Avantajele și dezavantajele sobei de teracotă

Odată cu sezonul rece, încălzirea locuinței devine subiectul vedetă. Iar în contextul actual, mai mult decât în alți ani, încălzirea economică a locuinței în sezonul rece a devenit o problemă fierbinte. Astfel, nu e deloc surprinzător interesul pe care proprietarii de case au început să îl acorde sobelor de teracotă, cândva uitate.

Dacă și tu te numeri printre ei, iată care sunt avantajele unei sobe de teracotă:

Este mai economică

Un criteriu relevant atunci când vorbim despre alegerea sursei de încălzire a locuinței îl reprezintă costurile. Chiar dacă și costul lemnului a urcat, o comparație între costul lemnului și cel al gazului pentru o iarnă va demonstra că, în România, lemnul este alegerea ieftină.

ADVERTISING

Îți oferă autonomie energetică totală

Dacă în cazul încălzirii pe gaz ești dependent de rețeaua de distribuție, cu toate întreruperile și modificările acesteia, atunci când vorbim despre o sobă de teracotă depinzi doar de stocul tău de lemn pentru încălzire, fapt care face viața mai confortabilă.

Îți oferă mai multă siguranță și confort 

În cazul în care din familia ta ta parte și vârstnici, încălzirea pe bază de sobă de teracotă reprezintă soluția perfectă pentru o casă nu doar caldă, ci și sigură. Atunci când alegi o sobă, riscul ca vârstnicii din familia ta să uite gazul aprins este, practic, inexistent. Iar căldura și trosnetul lemnului în sobă creează o ambianță mult mai cozy în locuința ta. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Despre avantajele unei sobe de teracotă se pot spune foarte multe, așa cum știm cu toții, dar orice lucru, chiar și cele mai bune, prezintă și dezavantaje.

Iată ce dezavantaje aduce cu sine o sobă de teracotă:

Greu de întreținut

Chiar dacă operația de curățare a sobei și coșului nu este, propriu-zis, una dificilă, să găsești un meșter care să facă operațiile necesare la începutul sezonului rece este o adevărată provocare. Acest lucru se întâmplă în special pentru că tinerii s-au orientat spre montarea și întreținerea centralelor termice, meșterii sobari fiind majoritatea vârstnici. Tot aici se adaugă și faptul că trebuie mereu curățat și măturat în jurul sobei, pentru a evita adunarea de cenușă și surcele de la lemnul folosit pentru foc.

ADVERTISING

Este complicat de aprovizionat

Chiar dacă ai pădure proprie din care poți tăia, să tai lemn pentru încălzire este o adevărată provocare, atât din punct de vedere birocratic, cât și logistic. Pe lângă aprobările necesare, trebuie să faci rost și de transport și mână de lucru care să te ajute la tăiatul și așezatul lemnelor pentru iarnă

Are nevoie de mult spațiu

Pentru ca soba ta să funcționeze corect este nevoie să te asiguri întâi că are tot spațiul necesar. Majoritatea sobelor de teracotă sunt destul de voluminoase, așa că trebuie analizat întâi spațiul, pentru a te asigura că nu este mai mult un obstacol în economia spațială a casei. Poți vizita secțiunea dedicată sobelor de teracotă pe site-ul Hornbach.ro, sau poți vorbi cu un meșter care să îți facă o sobă perfect pliată pe nevoile casei tale și pe spațiul disponibil.

Iarna aceasta adu-ți aminte de copilărie și reînvie poveștile spuse la gura sobei prin integrarea sobelor de teracotă în casa ta, și cu siguranță sezonul rece o să-ți pară mai frumos.