Ai nevoie de booster ca să mergi la restaurant sau mall dacă te-ai vaccinat înainte de mai 2021? Rafila își nuanțează declarația

Ai nevoie de booster ca să mergi la restaurant sau mall dacă te-ai vaccinat înainte de mai 2021? Rafila își nuanțează declarația

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pare că dă înapoi, după ce joi anunțase că de la 1 februarie se va aplica și în România directiva UE care prevede o valabilitate a certificatelor digitale de doar 9 luni, dacă nu e administrată și doza booster.

Într-un dialog cu Ioana Ene Dogioiu la Europa FM, ministrul spusese joi că cei care nu au booster-ul și în cazul cărora a trecut mai mult de 9 luni de când au făcut schema completă nu vor mai putea folosi documentul pentru activități precum accesul la mall, restaurant sau spectacole.

ADVERTISING

Vineri, într-o conferință de presă susținută la sediul PSD, jurnaliștii i-au cerut detalii despre această măsură, iar ministrul și-a nuanțat declarațiile, lăsând să se înțeleagă că măsura se aplică pentru călătoriile în spațiul comunitar.

”Este vorba de o decizie a Comisiei Europene adoptată pe 21 decembrie, în care se comunică statelor membre că certificatul, care are ca scop circulația în spațiul UE, e valabil după încheierea schemei de vaccinare 270 de zile, iar doza booster prelungește pe termen nedefinit valabilitatea acestui certificat. Normal că va fi aplicat și în țara noastră, că și cetățenii români circulă în spațiul european”, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

ADVERTISING

Referitor la introducerea acestei reglementări și pentru accesul în anumite instituții sau spații economice, el precizează că decizia va fi luată în funcție de contextul epidemiologic.

„Se va discuta la nivelul Guvernului și al Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în funcție de contextul epidemiologic de moment. Dar scopul acestui certificat, așa cum a fost el gândit de către Uniunea Europeană este de circulație în spațiul comunitar.

Nu este obligatoriu pentru nimeni, dar dacă vrei să circuli în spațiul Uniunii Europene, trebuie să respecți regulile din Uniunea Europeană. (...) Lucrurile depind de la țară la țară și faptul că există în momentul de față o uniformizare a modului de utilizare e un lucru bun și e normal”, a conchis Rafila.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇