Vitamina B12 pare să încetinească evoluția Alzheimerului

Vitamina B12 pare să încetinească evoluția Alzheimerului

Un studiu recent a arătat că absența Vitaminei B12 face ca Alzheimerul să evolueze rapid acolo unde deja s-a instalat. În prezența acesteia, cel puțin în cazul viermilor, nu mai apar tremurăturile sau imobilitatea.

Descoperirea a fost făcută de Jessica Tanis și echipa ei, de la Universitatea din Delaware, relatează Science Daily.

Cercetările făcute pe specia Caenorhabditis elegans, un vierme mic care trăiește în sol, au arătat că beta amiloidul, o proteină toxică implicată în boala Alzheimer, paralizează viermii în termen de 36 de ore după ce ajung la maturitate.

ADVERTISING

Asta nu se întâmplă însă în cazul viermilor cu aceeași afecțiune, dar care au avut parte de vitamina B12.

În timp ce primii erau deja imobili după numai 36 de ore, ceilalți încă mișcau.

Toți viermii avuseseră o dietă constând în E. coli. S-a dovedit ulterior că o tulpină de E.coli avea niveluri mai ridicate de vitamina B12 decât cealaltă. În aceste condiții, echipa și-a redirecționat cercetările pentru a examina această vitamină și rolul ei protector.

Citește și FDA a aprobat un medicament pentru Alzheimer. Primul din ultimele două decenii

ADVERTISING

Caenorhabditis elegans este un nematod, un vierme subțire, transparent, lung de numai un milimetru, care trăiește în sol, unde mănâncă bacterii. Din anii '70, acest vierme a fost foarte des folosit pentru studii.

În creierul persoanelor cu Alzheimer, acumularea de beta amiloid produce efecte toxice în celule, ducând la reducerea energiei, fragmentarea mitocondriilor. Același lucru se întâmplă și în cazul viermilor, doar că în câteva ore. Beta amiloida provoacă paralizie la viermi.

„Când am dat vitamina B12 viermilor care aveau deficiență, paralizia a avut loc mult mai lent, ceea ce ne-a spus imediat că B12 este benefică. Viermii cu B12 au avut, de asemenea, niveluri mai ridicate de energie și un stres oxidativ mai scăzut în celulele lor,” a explicat Tanis.

ADVERTISING

Sunt cercetări din care deocamdată se trag unele concluzii. Rămâne de văzut dacă aceleași concluzii sunt valabile și în cazul oamenilor.

Vezi și Există speranță: Primul vaccin împotriva Alzheimerului a trecut de ultima fază a studiilor clinice umane


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇