Valeriu Gheorghiţă: Valul patru nu s-a dus. Nu avem niciun motiv să credem că evoluţia va fi una favorabilă în perioada următoare

Valeriu Gheorghiţă: Valul patru nu s-a dus. Nu avem niciun motiv să credem că evoluţia va fi una favorabilă în perioada următoare

Medicul Valeriu Gheorghiţă atrage atenţia că valul patru al pandemiei de Covid este departe de a se fi încheiat, el susţinând că „nu avem niciun motiv să credem că evoluţia va fi una favorabilă în perioada următoare”.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare consideră că 240 de decese asociate Covid sau 4.000 de infectări noi pe zi sunt cifre "enorme", având în vedere că este vorba despre o boală care poate fi prevenită.

"Valul patru nu s-a dus, sub nicio formă nu s-a dus şi ne uităm în multe ţări europene - Germania, Franţa, Marea Britanie, Danemarca - asistăm la o recrudescenţă a numărului de cazuri, la o creştere a numărului de cazuri.

Diferenţa este că acolo nu se regăsesc cazuri severe şi cazuri care au nevoie de terapie intensivă tocmai pentru că au o rată foarte mare de vaccinare, spre deosebire de noi care tocmai ce astăzi am început şi şcolile cu prezenţă fizică, acolo unde s-a început cu prezenţă fizică, suntem în plin sezon rece şi evident că lucrurile vor continua şi ne aşteptăm că crească, evident, dar acest lucru îl vom observa în următoarele două săptămâni.

Nu avem niciun motiv să credem că evoluţia va fi una favorabilă în perioada următoare şi cred că trebuie să învăţăm ceva din această experienţă pentru că, totuşi, 240 de decese într-o zi este enorm. Nu putem să spunem că este mai bine, nu este deloc mai bine! Niciun deces pe care îl putem preveni nu este tolerabil. Nu putem să acceptăm acest lucru!", a declarat Valeriu Gheorghiţă luni seară, la Digi 24.

Nu este normal să mai avem niciun deces

Potrivit medicului, orice caz grav în plus reprezintă, în momentul de faţă, o problemă reală pentru sistemul medical.

”Patru mii de cazuri noi pe zi este enorm pentru un sistem medical în care în momentul de faţă sunt peste 1.870 de pacienţi în Terapie intensivă. Practic orice caz grav în plus reprezintă, în momentul de faţă, o problemă reală pentru sistemul medical.

Nu, nu este normal şi firesc să mai avem niciun caz de deces pe care altfel l-am putea preveni şi cred că acest lucru este foarte important să înţelegem. Faptul că ne uităm la cifre şi trecem atât de uşor peste această situaţie, pentru mine este de neînţeles!

Sunt oameni care au murit în ultimele 24 de ore din cauza unei boli pe care altfel o putem preveni", a declarat Valeriu Gheorghiţă luni seară, la Digi 24.

Medicul a susţinut că virusul SARS-CoV-2 "va rămâne în populaţie foarte mult timp de aici înainte dacă noi nu ştim să ne protejăm şi nu ştim să ne apărăm".

El a explicat că din totalul persoanelor vaccinate cu schemă completă antiCovid la nivel naţional, aproximativ 140.000 s-au infectat, reprezentând doar 2,2% din totalul celor vaccinaţi. În ceea ce priveşte decesele asociate infecţiei cu SARS-CoV-2 în rândul persoanelor vaccinate cu schemă completă, Valeriu Gheorghiţă a precizat că 0,1% dintre cei vaccinaţi au decedat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇