Boc face cel mai lung târg de Crăciun la Cluj. Brașovul deschide mai târziu, dar vor fi căsuțe în mai multe locuri din oraș

Boc face cel mai lung târg de Crăciun la Cluj. Brașovul deschide mai târziu, dar vor fi căsuțe în mai multe locuri din oraș
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Marile orașe ale României organizează în mod diferit târgurile de Crăciun. V-am arătat deja, pe larg, cum la Sibiu o asociație se ocupă de eveniment, în parteneriat cu primăria, în încercarea de a atrage cât mai mulți turiști în oraș.

La Craiova, primăria condusă de Olguța Vasilescu face, în regie proprie, un târg de proporții, în vreme ce, la Oradea, o organizație în care primăria este membră face un eveniment ceva mai mic decât în celelalte orașe.

Astăzi vă spunem cum își fac târgurile de Crăciun alte două mari orașe: Cluj Napoca și Brașov.

Primăria Cluj-Napoca a concesionat, încă din 2017 – pentru o perioadă de 5 ani - organizarea Târgului de Crăciun către o asociere alcătuită din 3 firme.

Este vorba despre SC Respect BigTime Group SRL, SC Paledris SRL și SC Club Arena SRL.

Prima dintre societăți este deținută de Doina Butnariu și Ioana Teodora Laura Oprean (asociată în alte societăți cu Mihai Oprean, directorul Târgului de Crăciun și organizator al mai multor evenimente din oraș).

ADVERTISING

Potrivit raportărilor către Finanțe, de la înființarea sa, în 2014, firma n-a avut mai mult de un singur angajat.

Avea cifră de afaceri de peste 1,2 milioane de lei înainte de pandemie. În 2019 și 2020, însă – când nu prea s-au organizat evenimente – cifra de afaceri a scăzut de peste 6 ori, iar societatea a raportat pierderi.

CLuj-Napoca-targ-2
Foto: Facebook/Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

SC Paledris SRL este o societate deținută de Cristina și Teodor Chiciudean, potrivit platformei cu informații de business listăfirme.ro. Înființată în 2005, firma are ca principal obiect de activitate consultanța în domeniul relațiilor publice și comunicării. A fost întotdeauna pe plus. Cel mai bun an a fost 2017, când societatea a declarat profit de 584.093 lei.

Teodor Chiciudean este cunoscut în mediul de business în special ca proprietar al Cavilas, o firmă din Brașov care furnizează materiale de construcții și utilaje.

ADVERTISING

Iar SC Club Arena este deținută de Sergiu Liti. E un alt organizator de evenimente din Cluj-Napoca. A mai organizat evenimente pentru primărie, inclusiv târguri de Crăciun, înainte de 2017. Potrivit presei locale, e soțul Alinei Liti, care are o agenție de turism numită Europatour SRL.

Câți bani încasează primăria de la organizatori

În 2022, cele 3 firme organizează cel mai lung târg de Crăciun din ultimii 5 ani. Potrivit caietului de sarcini al concesiunii, au început cu un târg de 39 de zile în 2017 și au crescut anual durata cu câte o zi.

Așa că, în această iarnă, evenimentul va dura 44 de zile.

Primăria Cluj-Napoca ne-a transmis că suprafața taxabilă pe care se organizează târgul este de 1.462 mp.

Cluj-Napoca-casute
Foto: Facebook/Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Pentru această suprafață, instituția încasează două tipuri de venituri.

Este vorba despre redevență de 0,31 lei/mp/zi (adică 22.156 lei/mp pe toată durata târgului) și taxă de ocupare a domeniului public în valoare de 0,40 lei/mp/zi (adică 28.588 lei pe durata întregului eveniment).

ADVERTISING

Taxa pentru ocupare a domeniului public e foarte mică, în comparație cu alte orașe. Spre exemplu, la Sibiu e 2 lei/mp, iar la Brașov - unde târgul se va organiza în mai multe zone din oraș - taxa variază, în funcție de loc, între 2,4 lei/mp și 3 lei lei/mp.

Ce se întâmplă la târg

Târgul de Crăciun a debutat pe 18 noiembrie, cu un concert în timpul căruia au urcat pe scenă Voltaj. Sâmbătă, pe 19 noiembrie, a cântat Direcția 5.

CLuj-Napoca-concert
Foto: Facebook/Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

În acest an, organizatorii au amplasat 86 de căsuțe în care vin comercianți din toată țara.

În fiecare seară cu evenimente urcă pe scenă nu doar vedete naționale, ci și artiști locali. Și nu se organizează numai concerte, ci și alte tipuri de spectacol. Spre exemplu, teatru de păpuși.

Primăria Cluj-Napoca a anunțat că la târg s-a instalat o roată panoramică de 30 de metri înălțime, un carusel, dar și o căsuță a lui Moș Crăciun. Dar s-a renunțat la alte tipuri de distracție.

Cluj-Napoca-roata
Foto: Facebook/Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

„Anul acesta organizatorii au anunțat că nu va fi instalat un patinoar pentru a fi cât mai eficienți din punct de vedere energetic”, a transmis Primăria Cluj-Napoca, la solicitarea Spotmedia.ro.

De asemenea, o firmă a montat panouri solare pe mai multă căsuțe, tot în încercarea de a economisi energie.

Primăria Brașov aproape a dublat numărul căsuțelor

Primăria Brașov a anunțat încă de pe 9 iunie că alocă 900.000 de lei pentru evenimentele destinate sărbătorilor de iarnă. Banii urmau să fie folosiți atât pentru evenimente, cât și pentru iluminat festiv, artificii de Revelion etc.

Consiliul Local a aprobat, pe 10 octombrie, un regulament și mai multe parteneriate pentru Târgul de Crăciun.

În baza regulamentului, primăria condusă de Allen Coliban a transmis pentru Spotmedia.ro că le va închiria comercianților 36 de căsuțe, la prețuri diverse. Ulterior, viceprimarul Flavia Boghiu a anunțat că numărul de căsuțe va crește la 60. pentru că mulți comercianți își doreau să participe și nu aveau loc.

Cu cât se închiriază căsuța, în Piața Sfatului

Cuantumul chiriei pentru o căsuță depinde de zona în care aceasta va fi amplasată, dar și de puterea maximă a branșamentnului de curent.

Spre exemplu, în Piața Sfatului, cea mai accesibilă chirie pentru o căsuță (cu lungime de 3 metri și lățime de 2 metri) cu putere instalată de 2 kW va fi 3.900 de lei. Prețul e valabil pentru comercianții care vând mărfuri non-alimentare.

Pentru cei care vând alimente și au nevoie de o putere de 5kW, prețul chiriei pentru o căsuță cu aceleași dimensiuni, în Piața Sfatului, crește la 6.900 de lei.

În afara Centrului Istoric, chiriile sunt mai mici. Spre exemplu, din Parcul Titulescu până în Parcul Tractorul (în nord, respectiv nord-vest de Centrul Istoric) chiriile pentru o căsuță vor începe de la 3.100 de lei.

Food-truck-uri ar urma să se amplaseze doar în afara zonei Centrului Istoric, contra unei chirii de 4.800 de lei.

Pe lângă aceste chirii, primăria le va percepe comercianților taxă de ocupare a domeniului public: 3 lei/mp/zi (în Piața Sfatului și Piața Sfântul Ioan) și 2,4 lei/mp/zi în Piața Unirii.

Primăria Brașov va amenaja și un patinoar, dar și un carusel pentru copii. De asemenea, se vor organiza acțiuni în parteneriat cu mai multe asociații (Rotary Club, Karusel etc) și cu Filarmonica Brașov (pentru serate muzicale și alte evenimente culturale).

Târgul de Crăciun din Brașov se va inaugura pe 30 noiembrie și se va încheia pe 3 ianuarie 2023.

Va fi deschis în fiecare zi, de luni până joi, între orele 14.00 și 22.00, iar vinerea, sâmbăta și duminica, între orele 10.00 și 14.00.

Primăria Brașov a încheiat și un parteneriat cu Media Group Services Internațional SRL (Magic FM), care va organiza un concert în noaptea de Revelion.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇