Doar pe tine te enervează crunt cineva? Iată 4 posibile motive

Doar pe tine te enervează crunt cineva? Iată 4 posibile motive

Mulți dintre noi am avut măcar o dată în viață senzația că o persoană este enervantă chiar dacă nu face ceva care ne irită. Specialiștii explică acest fenomen.

Oricine poate da de o astfel de situație: un vecin care, teoretic, pare un om de treabă; noul prieten al unui amic pe care toți îl plac, dar care pe tine de irită; cineva din grupul larg de prieteni care nu-ţi place fără vreun motiv anume.

"De ce sunt oamenii atât de enervanți?" - iată o întrebare pe care s-ar putea să ți-o fi pus, pe măsură ce mesajele inofensive de la un coleg aparent prietenos trec prin chat-ul tău.

Este o experiență obișnuită, dar care pe mulți îi nedumerește, mai ales dacă au această senzație doar în privința unei persoane, scrie Stylist.

Potrivit psihologilor, există câteva motive pentru astfel de situații.

Amprenta relațională

Primul și cel mai plauzibil motiv pentru care unii oameni sunt din start enervanți este o incompatibilitate între personalități.

ADVERTISING

Potrivit psihologului Gemma Harris, fiecare dintre noi are propriul set de valori și de condiții prin care ne potrivim cu alți oameni. "Terapia cognitiv analitică sugerează că fiecare dintre noi are o amprentă relațională - un set de reguli în funcție de care acționăm în relații. E ca și cum am căuta piese dintr-un lego care să se potrivească șablonului nostru", explică ea.

Acest șablon se dezvoltă pe baza experiențelor din copilărie, adolescență și din viața de adult și ne ghidează în stabilirea legăturilor cu persoane care se potrivesc nevoilor și așteptărilor noastre. În același timp, ne face să evităm persoanele pe care le percepem "nesigure".

"Uneori, o persoană are de înfruntat nevoile, valorile și limitele noastre", spune Harris.

Dacă cineva ni se pare enervant fără să ne dăm seama de ce, este posibil ca de fapt să simțim că suntem două piese diferite care nu se vor potrivi niciodată.

ADVERTISING

Prezența afectivă

O persoană poate fi enervantă și din cauza a ceea ce specialiștii numesc "prezența afectivă", un concept care se trage dintr-o largă cercetare în psihologie, potrivit căreia unii oameni îi fac în mod natural pe ceilalți să se simtă relaxați, în timp ce alții îi fac să se simtă timorați, în orice situație.

Conform acestei teorii, prezența afectivă este o trăsătură integrată în personalitatea unei persoane. "Este vibrația pe care o persoană o transmite celorlalți", spune Harris.

ADVERTISING

Prezența afectivă la nivel de trăsătură provoacă un sentiment constant în ceilalți (bun sau rău) chiar și atunci când emoțiile persoanei care o transmite variază.

Latura ascunsă

Ar fi fost prea ușor dacă doar diferențele dintre oameni ar fi generat această senzație. Dar cineva poate să fie enervant chiar dacă ni se aseamănă - se poate întâmpla să ne enerveze o persoană când sesizăm că are o trăsătură care ne aparține, dar una care nu ne place.

"Latura ascunsă" este o teorie consacrată de psihoterapeutul Carl Jung, renumit pentru teoria lui despre subconștientul colectiv.

"Acest lucru se referă la o parte din noi pe care nu ne place să o recunoaștem, pentru că ne e rușine de ea sau ne dorim să n-o avem. Când o vedem la alți oameni, ne pune în gardă și ne face să respingem persoana care, de fapt, oglindește 'umbra' noastră", explică psihologul Dannielle Haig.

Cineva e prea drăguț

Sentimentul este și mai deranjant dacă e vorba de cineva complet inofensiv, dar simțim că reacționăm greșit. Și nu-i deloc ieșit din comun ca cineva care este "prea drăguț" să ne declanșeze o reacție negativă.

Cineva foarte amabil poate trezi suspiciuni și ne face să-i punem la îndoială sinceritatea, ceea ce îngreunează o relație de încredere.

Cu toate acestea, psihologul Emma Kenny arată că, atunci când te simți enervat de cineva "prea drăguț" care e pe placul tuturor numai pe al tău nu, poate fi vorba de două lucruri: "S-ar putea să fii o persoană prea analitică. Așadar, în timp ce toți ceilalți judecă o persoană la suprafață, e posibil ca tu să cauți doar lucrurile din planul secund. Sau s-ar putea să simți gelozia. Oamenilor nu le place să recunoască, dar poate fi cu adevărat enervant când cineva este popular și amuzant și se înțelege cu toată lumea."

Trebuie să acceptăm că suntem diferiți

Un lucru e sigur: este aproape imposibil să trecem prin viață fără să întâlnim pe cineva care să ne trezească o senzație de iritare sau chiar să ne scoată din sărite, deși nu putem să explicăm clar de ce.

Să fii singura persoană care observă că altcineva este enervant te poate face să te retragi și să te judeci prea aspru, arată Rebecca Daniel și Sarah Brammal, fondatoarele platformei The Coaching Catalysts. "Putem începe prin a ne pune la îndoială părerile despre ceilalți, instinctele noastre și chiar putem avea un sentiment de neîncredere în sine", explică Daniel.

Pentru a rezolva problema, Brammal arată că este esențial să acceptăm că toți suntem diferiți și că nu se poate ca toți să fim pe placul tuturor: "Acceptarea este importantă pentru că atunci când ne împăcăm cu personalitatea noastră putem începe cu adevărat să acceptăm oamenii așa cum sunt, să le respectăm ciudățeniile și unicitatea."

"Avem puterea de a evita situațiile și oamenii care ne pot irita, dacă alegem să facem asta. Dar pe termen lung este recomandat să analizezi de ce o anumită situație sau persoană te-a enervat și să rezolvi aceste probleme", arată Brammal.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇