Unele persoane cu niveluri normale de colesterol dezvoltă boli de inimă foarte devreme, iar acum s-a aflat de ce

Unele persoane cu niveluri normale de colesterol dezvoltă boli de inimă foarte devreme, iar acum s-a aflat de ce

Ateroscleroza reprezintă o acumulare de grăsimi, colesterol și alte substanțe în și pe pereții arterelor. Aceasta se dezvoltă în timp și majoritatea oamenilor nu știu că au această boală până când nu suferă un infarct miocardic sau un AVC.

Factorii de risc tradiționali pentru dezvoltarea aterosclerozei includ colesterolul ridicat, tensiunea arterială ridicată, diabetul, fumatul, obezitatea, lipsa de exerciții fizice și consumul unei diete bogate în grăsimi. Totuși, mai mult de jumătate dintre infarcturile miocardice se produc la persoane aparent sănătoase, cu niveluri medii sau scăzute de colesterol-LDL în plasmă.

ADVERTISING

Oamenii de știință americani au identificat acum o posibilă cauză. Este vorba despre o mutație în gena ACTA2, care poate face ca persoanele de 30 de ani – cu niveluri normale de colesterol și fără alți factori de risc – să dezvolte boala coronariană, se arată într-un raport publicat de European Heart Journal.

„Gena ACTA2 codifică o proteină specifică care nu are nimic de-a face cu colesterolul”, a declarat dr. Dianna Milewicz, autor principal al studiului, profesor și director al diviziei de genetică medicală de la facultatea de medicină McGovern din cadrul UTHealth Houston.

ADVERTISING

„A fost o surpriză să constatăm că persoanele cu mutația genei” aveau ateroscleroză la o vârstă tânără și fără factori de risc, a mai spus medicul.

ACTA2 se găsește de obicei în celulele musculare netede, care căptușesc arterele și permit arterelor să se contracte pentru a controla presiunea și fluxul sanguin.

Numai că oamenii de știință au descoperit că, dacă proteina codificată de această genă nu este pliată corect din cauza mutației și declanșează stres în celula musculară netedă, ceea ce forțează apoi celula să producă mai mult colesterol pe plan intern, indiferent de nivelul de colesterol din sânge, se formează placa aterosclerotică.

ADVERTISING

„Această descoperire este unică prin faptul că am găsit o cale complet nouă către ateroscleroză”, a mai spus omul de știință.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇