Valeriu Gheorghiţă anunță câte doze de vaccin s-au risipit până acum şi câte persoane au fost deja imunizate

Valeriu Gheorghiţă anunță câte doze de vaccin s-au risipit până acum şi câte persoane au fost deja imunizate

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a dat detalii, marți, despre etapa a doua de vaccinare. Aceasta începe vineri, 15 ianuarie.

În această a doua etapă a campaniei de vaccinare se încadrează persoanele din categoriile de risc: cele care au peste 65 de ani și cele care suferă de boli cronice.

Vaccinarea anti-COVID: Iată ce pacienți cu boli cronice sunt incluși în etapa a doua

De asemenea, Gheorghiță a vorbit și despre cum s-a desfășurat până acum imunizarea populației. El a precizat că, din 27 decembrie (de când am primit primele doze de vaccin Pfizer/BioNtech), s-au risipit aproape 300 de doze! Mai exact, 272.

ADVERTISING

Medicul Valeriu Gheorghiţă s-a vaccinat antiCOVID: Este foarte important să avem încredere în sistemul medical, în progresul științific

”Din punct de vedere al pierderilor, vorbim de 272 de doze. Adică 0,16% din numărul dozelor distribuite până acum”, a afirmat dr. Valeriu Gheorghiţă, marți, în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, Gheorghiță a anunțat că, până acum, mai multe de 134.000 de oameni s-au vaccinat antiCOVID în România.

”S-au efectuat peste 134.000 de doze, în momentul de față fiind vaccinate practic 134.000 de persoane. Datele sunt pentru ziua în curs, la ora 12:00”, a adăugat specialistul.

ADVERTISING

Medicul Valeriu Gheorghiţă face precizări despre vaccinul anti-COVID: durata imunizării, valabilitatea serului, efecte, beneficii, monitorizarea celor vaccinaţi

S-a risipit o doză/ centru de vaccinare

Chestionat în legătură cu dozele care practic s-au risipit și nu au ajuns la oameni, Gheorghiță a punctat că s-a pierdut aproximativ o doză per centru de vaccinare. De menționat este că au existat cazuri în care serul nu a ajuns la oameni, pentru că nu au mai existat doritori la finalul programului...

O jurnalistă i-a atras atenția medicului că dacă, în total, s-au irosit 272 de doze, asta înseamnă că doar în ultima săptămână s-au pierdut 200.

ADVERTISING

”Aproximativ o doză per centru de vaccinare (s-a pierdut - n.red.)”, a reiterat Gheorghiță.

De miercuri vom avea două vaccinuri în țară. Cine și cum stabilește pe care îl primim

Cum s-au risipit dozele

Întrebat ce înseamnă pierderea dozelor, șeful campaniei de vaccinare a enumerat:

Depășiri ale condițiilor de stabilitate de temeperatură, spargerea flacoanelor și practic au mai fost situații în care efectiv la sfârșitul programului nu s-au găsit persoane care să fie vaccinate. Practic, s-a irosit, în medie, o doză per centru.

Nu există posibilitatea ca altcineva din listă să primească vaccinul?, a cerut să știe aceeași jurnalistă. Medicul a răspuns afirmativ și a subliniat că riscul de a pierde dozele nu poate fi redus la zero.

Ba da, există această procedură. Instrucțiunile au fost deja transmise către centrele de vaccinare, pentru a gestiona cât mai bine numărul dozelor și a reduce la minimul posibil, însă trebuie să acceptăm că acest minim nu se poate duce la zero, indiferent de cât de mult ne-am dori. Încercăm să utilizăm la maximum toate dozele, pentru că este important ca toate persoanele să aibă acces la vaccinare. Există o procedură în acest sens care este cunoscută de toți coordonatorii centrelor, în ideea de a reduce la minimul posibil pierderea inutilă a dozelor.

Este vorba despre listele cu persoanele programate să fie imunizate. În prima etapă de vaccinare s-au încadrat lucrătorii din domeniile sănătății și social, adică ce icare s-au aflat în prima linie a bătăliei cu pandemia.

Dintr-o fiolă de vaccin Pfizer/BioNTech puteau fi extrase, până de curând, 5 doze de vaccin. De mâine pot fi extrase 6 doze, a mai anunțat Gheroghiță azi.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a actualizat săptămâna trecută prospectul vaccinului, stabilind că din fiecare fiolă pot fi extrase şase doze de vaccin, faţă de cinci.

De menționat este că odată deschisă această fiolă, trebuie administrate toate dozele în acel moment. În caz contrar, serul nu mai poate fi inoculat și se irosește doza respectivă.

Conferință de presă susținută de președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță

Conferință de presă susținută de președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu GheorghițăParticipă secretarul de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte CNCAV, Andrei Baciu, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, Adriana Pistol, și doctorul Călin Alexandru, Departamentul pentru Situații de Urgență

Posted by Guvernul României on Tuesday, January 12, 2021

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇