Undă verde pentru comitetul care va coordona vaccinarea antiCOVID în România

Undă verde pentru comitetul care va coordona vaccinarea antiCOVID în România

Executivul a aprobat, în şedinţa de miercuri, la propunerea Ministerului Sănătăţii, Memorandumul referitor la înfiinţarea Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2.

Comitetul este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului şi coordonarea prim-ministrului.

Potrivit unui comunicat al MS, Comitetul naţional va prezenta strategia şi planul de acţiune privind vaccinarea anti-COVID-19 şi va realiza implementarea acestora.

Conducerea Comitetului este asigurată de un preşedinte desemnat prin decizie a prim-ministrului, iar activităţile desfăşurate vor fi organizate pe trei domenii prioritare:

  • comunicare
  • logistică
  • activitate medicală - vaccinarea propriu-zisă şi monitorizarea reacţiilor adverse postvaccinale (RAPI).

Cum se împart în România vaccinurile anti-COVID? Întâi prin ministere, apoi la grupele de risc! Reacția lui Orban

Responsabilități

Rolul Comitetului este de a organiza şi coordona activităţile privind vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2, pe următoarele tipuri de responsabilitate:

  • informare şi comunicare pentru personalul medico-sanitar şi populaţia generală
  • organizarea centrelor de vaccinare şi coordonarea derulării activităţii acestora
  • asigurarea procesului logistic necesar desfăşurării activităţilor aferente procesului de vaccinare
  • identificarea nevoii de resurse umane necesare pentru echipele de vaccinare
  • elaborarea de proceduri de lucru necesare implementării în mod unitar a activităţilor legate de procesul de vaccinare
Orban spune că vaccinul anti-COVID poate veni în decembrie: Nu există prioritate pentru miniştri, secretari de stat, funcţionari

Activităţile din cadrul Comitetului vor fi desfăşurate de reprezentanţi ai instituţiilor implicate din cadrul Ministerului Sănătăţii şi instituţiilor din subordinea, în coordonarea şi sub autoritatea MS, cu rol în sănătatea publică (INSP, ANMDMR), Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, precum şi reprezentanţi ai Colegiului Medicilor din România şi organizaţiilor profesionale de profil, precizează sursa citată.

La lucrările Comitetului participă şi consilierul de stat din cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului cu atribuţii în domeniul sănătăţii şi consilierul de stat din cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Medicul primar de boli infecţioase Valeriu Gheorghiţă de la Spitalul Militar Central a fost desemnat coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel naţional. 

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇