Atenție, șoferi! Orice întârziere la plata parcării în centrul Capitalei vă costă 200 de lei. Legea, aplicată după ureche

Atenție, șoferi! Orice întârziere la plata parcării în centrul Capitalei vă costă 200 de lei. Legea, aplicată după ureche

Dacă vă lăsați mașina, începând de astăzi, pe un loc public de parcare cu plată, marcat cu albastru, în Centrul Capitalei, aveți mare grijă! E de ajuns să depășiți cu câteva minute perioada pentru care ați achitat parcarea și veți fi nevoiți să scoateți din buzunar 200 de lei!

De astăzi se aplică, în sfârșit, în Centrul Capitalei, regulamentul de parcare adoptat încă de acum 3 ani, prin intermediul HCGMB 517/2019.

Asta înseamnă că șoferilor nu li se va mai permite să parcheze decât acolo unde au dreptul legal să o facă. Adică la trotuar – acolo unde parcarea nu este interzisă cu semn de circulație – dar și pe locurile marcate cu albastru. Acestea din urmă sunt locuri de parcare publice cu plată și sunt administrare de PMB, prin intermediul Companiei Municipale de Parking SA.

ADVERTISING

În zona 0 - în care sunt foarte puține străzi – tariful pentru o oră de parcare pe un loc marcat cu albastru este 10 lei.

În zona 1 – ceva mai întinsă și care cuprinde bună parte din centrul Capitalei – tariful este de 5 lei pe oră pentru primele 2 ore. După acest interval, tariful crește la 10 lei pe oră. E o măsură gândită să descurajeze parcarea de lungă durată în centru.

În zona 2 - tariful este de 2,5 lei pe oră.

Sunt lucruri despre care s-a vorbit, în ultimele zile, destul de mult. Viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu (PNL), a avut mai multe intervenții în presă și a dat detalii despre modul în care PMB va aplica politica de parcare.

ADVERTISING

Nimeni nu le-a spus, însă, șoferilor ce se întâmplă dacă staționează pe loc mai mult decât au plătit. În mod normal, ar trebui să poată achita diferența atunci când se întorc la mașină.

Doar că, momentan, n-au această posibilitate. În schimb, chiar și pentru câteva minute, sunt obligați să achite 200 de lei, după cum a constatat spotmedia.ro, în cursul unei documentări.

Dimineață, în jur de 09:50, Florin s-a întors la mașina pe care o parcase pe strada Anghel Saligny, în imediata vecinătate a sediului PMB.

Îl așteptau mai mulți angajați ai companiei municipale Parking SA, care i-au arătat că are pe parbriz o notificare. Depășise timpul pentru care a achitat parcarea, iar acum trebuia să plătească o „suprataxă” de 200 de lei.

ADVERTISING

Florin ne-a spus că i se pare absurd.

„Nu înțeleg și nu mi se pare deloc confortabilă situația. Am plătit parcarea. S-a prelungit întâlnirea cu 10 minute. Când m-am întors, aveam notificarea în geam. Nu știu dacă o voi plăti. O să mă sfătuiesc și cu avocații firmei și voi vedea dacă o contestăm sau nu”, a declarat Florin, pentru spotmedia.ro.

Ortavian și Dragoș – angajați la Parking SA – ne-au explicat, pe rând, că dacă șoferul vede că depășește timpul pentru care a plătit parcarea, trebuie să facă o nouă plată fie de pe telefon, din aplicația companiei Parking SA, fie să coboare la mașină și să achite din nou parcagiului.

„Dar să fie înainte de momentul expirării. Sau cu câteva minute, 4-5 minute acolo, după expirarea termenului. Altfel se aplică suprataxa”, ne-a spus Octavian.

În schimb, în Piața Walter Mărăcineanu, lângă Cișmigiu, nu se aplică „suprataxa” pentru câteva minute de întârziere. O angajată de la Parking ne-a declarat că dacă șoferul depășește timpul pentru care a plătit, cu o oră sau mai mult, i se blochează roțile autoturismului. Iar deblocarea costă 200 lei.

spotmedia.ro va reveni, în cursul zilei, cu un reportaj legat de modul în care decurge aplicarea regulilor de parcare, în centrul Capitalei.

Contactat telefonic de Spotmedia.ro, directorul general al Companiei Municipale de Parking SA, Cristian Contantin Olaru a precizat că în mod corect a procedat prima echipă, adică aceea care a aplicat suprataxa. În următoarele ore, revenim cu explicații pe larg.

Cum puteți achita parcarea

Contravaloarea locului de parcare poate fi achitată cash în toate parcajele gestionate de Compania Municipală Parking Bucureşti S.A., dar şi prin aplicaţia „Parking Bucureşti". Aceasta poate fi descărcată gratuit din AppStore sau din Google Play.

Se poate face și abonament. Pentru eliberarea acestuia, riveranii (persoane fizice care posedă autoturisme şi au domiciliul pe strada unde este amenajat parcajul public) trebuie să prezinte buletinul de identitate şi certificatul de înmatriculare al autovehiculului. Pentru a se putea acorda acest tip de abonament, adresa din certificatul de înmatriculare trebuie să fie aceeaşi cu cea din buletin. Riveranii pot beneficia de abonamente, cu sau fără rezervare.

Vezi AICI cum e delimitată fiecare zonă și care sunt tarifele pentru abonamentele disponibile


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇