Israelul anunță că vaccinul antiCovid dezvoltat de Pfizer-BioNTech are o eficiență mult mai scăzută împotriva variantei Delta a noului coronavirus decât a reieșit într-un studiu anterior derulat în această țară.
Mai exact, acest vaccin a avut o eficiență de doar 39% în prevenirea infecțiilor în Israel, unde Delta este tulpina dominantă, potrivit informațiilor publicate de Ministerul Sănătății, preluate de CNBC.
Există și o veste bună: vaccinul oferă în continuare o protecție sporită împotriva formelor severe de boală (91%) și a cazurilor ce necesită spitalizare (88%).
Studiul se bazează pe un număr nespecificat de persoane evaluate între 20 iunie și 17 iulie și este în scădere față de o estimare anterioară de 64%, publicată în urmă cu două săptămâni. De asemenea, cifra nu este în concordanță cu datele din Marea Britanie, potrivit cărora vaccinul a avut o eficiență de 88% eficientă împotriva unei forme simptomatice de boală.
„Trebuie să fim conștienți că eficiența vaccinului se va diminua odată cu trecerea timpului”, explică dr. Isaac Bogoch, specialist în boli infecțioase, de la Universitatea din Toronto.
Este posibil ca datele publicate de Israel să fie diferite de alte studii, pe motiv că au început campania de vaccinare în masă mai înainte ca alte state. Cu alte cuvinte, este cea mai actualizată și mai exactă evaluare a vaccinului Pfizer împotriva tulpinii Delta, scrie Forbes.
Totuși, autoritățile israeliene nu au fost total transparente în ceea ce privește cel mai recent raport, astfel că există unele necunoscute privind metodologia studiului.
Anterior, reprezentanții companiei Pfizer au citat alte cercetări care arată că anticorpii dați de vaccin au fost în continuare capabili să neutralizeze toate variantele testate, inclusiv Delta, deși, într-adevăr, la un nivel mai redus față de alte variante al SARS-CoV-2.
Amintim că aproximativ 60% din populația Israelului - de 9,3 milioane - au primit cel puțin o doză de ser antiCovid.