Anchetă la Spitalul Județean Buzău, unde pacienții sunt trimiși la privat, cu replici acide: "Stați puțin și meditați. Nu pot să fac lecții de logică cu cei care sună"

Anchetă la Spitalul Județean Buzău, unde pacienții sunt trimiși la privat, cu replici acide: "Stați puțin și meditați. Nu pot să fac lecții de logică cu cei care sună"

La Spitalul Județean Buzău a fost declanșată o anchetă internă, după ce un pacient a sesizat că bolnavii sunt trimiși la cabinetele private ale medicilor pneumologi care sunt angajați ai spitalului. Un reporter a verificat situația, iar o angajată a spitalului i-a dat un răspuns ironic.

Pacienții care doresc o programare la pneumologie în Spitalul Județean din Buzău sunt trimiși din ambulatoriu la cabinetele private, pe motiv că acolo se obține mai repede o consultație.

Însă cine dorește rapid o programare trebuie să plătească, întrucât nu există locuri pentru consultațiile suportate de Casa de Asigurări mai devreme de o lună. Pacienții sunt astfel plimbați între spitalul public şi clinicile private, relatează Digi24.

ADVERTISING

După sesizarea primită de la un pacient care nu a dorit să i se facă public cazul, un reporter a sunat la Spitalul Judeţean Buzău pentru a cere efectuarea unor investigaţii la plămâni. I s-a răspuns că poate face programare la unul dintre cabinetele private din oraș, care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. „La noi se va face programare la domnul doctor (…) de săptămâna viitoare sau peste două săptămâni", a spus telefonic o angajată.

„În rest, ceilalți medici au cabinete în oraș, cabinete private și au contract cu Casa de Asigurări și cu bilet de trimitere", a explicat aceasta.

Când reporterul Digi24 a sunat din nou pentru a cere mai multe informații, răspunsul a fost expeditiv și chiar ironic: „Nu ştiu ce nu înţelegeţi, eu v-am explicat, stați puțin și meditați ce v-am explicat și, dacă nu ați înțeles, mă mai sunați o dată. Până atunci, eu sunt și asistentă și mă ocup de pacienți și le fac și tratament, răspund la telefon și o fac și pe secretara. Nu am timp să vă explic logic. Eu zic că v-am explicat destul logic. Nu pot să fac lecții de logică cu cei care sună".

ADVERTISING

La clinica privată recomandată de asistenta de la spital nu mai sunt locuri pentru programare în luna februarie. „Noi avem un singur medic care lucrează cu Casa. La domnia ei este o nebunie!", a spus o angajată.

Claudiu Damia, managerul Spitalului Județean din Buzău, a demarat o anchetă internă după ce i s-a adus la cunoștință răspunsul asistentei. „Legat de asta cu logica… e vorba de cei 7 ani de acasă pe care fiecare și-i asumă. Nu sunt de acord cu astfel de comentarii… Vreau să vă spun de la început că nu apăr pe nimeni", a precizat el.

„Pacienţii sunt trimişi la cabinetele private pentru că medicii nu vor să lucreze în ambulatoriul integrat al spitalului. Muncesc la privat, însă acolo puțini au contracte cu casa de sănătate, ceea ce înseamnă că pacienții trebuie să plătească. O anomalie girată prin lege.

ADVERTISING

Ei vin la sfârșitul anului și spun că nu mai vor să semneze pentru ambulator cu decontările cu Casa pe spital și vor să se ducă în privat. Eu n-am nicio o opțiune de a-i refuza sau de a-i constrânge. De aici apare problema", a explicat Damia.

„Pacientul este captiv într-o morișcă, dacă vreți, într-un vârtej al serviciilor medicale și se întâmplă de multe ori ca acești pacienți plimbați să nu aibă o concluzie, pentru că el rămâne cu analizele în brațe", a spus Vasile Barbu, preşedintele Asociației de Pacienţi.

Deși rolul sistemului de ambulator este de a degreva spitalele, având prevăzute în organigramă posturi pentru medici specialiști în cardiologie, oncologie, pneumologie, dermatologie, medicii din spitale nu sunt obligați să lucreze în ambulator și preferă să lucreze în sistemul privat, unde au mai multe beneficii.

Însă mulți dintre cei care trec la privat nu semnează contracte cu CNAS, astfel că pacienții sunt nevoiți să plătească consultațiile. În această situație, mulți bolnavi care nu înțeleg de ce sunt plimbați între spitalul public și cabinetele private sau care nu au posibilități financiare renunță la investigații.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇