Două treimi dintre români preferă prețuri mici decât democrație. Aproape jumătate spun că au sărăcit din cauza războiului (Eurobarometru)

Două treimi dintre români preferă prețuri mici decât democrație. Aproape jumătate spun că au sărăcit din cauza războiului (Eurobarometru)

Aproape jumătate dintre români spun că nivelul lor de trai a scăzut din cauza războiului din Ucraina, potrivit sondajului Eurobarometru de primăvară al Parlamentului European.

Astfel, 46% dintre români afirmă că efectele războiului au redus deja nivelul de trai și se așteaptă ca situația să continue și în anul următor. Spre comparație, media europeană este de 40%.

nivel-de-trai

Întrebați cât de încrezători sunt că viața lor va continua neschimbată, gândindu-se la războiul din Ucraina și la consecințele sale potențiale, 43% au spus că sunt total încrezători iar 55% nu sunt încrezători.

ADVERTISING

37% dintre europeni s-au declarat „încrezători”, față de 61% „neîncrezători”.

incredere-razboi

Doar 29% dintre români au spus că sunt pregătiți să se confrunte cu creșterea prețurilor la energie, după ce UE a sancționat Rusia. 69% spun că nu sunt pregătiți.

În ceea ce privește creșterea prețurilor alimentelor, doar un sfert dintre români se declară pregătiți, în timp ce trei sferturi spun că sunt nepregătiți.

crestere-preturi

Românii au fost întrebați și dacă „apărarea valorilor noastre europene comune, cum sunt libertatea și democrația, trebuie să fie o prioritate, chiar dacă acest lucru afectează prețurile și nivelul de trai”. 35% au răspuns „da”, în timp ce 62% consideră că „nu”.

aparare-valori

Românii au fost chestionați și cu privire la țările despre care au o părere pozitivă sau negativă. 18% dintre ei au o părere pozitivă despre Rusia.

parere-pozitiva

Sondajul a fost realizat în perioada 19 aprilie – 13 mai, pe 1.057 de persoane.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇