Beneficiile acumulării apei pluviale

Beneficiile acumulării apei pluviale

Ploaia este unul dintre cele mai frecvente fenomene ale naturii pe care le experimentăm. Ploaia este extrem de importantă pentru calitatea vieții noastre, iar absența acesteia poate cu ușurință să devină problematică din cauza lipsei de hidratare a solurilor. Din acest motiv, acumularea apei pluviale este imperios necesară. Apa este acumulată pentru utilizare la o dată ulterioară.

În prezent, apa de ploaie poate fi acumulată în diverse tipuri de rezervoare. De exemplu, se poate acumula în rezervoare apă pluvială subterane care se pot găsi în diverse magazine de specialitate.

Avantajul acestor rezervoare este bazinul îngropat. Datorită faptului că bazinul este îngropat apa nu se degradează ca în cazul celei din rezervoarele supraterane. Specialiștii consideră că în fiecare casă cu grădină ar trebui montat un rezervor pentru acumularea apei de ploaie. Apa pluvială este o adevărată necesitate pentru conservarea grădinii.

ADVERTISING

De asemenea, apa pluvială se poate acumula în rezervoare subterane apă cu scopul de a preveni incendiile.

Viitorul acumulării apei pluviale

Faptul că folosim prea multă apă este o realitate pe tot globul. Odată cu creșterea rapidă a populației globale, coroborată cu impactul schimbărilor climatice, noi, atât individual, cât și colectiv, trebuie să fim mai responsabili atunci când vine vorba de cantitatea de apă pe care o folosim (sau risipim).

Ne-am obișnuit să dăm drumul robinetului de apă și să curgă apă pură și potabilă. Realitatea este că apa este o marfă prețioasă care se diminuează rapid în ceea ce privește disponibilitatea și calitatea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Monitorizarea utilizării apei și a măsurătorilor de precipitații trebuie să fie mai agresivă în ceea ce privește cerințele pe termen lung și previziunile cererilor viitoare. Gestionarea resurselor de apă și a cerințelor de capacitate trebuie să aibă în vedere capacitatea volumetrică a evenimentelor ploioase, deoarece aceste cifre vor fi mult mai valoroase pentru planificarea și gestionarea pe termen lung a resurselor noastre de apă prețioase și limitate.

Există, de asemenea, o mare nevoie de modalități inovatoare și creative de acumulare a precipitațiilor. Trebuie găsită o modalitate ca apa de pe asfalt provenită din precipitații să ajungă direct în rezervele de apă gri municipală sau să poată fi deviată către zonele de depozitare a rezervoarelor.

ADVERTISING

Acumularea apei gri trebuie îmbunătățită și diseminată pe scară mai largă având în vedere că este o opțiune viabilă și sigură pentru irigarea, spălarea toaletei etc. Cu un tratament adecvat, ar putea fi, de asemenea, utilizată în procesele de răcire a instalațiilor industriale.

Beneficiile acumulării apei de pluviale

Captarea apei de ploaie, fie direct, fie indirect, ne poate reduce semnificativ dependența de a apela la apele subterane. În plus, ar putea fi o sursă atractivă de întinerire a acviferelor subterane care au fost deja distruse din cauza consumului imprudent de apă în zonele urbane cu populații în creștere rapidă. Mai important, este un mijloc de gestionare a inundațiilor de suprafață și reprezintă o metodă de control al apelor pluviale.

Pe plan intern, acumularea și utilizarea apei de ploaie ar putea reduce semnificativ facturile de apă din gospodărie, deoarece apa de ploaie poate fi utilizată pentru udarea spațiilor verzi și pentru curățarea suprafețelor exterioare.

Unele dintre cele mai importante beneficii identificate sunt:

  • Cost redus.
  • Poate fi lipsită de substanțe chimice dacă apare în zone naturale, deschise, fără dezvoltare industrială.
  • Va conduce la o siguranță alimentară mai mare și la costuri mai mici atunci când este utilizată pentru irigarea culturilor.
  • Va favoriza irigarea culturilor.
  • Va reduce eroziunea solului prin vânt și sărăcirea ulterioară a solurilor din zonele agricole.
  • Va reduce cantitatea de poluare a apei cauzată de practicile agricole prin care diverse substanțe chimice (îngrășăminte și insecticide) intră în canale și contribuie apoi la eutrofizare (îmbogățirea apei în nutrienți, în special în compuși cu azot și/sau fosfor).

Cel mai mare beneficiu global al acumulării apei pluviale este că poate reduce potențial inundațiile (nu amenințarea inundațiilor), în special în timpul sezonului ploios, dacă există o infrastructură adecvată pentru captarea, devierea și stocarea apei pluviale. Precipitații severe pot apărea periodic la un ritm atât de mare încât provoacă inundații severe.

Prin urmare, în termeni volumetrici, acest lucru este foarte semnificativ, în special în regiunile secetoase de pe glob.