Consiliul General a decis, prin vot, că Primăria Capitalei și cele 6 de sector se pot asocia pentru a atrage bani europeni cu care să rezolve parte dintre problemele Bucureștiului cu gunoiul.
Nicușor Dan a discutat cu primarii de sector despre această asociere încă de acum o săptămână. La acel moment, la invitația primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, edilii s-au întâlnit să găsească soluții la problema gunoiului.
Printre aceste mari probleme se numără faptul că Bucureștiul mai are o singură groapă de gunoi autorizată, adică cea de la Vidra. Dar și aceasta cere bani mulți pentru depozitarea gunoiului și își va atinge capacitatea în 2 ani.
Ulterior, dacă nu își amenajează o nouă groapă, Capitala va trebui să transporte gunoiul la distanțe mari, cu cheltuieli uriașe.
În context, încă de acum o săptămână, primarii au anunțat că vor înființa această asociație care să încerce să rezolve parte dintre probleme.
În ședința de luni, 19 iulie, Nicușor Dan a pus pe ordinea de zi un proiect de hotărâre care prevede întocmirea asociației de dezvoltare intercomunitară (ADI).
La înființarea ei, PMB va participa cu 60.000 de lei, iar primăriile de sector cu 10.000 de lei fiecare.
”Este o condiție pentru ca atât PMB, cât și primăriile de sector să poată accesa fonduri pentru colectarea selectivă, pentru stații de sortare, compostare și tratare mecano-biologică. Deci pentru tot ce înseamnă procesare a deșeurilor.
Există bani pe POIM pe exercițiul 2014 – 2020 pe care îi putem lua până la fiele lui 2022. În baza existenței acestei ADI pe care o înființăm, PMB și primăriile de sector – fiecare pe aria sa de competență – va putea să formuleze cereri de finanțare”, a apreciat Nicușor Dan, în timpul ședinței.
Consilierul general PNL Sorin Purcărea l-a întrebat pe Nicușor Dan de ce un fost angajat al Companiei Municipale de Publicitate și Afișaj – creată de PSD ALDE și aflată în curs de dizolare – a fost propus cenzor la viitoarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru gestionarea deșeurilor.
Nicușor Dan a susținut că era nevoie de un expert contabil și că PMB l-a căutat mai întâi la societățile din subordine. Și că cenzorii vor putea fi schimbați ulterior, dacă nu își fac treaba.
Consilierul general liberal Adrian Moraru a discutat cu oamenii care se ocupă de gestionarea procedurilor privind POIM. Și aceștia erau dispuși să modifice ghidul de finanțare, astfel încât Primăria Generală și cele de sector să nu mai fie nevoite să cheltuiască bani ca să se asocieze.
Primarul general nu a reacționat în niciun fel la acestă remarcă.
În cele din urmă, cu 31 de voturi pentru, 14 împotrivă și o abținere, proiectul a fost adoptat. În consecință, Primăria Capitalei urmează să se asocieze cu primăriile de sector ca să încerce să atragă bani pentru rezolvarea unora dintre problemele cu gunoiul din București.
Citește și: