Ce clădiri din București intră în consolidare, în 2023. Și ce se mai întâmplă cu lucrările începute de Firea

Ce clădiri din București intră în consolidare, în 2023. Și ce se mai întâmplă cu lucrările începute de Firea

Șantierele de consolidare începute în mandatul Gabrielei Firea rămân blocate. Și nu e clar când se vor relua lucrările care s-au sistat încă din toamna anului 2020.

În schimb, s-ar putea deschide șantiere noi. Iată care dintre proprietari au șanse să vadă primele lucrări de consolidare la locuințele și spațiilor lor comerciale.

Șantierele începute de Compania Municipală Consolidări SA s-au blocat în toamna anului 2020.

La acel moment, Primăria Municipiului București (PMB) avea conturile blocate și nu mai putea să aloce bani. Iar compania a lucrat până a rămas fără materiale.

Șantierele nu s-au mai redeschis nici până astăzi. Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) a recepționat și le-a redat proprietarilor o singură clădire consolidată.

Este vorba despre cea cu 11 apartamente de pe Strada Spătarului 36.

Toate celelalte clădiri consolidate sunt încă nerecepționate, în administrarea CM Consolidări SA, care a intrat în faliment.

AMCCRS a început recepția clădirii de pe Blănari 10, care găzduiește un spațiu comercial, un spațiu al PMB și un apartament privat.

ADVERTISING

Dar procedura s-a blocat. De ce, a explicat pentru Spotmedia.ro, directorul executiv al AMCCRS, Răzvan Munteanu.

„Acolo lucrările sunt finalizate. Dar Inspectoratul de Stat în Construcții a identificat niște crăpături pe care le consideră structurale. Așa că va trebui să facem expertiză tehnică, să vedem despre ce este vorba”, a precizat Răzvan Munteanu.

Există, însă, și alte clădiri la care lucrările sunt în stadiu avansat. Nu s-a mai lucrat nimic la ele din toamna lui 2020. Iar statutul și viitorul lucrărilor sunt încă incerte, deși mandatul lui Nicușor Dan a trecut deja de jumătate.

Spre exemplu:

- Clădirile de pe Blănari 6 și 8 sunt consolidate și ar urma să fie recepționate.

- Blocul cu 14 apartamente de pe Biserica Enei 14 este consolidat și are montate parte dintre instalații. E nevoie de finalizarea instalațiilor, de acoperiș și de finisaje

Biserica-Enei
Biserica Enei 14. Sursă foto: Google Earth

- Blocul cu 33 de apartamente de pe Știrbey Vodă 20 este consolidat. I s-au montat parte dintre instalații și a fost finisat parțial. Din păcate, din cauză că nu a fost păzit cum trebuie, l-au vandalizat oamenii străzii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

- Clădirea de pe Strada Franceză 30 este consolidată integral și finisată în cea mai mare parte. Nu are racord la gaze.

Franceza-30
Franceză 30. Foto: Alexandru Nistor

Mai sunt și alte clădiri, cum ar fi cea de pe Blănari 2 sau cea de pe Vânători 17, la care s-a lucrat.

Munteanu (AMCCRS): Compania municipală nu ne predă șantierele. Ni le vom lua în instanță

Pentru aceste clădiri AMCCRS încă se luptă în instanță cu CM Consolidări SA.

„Permiteți-mi să fac o comparație cu omul care merge la medic încercând să afle de ce suferă.

Până să primească un diagnostic, face o serie de investigații. Abia după ce le face, medicul îi spune ce are și îi dă tratament.

Așa e și la imobile. Și ele au nevoie să treacă printr-un proces de investigare, de cunoaștere.

Or, șantierele începute în 2018 s-au bazat pe proiecte elaborate în anii 2012-2014. Asta este un lucru foarte important.

De ce s-a procedat așa? Din dorința de «a pune ceva pe masă». E o presiune pe care o avem și acum, atât din partea primarului general, cât și a presei. Ce «punem pe masă»?

E important. Dar tot important e și să înțelegem că pregătirea e foarte importantă. Și că în șantierele acestea - din cauza pregătirii insuficiente - au apărut probleme.

ADVERTISING

Să luăm exemplul clădirii din Strada Franceză 30. Contractul de execuție încheiat în 2018 a început de la o valoare de 6,7 milioane de lei. Apoi, s-au încheiat actele adiționale.

Primele 2, în urma unor reglementări legislative. Apoi, au urmat al 3-lea și al 4-lea act adițional, care au crescut valoarea lucrărilor. Și s-a ajuns, la final, la o valoare de 22 de milioane de lei.

S-a lucrat pe aceste acte adiționale, dar fără contract. Lucrările pot fi demonstrate în teren. Doar că noi trebuie să putem transparentiza întregul proces și birocratic. Pentru cine? Păi, în primul rând, către proprietarii cărora le vom cere bani.

Compania a făcut lucrări de 30-40 de milioane de lei fără contract. Doar pe acte adiționale.

Între timp, compania a intrat în faliment. Am denunțat contractele și am solicitat predarea șantierelor pentru a putea continua lucrările din bugetul nostru. Nici până astăzi nu ni le-au predat.

Refuză să ni predea imobilele, invocând plățile pentru lucrări restante.

Pe lângă sumele pe care le-am achitat deja, dumnealor invocă alte sume pentru care nu există nicio justificare, în afara unor tabele Excel ale dumnealor.

Dumnealor vor expertiză tehnică, dar susțin că nu au bani să o facă și ne cer nouă să facem. Păi eu să plătesc din bani publici expertiză ca să își ia compania municipală banii pe ce a lucrat? Nu se poate! Trebuie să își facă dumnealor expertiza - și o pot face cu câteva mii de lei - mergem în instanță și ce e corect, noi plătim.

Dar să fie lucrări validate de o instituție. Altfel sunt poveștile lor versus poveștile noastre.

Am mers în instanță ca să recuperăm șantierele. Și le vom obține, sperăm noi în maxim 2 termene. Au venit în garanție, alături de noi și asociațiile de proprietari”, a declarat Răzvan Munteanu pentru Spotmedia.ro.

Potrivit portalului instanțelor, primul termen în procesul prin care AMCCRS încearcă să ia clădirile de la CM Consolidări SA are termen pe 30 mai 2023.

Dacă va reuși să își ia clădirile de la CM Consolidări SA, AMCCRS le va reexpertiza. Și apoi Trustul de Clădiri Metropolitane SA va finaliza lucrările, astfel încât clădirile să le poată fi înapoiate proprietarilor.

Încă două noi șantiere s-ar putea deschide, în 2023

La acest moment, singurul șantier de consolidări pe care se lucrează este cel al clădirii de pe strada Blănari 14. Spotmedia.ro v-a prezentat un reportaj de pe șantier.

„Pentru imobilul de pe Bărăției 50 (care aparține PMB - n.red.) s-a lansat, în 2019, o procedură pentru proiectare și execuție. Câștigătorul - în faza de proiectare - a constatat că nevoile clădirilor erau mai mari decât se estimase la licitație.

Valoarea întregului proiect a crescut cu peste 50%. E o situație în care legea îmi spune că nu mai pot încheia acte adiționale. Așa că am reziliat contractul.

Baratiei-50
Bărăției 50. Foto: Gabriel Kolbay

Am lansat o nouă licitație (cu termen limită de depunere a ofertelor pe 24 mai - n.red.). Și sperăm să începem curând. Avem șanse mari, în acest an.

Pentru Boteanu 3A-3B (bloc cu 80 de apartamente - n.red.) licitația a început pe 15 februarie și suntem în pasul final de evaluare a ofertei financiare pentru contractare a constructorului.

Boteanu-3A-3B
Boteanu 2A-2B. Foto: Google Earth

Estimăm că într-o lună - dacă nu vor fi contestații - ar trebui să avem contractul încheiat. Suntem în procedură de identificare de spații în care să-i relocăm pe locatari”, a precizat Răzvan Munteanu pentru Spotmedia.ro.

În plus, acesta susţine că sunt în fază avansată proiectele pentru consolidarea altor 5 clădiri.

„Suntem în etapa obținerii autorizației de construire pentru lucrările de consolidare la clădirile Gladiolelor 11, Mătăsari 44, Franceză 5, Șerban Vodă 107, Lipscani 70 și Lipscani 75.

Toate acestea sunt clădiri ale Primăriei, lăsate în paragină de 30 de ani. Foștii mei colegi de la AMCCRS și compania de consolidări puteau oricând începe cu aceste clădiri, dacă voiau să nu aibă probleme cu acordul proprietarilor.

Și aveam acum câteva clădiri terminate. Ar fi fost frumos.

Doar că ele nu sunt așa de vizibile de la stradă. Sunt mai ascunse”, a mai declarat Răzvan Munteanu pentru Spotmedia.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇