Munca de acasă a devenit parte din normalitate, iar angajații s-au bucurat, de-a lungul timpului, de multiplele avantaje pe care aceasta le-a oferit, de la flexibilitate și confort la un mai mare echilibru între viața personală și cea profesională. Totuși, munca în sistem work from home nu a fost lipsită de provocări, iar izolarea socială se numără printre acestea.
Ce impact are izolarea socială atunci când lucrăm doar de acasă
Sentimentul de singurătate, provocat de lipsa interacțiunilor sociale, reprezintă un impediment resimțit la scară largă printre angajați, atunci când aceștia muncesc exclusiv de acasă.
Nu doar că ședințele față în față au fost înlocuite de cele online, dar au dispărut, pe această cale, și pauzele de cafea, petrecute alături de colegi, sau momentele de socializare din timpul prânzului.
Sentimentul de singurătate sau anxietate, provocat din pricina izolării sociale, afectează deopotrivă și viața profesională a angajaților, conducând la lipsa de motivație și la scăderea productivității.
3 soluții prin care putem gestiona provocările
Provocările apărute ca urmare a izolării sociale necesită o schimbare de paradigmă. Angajații moderni își doresc flexibilitate și echilibru, atunci când vine vorba de viața personală, însă admit că unele activități profesionale nu pot fi înlocuite de interacțiunile din mediul online.
Iată 3 dintre soluțiile care pot fi de ajutor în problema izolării sociale și în menținerea unui echilibru sănătos în cadrul raportului de muncă:
Înlocuiește ședințele online cu întâlnirile în persoană
Întâlnirile față în față îmbunătățesc colaborarea la nivelul echipei, eficientizează schimbul de idei și au capacitatea de a da angajaților un sentiment de apartenență. În plus, acestea facilitează rezolvarea rapidă a problemelor și luarea deciziilor într-un mod mai eficient, crescând nivelul de conexiune dintre membrii echipei.
Conștienți de aceste avantaje, peste jumătate dintre angajați preferă ca ședințele online să fie înlocuite de întâlniri în persoană, arată un studiu inițiat anul acesta de Genesis Property, compania fondată de Liviu Tudor. Sondajul arată că angajații sunt dornici să socializeze și să-și eficientizeze, în același timp, munca, având întâlniri față în față și mergând mai des la birou. Dacă 52% dintre respondenți ar prefera ca întâlnirile în persoană să înlocuiască ședințele online, 37.5% dintre aceștia ar merge mai des la birou, pentru a separa munca de viața personală, iar 31%, pentru a se bucura de mai multă socializare.
Interacțiunea directă facilitează construirea relațiilor interpersonale și înțelegerea mai profundă a perspectivelor celor implicați. Întâlnirile față în față nu sunt doar oportunități de socializare, ci și instrumente utile de eficientizare a muncii și motivare a personalului.
Alege spațiile de coworking
Pentru angajații care își doresc să lucreze în continuare din confortul propriei case, spațiile de coworking pot reprezenta o soluție utilă în gestionarea izolării sociale.
Spațiile de coworking reprezintă o alternativă atrăgătoare la birourile tradiționale, oferind avantajele unui mediu compartimentat și colaborativ, precum și posibilitatea de a crea conexiuni profesionale valoroase.
În ansamblu, lucrul în spații de coworking oferă profesioniștilor un mediu inspirațional, flexibil și interconectat, care favorizează colaborarea și dezvoltarea personală și profesională.
Participă la evenimente și cursuri „offline”
Evenimentele de networking sau cursurile offline reprezintă o cale sigură de reacomodare la interacțiunea socială cu alți profesioniști din domeniu. Mai mult, astfel de activități sunt un prilej de dezvoltare personală și profesională.
Discuțiile cu grupuri mai mari de oameni oferă beneficii semnificative prin interacțiunea directă, învățarea experiențială, construirea de relații și networking. Accesul la experți recunoscuți în domeniu contribuie la progresul profesional și oferă angajaților oportunitatea de evoluție continuă.
Izolarea socială cauzată de lucrul exclusiv de acasă poate avea un impact negativ asupra sănătății mentale și motivației profesionale a angajaților. Menținerea conexiunilor sociale, crearea unui echilibru sănătos între viața personală și cea profesională, lucrul în spațiile de coworking, dar și abordarea unor oportunități de dezvoltare bazate pe networking și participarea la cursuri în persoană pot contribui la gestionarea cu succes a provocărilor.