Primarul Radu Mihaiu susține că licitația pentru alegerea unei firme care să se ocupe de curățenia din Sectorul 2 trebuie relansată. Și s-ar putea să treacă ani până când se va semna un nou contract.
Între timp, soluția primarului pentru a elimina mormanele de saci de gunoi de pe străzi este alta: pubele pe care primăria le va da gratuit oamenilor, din 2024.
L-am întrebat pe primarul Sectorului 2 - invitat la podcastul Citizen - cum va rezolva problema mormanelor de saci galbeni care tronează pe străzi, mai ales în zona de centru a orașului.
„Este o problemă care trebuie înțeleasă (în sens – n.red.) un pic mai larg.
Într-adevăr, avem în acest moment, în câteva locuri, (pe trotuar – n.red.) fracție uscată - adică saci galbeni cu ambalaje - pe care oamenii îi colectează separat și colectează separat, pentru că ei plătesc mai puțin.
În același timp, operatorul de salubritate nu a reușit să își dimensioneze flota, să ridice acești saci suficient de des”, a precizat Radu Mihaiu.
Întrebat dacă nu poate să oblige firma de salubritate Supercom SA să facă o treabă mai bună la ridicarea sacilor de gunoi, Radu Mihaiu a răspuns:
„Aici este discuția. Cum aș putea să fac acest lucru? (în condițiile în care contractul Primăriei Sectorului 2 cu Supercom SA a expirat și se prelungește periodic până la alegerea unui nou operator de salubritate – n.red.).
În mod normal, ar trebui să fac o licitație în care să selectez un alt operator de salubritate.
Și am făcut acest lucru în iunie 2022, adică acum un an și jumătate. Au existat diverse clarificări, am trecut prin procedură ex ante de la Agenția Națională a Achizițiilor Publice (verificarea documentației înainte de publicarea licitației în Sicap – n.red.) și așa mai departe.
Apoi, în noiembrie 2022, Guvernul a dat o ordonanță care practic a aruncat în aer toate licitațiile.
Cum a făcut acest lucru? A impus niște reguli pentru toate licitațiile în desfășurare, reguli care nu erau disponibile în iunie. Și noi am spus «OK, o să le îndeplinim după ce rezolvăm cu operatorul». Dar Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a spus «Îmi pare rău! E o lege care spune că trebuie să le îndepliniți înainte, nu după ce selectați operatorul».
Aceste condiții nu sunt îndeplinite de nimeni, în acest moment, în București. Condițiile înseamnă că trebuie să existe: operator de depozitare, operator de tratare și operator de sortare.
Operator de depozitare există. Operator de tratare (a unor deșeuri pentru a le neutraliza, înainte de a fi depuse la groapă) nu există. Iar operator de sortare (a materialelor reciclabile din gunoi – n.red.) există de câteva zile la un sector. Și va exista și la Sectorul 2, tot așa, în curând.
Nici n-aveam cum să prevăd în momentul în care am candidat (și când a promis că va fi curățenie în sector - n.red.) că Guvernul va da o astfel de ordonanță.
Și nici nu am avut cum să rezolv o obligație pe care o avea Municipiul București. Pentru că partea de depozitare și tratare (din totalul operațiunilor necesare pentru a rezolva problema gunoiului - n.red.) o avea Municipiul București.
Am așteptat mult ca Primăria București să își facă treaba. Nu și-a făcut-o, așa că am făcut multe eforturi și am preluat problema la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri din care fac parte sectoarele. Și am dus-o spre rezolvare.
O să avem operator de tratare și sortare, probabil până la finalul acestui an. Și atunci vom putea lansa o nouă licitație (...)
Realitatea este că media (de timp -n.red.) în România pentru o licitație de salubritate, în acest moment, din păcate, este de 7 ani”, a mai spus Radu Mihaiu, la Citizen.
Vor mai sta, deci, cetățenii Sectorului 2 cu mormanele de saci de gunoi pe stradă încă 7 ani? Primarul Sectorului 2 susține că nu.
„În niciun caz. Încercăm să lucrăm cu actualul operator de salubritate care face eforturi, dar e foarte, foarte clar că mai are și el de lucrat în a-și gestiona echipele.
Pe de o parte. Pe de altă parte, am câștigat și un proiect pe fonduri europene pentru colectare separată de 100 de milioane de lei, adică 20 de milioane de euro.
Sunt mai multe componente. Dar avem și infrastructură de colectare separată. Pubele și module în care acestea pot fi montate.
Aceste pubele va trebui să le distribuim către populație. Și am cerut Consiliului Local să aprobe acest lucru, să distribuim pubelele odată ce le recepționăm. S-a recepționat ultima pubelă, le decontăm de la POIM.
Sunt pubele pentru asociații de proprietari, dar de asemenea foarte multe pubele pentru case.
Avem 30.000 de case în Sectorul 2, fiecare cu setul ei de pubele. Majoritatea au curți și le amplasează în curți.
Pentru asociațiile de proprietari, cu siguranță vom găsi niște locuri împreună în care să le amplasam.
Important de spus că aceste corpuri modulare cu pubele sunt pentru fracția uscată (ambalaje – n.red.). Asta înseamnă că acele deșeuri nu miros, că n-au deșeu menajer și n-au fracție umedă, și drept urmare avem o flexibilitate mai mare să le amplasăm și vom face asta începând cu anul viitor.
Sigur trebuie să voteze Consiliul Local acest lucru. A fost un vot care a picat din motive politice, dar sunt convins că până la urmă vom ajunge să le avem”, a mai spus Radu Mihaiu, la Citizen.
Anterior, administratorul public al Sectorului 2, Elena Tudose, a postat pe Facebook un material video în care puteți vedea pubelele pe care primăria vrea să le distribuie populației.
Urmărește, mai jos, întreaga discuție de podcast, în format video, pe Youtube:
Unde mai poți urmări Citizen
Rămâi alături de noi și descoperă cum să-ți folosești „superputerile de cetățean” ca să faci bine pentru tine și pentru ceilalți!
Mai jos, acest episod din Citizen, în format audio:
Hai cu noi! Unde ne găsești ca să discutăm despre oameni și orașe
Dacă vrei să descoperi mai multe despre cum își schimbă oamenii orașul în bine și dacă te gândești să formezi sau să faci și tu parte dintr-o astfel de comunitate, atunci hai să ținem aproape!
Dă-ne Like și Subscribe pe canalul nostru de Youtube. Pe lângă interviurile Citizen, vei găsi acolo și alt conținut interesant despre oameni și orașe. Iar în secțiunea Comunitate, ne vom întâlni ca să discutăm. Părerea ta contează pentru noi! Lasă-ne comentarii și spune ce ți-a plăcut la Citizen și ce nu, dar și ce ai vrea să vezi!
Sau dă-ne Follow pe Spotify (sau opțiunea similară de pe platforma de podcasting pe care ne asculți), ca să primești notificare pe telefonul mobil când ne-am așezat din nou la masă și am deschis microfoanele, să vorbim despre viitorul nostru, în oraș!
Așa o să învățăm împreună cum să facem orașul pe care-l vrem!