Capitala pute şi primarii dau din colţ în colţ: Avem o singură groapă de gunoi şi nicio soluţie

Capitala pute şi primarii dau din colţ în colţ: Avem o singură groapă de gunoi şi nicio soluţie

Autoritățile din București au avut, miercuri, o ședinţă de lucru pe tema gestionării problemei deşeurilor din Bucureşti.

Au participat la ședință primarul general, prefectul Capitalei, dar și primarii de sector. Însă ședința nu s-a încheiat cu soluții concrete.

Oficialii au fost destul de vagi când a venit vorba să dea detalii despre discuții, dar s-au plâns de prețul pe care trebuie să-l achite pentru o tonă de gunoi - câteva zeci de euro.

În schimb, luna viitoare va fi înființată ADI, așa că rămâne de văzut cum va evolua problema gunoiului din Capitală. Să le luăm pe rând.

ADI e gata în august

Prefectul Alin Stoica a precizat că ADI ar trebui ”să fie înființat în luna august".

Este vorba, mai exact, despre Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară, care va implementa o strategie de colectare unitară a gunoiului și va accesa bani europeni pentru acest proiect.

ADVERTISING

Modalitatea în care gunoiul din București va fi colectat și selectat va fi aceeași în toată Capitala.

În schimb, prefectul a spus că ”soluțiile tehnice urmează” și nu poate da ”mai multe detalii acum”.

gunoi sectorul 1
Foto: SpotMedia.ro

E nevoie de o groapă nouă de gunoi

Totuși, problema evocată de toți oficialii a fost groapa de gunoi. Este ”absolut necesară” una nouă și, în plus, legea trebuie să permită ca deșeurile din Capitală să poată fi depozitate în alte județe.

”La depozitele de deșeuri, da. S-a discutat, pentru că Bucureștiul are o situație particulară, să se permită - și cu siguranță se va face acest lucru - depozitarea deșeurilor să fie și în altă parte decât pe raza teritorială a UAT-ului.

Asta înseamnă că vor fi soluții de depozitare a deșeurilor și în alte județe limitrofe sau în colaborare cu Ilfov... Evident, și o groapă nouă de gunoi. Este un lucru absolut necesar. Da, va trebui”, a declarat Alin Stoica.

gunoi
Foto: SpotMedia.ro

Un singur operator = monopol

O altă problemă - de data aceasta evocată de primarul general Nicușor Dan - este și că în Capitală există un singur operator care depozitează deșeuri, iar acest monopol trebuie să dispară.

ADVERTISING

În plus, prețul este mult prea mare.

”Avem un singur operator care depozitează deșeuri, o singură groapă de gunoi în București, la care primăriile de sector merg. Prețul este nesustenabil și nu o să vă spunem prea multe acum. Am vorbit despre strategia pe care să o avem în discuții cu operatorul sau cu alți operatori (...)

Prețul cerut e peste 40 de euro tona de deșeu. Variază mult prețul în țară. Cel mai mic este 15 euro pe tonă”, a declarat Nicușor Dan.

Gunoi depozitat ilegal in Sectorul 1
Foto: SpotMedia.ro

Prețul e uriaș, în opinia primarilor

La rândul său, Ciprian Ciucu, edilul Sectorului 6, a precizat că ministrul Mediului, Barna Tanczos, a promis să găsească soluții în acest sens. Și lui i se pare exagerat prețul de puțin peste 40 de euro pe tona de deșeu.

”Trebuie să găsim o soluție, astfel încât să se găsească un loc în care să construim o stație de depozitare. Nu cred că noi, ca București, Capitală și 6 sectoare, nu putem (să găsim o soluție – n.red.). Ce ne oprește este legea, pentru că nu putem merge în altă localitate cu deșeurile de aici.

ADVERTISING

Iar ca să faci groapă de gunoi în mediul urban mare nu e de acceptat. Dacă ministrul Mediului – și ne-a promis că va face – ne va da voie să căutăm astfel de soluții, noi trebuie să venim cu alternative și nu să stăm la cheremul unui singur operator.

Scuzați-mă, la 42 de euro pe tonă nu e sustenabil pentru Sectorul 6. Vreau să fac și alte lucruri cu acești bani, nu să-i dau așa, că are unul monopol. Vreau să fac spitale, școli. Sunt foarte mulți bani”, a subliniat edilul din Sectorul 6.

Aici a mai intervenit și edilul general: ”Ne-a zis că evaluează soluții alternative, ca deșeurile din București să meargă în alte localități din jur, să nu mai fie monopol”.

Promisiuni de la ministrul Mediului

Într-adevăr, după cum au spus edilii, ministrul Mediului a arătat că va analiza posibilitatea oferirii unei alternative pentru ca Bucureștiul să depoziteze deșeuri în alte județe.

”Astăzi Capitala este captivă în ceea ce privește depozitarea deșeurilor. Există o singură locație autorizată din punct de vedere de mediu, unde se pot depozita deșeurile și ministerul va analiza posibilitatea oferirii unei alternative pentru a putea depozita deșeurile și în alte județe, în cazul în care pe acele locații autorizate și aprobate din punct de vedere al mediului există și această posibilitate”, a menționat el.

Conform acestuia, în prezent, singura locație autorizată pentru depozitarea deșeurilor este administrată de Eco Sud, această locație având autorizație de mediu.

”Va trebui să vină Primăria Generală care în strategia pe termen mediu și lung să ofere o alternativă, o soluție care poate finanțată din fonduri europene. Am avut și ieri (marți – n.red.) o discuție lungă cu domnul Ghinea (Cristian Ghinea – ministrul Fondurilor Europene – n.red.) pe tot ce înseamnă sisteme de management al deșeurilor la nivel național, în toate județele, am discutat și despre București. Bucureștiul are posibilitatea accesării fondurilor europene în cazul în care are ADI-ul înființat, în cazul în care are strategia aprobată și în cazul în care depune cerere de finanțare”.

”Soluția nu există, dar e în curs de negociere”

În fine, primarul din Sectorul 1, Clotilde Armand, a fost ceva mai franc și a arătat că o soluție nu există la ora actuală, dar.... este ”în curs de negociere”.

”Este o situație critică. Lucrăm cu toții să o rezolvăm (...) tot ce este depozitare este în atribuția PMB. Operatorii actuali găsesc niște soluții, dar soluția concretă cu groapă în București, că așa spune legea, la ora actuală este o problemă. Soluția nu există. Groapa cea mai mare s-a închis. O altă soluție, la ora actuală, este în curs de negociere, pentru că nu există acord asupra tarifelor”, a precizat Clotilde Armand, după ședință.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇