărăm acel teren pentru reîntregire.

ADVERTISING

Însă Parcul Verdi nu se află în administrarea noastră. Deși l-am cerut. Domnul primar general a zis că este de acord ca atât Parcul Circului, cât și Parcul Verdi să treacă la Sectorul 2. Niciunul nu a trecut.

Aparatul din subordinea dumnealui a zis că nu se poate.

În cazul Parcului Verdi, a spus că nu se poate pentru că cel căruia i s-a vândut la acel preț exorbitant (1.086 euro metrul pătrat) nu și-a încasat la timp banii.

Și i-a încasat după o vreme și-a cerut dobânzi. Și nu s-au stabilit dobânzile.

Trebuie să le stabilească instanța și timp de un an, doi sau ceva de genul acesta, Primăria Generală n-a depus diligențele să se stabilească acele dobânzi, să le plătească și să ridice ipoteca de pe parc.

Nu e ridicată încă ipoteca de pe bucata de parc.

Și ținând cont de faptul că această ipotecă nu este ridicată, aparatul Primăriei Generale ne-a transmis că nu poate să ne dea în administrare, parcă, deși le-am zis dați-mi cu tot cu ipotecă, că ne descurcăm noi cu ea.

N-aș putea să vă spun când va fi amenajat. Noi în continuare ne dorim ca Parcul Verdi să ajungă în administrarea Sectorului 2. Dacă ajunge în administrarea Sectorului 2, va fi amenajat la anul. Dacă nu, nu știu când”.

Reamintim că printre proprietarii terenurilor din parcul Verdi cumpărate de administrația Firea se numărau: Dragoș Săvulescu (condamnat la 5 ani și jumătate de închisoare și fugit din țară), mama afaceristului Radu Budeanu și afaceristul Manochehr Saadati Sohi, care vrea să construiască blocuri pe fosta bază sportivă Radet din nordul Capitalei – n.red.

Întreaga afacere a fost descrisă, pe larg de jurnaliștii de la Rise Project într-un material intitulat Firea Tunului.

Când încep lucrările în parcurile Național și Plumbuita

Potrivit unei estimări precedente a primarului Sectorului 2, lucrările la reabilitarea Parcului Național urmau să înceapă încă de vara trecută.

Iată de ce nu s-a întâmplat acest lucru.

„Am avut un sughiț  - ca să-i zic așa -  la licitație.

În sensul că au fost depuse două oferte, ambele neconforme. Și a trebuit să anulăm licitația pentru proiectare și s-o refacem. S-a făcut proiectarea.

Avem luna asta la vot indicatorii tehnico-economici pentru studii de fezabilitate de la Parcul Național. Este un proiect foarte frumos. Mie îmi place foarte mult ce a ieșit. E destul de scump și pentru că trebuie să facem sprijiniri de mal de lac, că acolo malurile lacului sunt foarte, foarte deteriorate.

O să fie la vot luna asta (decembrie 2023 - n.red.) studiul de fezabilitate în baza căruia se vor face aceste lucruri”, a precizat primarul Sectorului 2.

Asta înseamnă că, ulterior, primăria poate căuta firme cu care să înceapă lucrările.

„La Parcul Plumbuită suntem un pic mai avansați, în sensul că acest studiu de fezabilitate a fost votat în vară și acum suntem cu licitația de execuție.

Sigur că nu se poate lucra iarna. Deci probabil că va începe în primăvară lucrul la parcul Plumbuita”, a mai declarat primarul Radu Mihaiu.

Urmărește, mai jos, restul discuției de podcast, în format video, pe Youtube:

Cum e viața în primărie? Despre compromis și pricepere cu primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu

Cum e viața în primărie? Despre compromis și pricepere cu primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu

Hai cu noi! Unde ne găsești ca să discutăm despre oameni și orașe

Dacă vrei să descoperi mai multe despre cum își schimbă oamenii orașul în bine și dacă te gândești să formezi sau să faci și tu parte dintr-o astfel de comunitate, atunci hai să ținem aproape!

Dă-ne Like și Subscribe pe canalul nostru de Youtube. Pe lângă interviurile Citizen, vei găsi acolo și alt conținut interesant despre oameni și orașe. Iar în secțiunea Comunitate, ne vom întâlni ca să discutăm. Părerea ta contează pentru noi! Lasă-ne comentarii și spune ce ți-a plăcut la Citizen și ce nu, dar și ce ai vrea să vezi!

Sau dă-ne Follow pe Spotify (sau opțiunea similară de pe platforma de podcasting pe care ne asculți), ca să primești notificare pe telefonul mobil când ne-am așezat din nou la masă și am deschis microfoanele, să vorbim despre viitorul nostru, în oraș!

Așa o să învățăm împreună cum să facem orașul pe care-l vrem!

Cine sunt moderatorii Citizen

Gabriel Kolbay, cu o experiență de 15 ani ca jurnalist, consideră în continuare că are cea mai frumoasă meserie din lume. A scris timp de 10 ani în presa locală și din 2018 a început să lucreze în presa centrală. Din iunie 2020, este reporter special la spotmedia.ro, unde scrie despre Administrație locală și cetățeni, despre Energie și Tehnologie. Crede că viața este mai frumoasă atunci când înțelegem lumea în care trăim și dorește să îi ajute și pe alții să facă același lucru.

Irina Zamfirescu este activistă pentru drepturile omului la ActiveWatch și cercetătoare urbană. Din 2008, monitorizează îndeaproape activitățile Primăriei Municipiului București și ale Consiliului General. Justiția socială, transparența decizională, participarea publică și mobilitatea urbană sunt domeniile pe care le monitorizează și pentru care, de-a lungul timpului, a făcut recomandări, petiții sau sesizări. Din 2015, co-redactează rapoarte anuale despre activitatea Primăriei Municipiului București, alături de CeRe și Optar. În 2019, a obținut titlul de doctor cu o cercetare despre evacuări în București.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇