Ce fac refugiații din Ucraina care rămân fără banii de la Guvern

Ce fac refugiații din Ucraina care rămân fără banii de la Guvern

Refugiaţii din Ucraina care au rămas în judeţul Tulcea s-au mutat în internatele unor licee, după ce Guvernul a decis în urmă cu o săptămână să modifice modul de acordare a sprijinului pentru ei.

În baza programului adoptat anul trecut, fiecare persoană din Ucraina primeşte 50 de lei pe zi pentru cazare şi 20 de lei pe zi pentru hrană, însă luna aceasta Guvernul a decis să acorde timp de patru luni un sprijin pe familie, detaliile acestui ajutor urmând să fie aprobate printr-o hotărâre ulterioară.

Vladimir Butnic este din Tatarbunar, Ucraina, şi a venit acum un an în România împreună cu soţia şi fiica lor, în vârstă de cinci ani. Din cauză că nu ştie bine limba română, nu a putut să se angajeze, aşa că în momentul de faţă este voluntar la bucătăria amenajată în vama româno-ucraineană din oraşul Isaccea.

„Până acum, am trăit pe program (50/20 – n.red.). Programul s-a închis, ne-am mutat la Liceul agricol şi nu mai primim. Dacă o să mă angajez, o să primim sprijin. Am avut posibilitatea să fiu angajat, dar nu vorbesc bine limba română”, a declarat Vladimir Butnic.

În această perioadă, el frecventează cursurile de limba română pentru ucraineni organizate la Tulcea de Agenţia de Dezvoltare, Refacere şi Ajutor.

La rândul ei, Georgeta Bielaly spune că încetarea programului „50/20” va fi o problemă pentru foarte multe persoane din Ucraina, care în ultimul an au rămas în România.

„Programul care va fi e orientat pe oamenii care ştiu limba şi care pot să se angajeze. Din 100 de ucraineni, 80 vor pleca la programul nou. Nu ştii limba, nu poţi să lucrezi. Majoritatea au venit cu copii. Dacă au până în 6 ani, trebuie duşi la grădiniţă, iar acolo nu-i poţi lăsa, dacă nu ai un lucru. Sunt familii care nu cunosc limba, au copii sau maturi bolnavi şi nu ştiu ce o să facă. Medicamentele sunt foarte scumpe aici”, a afirmat Georgeta Bielaly.

În opinia ei, asigurarea unui ajutor pe o perioadă de patru luni le asigură ucrainenilor doar un statut provizoriu.

„Adică, stai cu geanta aşa, nici nu intri în casă, dar nici să pleci nu poţi. Cu programul 50/20 eram garantaţi, că luna trece şi noi nu ne pierdem. În fiecare lună, luăm listele cu locuri libere de la şomaj, iar acolo este de lucru, dar majoritatea sunt pentru bărbaţi”, a mai spus Georgeta Bielaly.

Potrivit ISU Delta, aproape 80 de persoane din Ucraina primesc sprijin direct din partea instituţiei pentru cazare şi masă în momentul de faţă.

ADVERTISING

Cum a restrâns Guvernul ajutorul pentru refugiaţi

Guvernul a adoptat, în 12 aprilie, o ordonanţă de urgenţă care asigură "un cadru sustenabil" pentru sprijinirea ucrainenilor care au venit în ţara noastră din cauza războiului, a transmis purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. El a precizat că sumele care vor fi acordate în acest context vor fi stabilite printr-o hotărâre de guvern ulterioară.

OUG "stabileşte posibilitatea de a acorda o sumă forfetară lunară, pentru o singură perioadă de maxim patru luni consecutive, începând cu data de 1 mai 2023, pentru a acoperi cheltuielile cu hrana şi cazarea pe teritoriul României pentru familiile şi persoanele singure care beneficiază de decizia europeană în domeniu".

El a adăugat că prin viitoarea HG suma forfetară va fi acordată "numai dacă şi în măsura în care beneficiarul va face dovada încadrării în muncă sau a înscrierii minorilor în unităţile de învăţământ".

Conform lui Cărbunaru, în acest fel este stimulată integrarea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Aproximativ 110.000 de ucraineni au rămas în România, dintre care 5.007 au locuri de muncă în ţara noastră, a mai menţionat reprezentantul guvernamental.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇