Un medicament aflat pe piață și folosit în cazurile de epilepsie s-a dovedit eficient și în reducerea sforăitului, au anunțat oamenii de știință.
În cadrul unui studiu realizat în Suedia pe aproape 300 de subiecți cu Sindromul de Apnee în Somn Obstructiv, medicamentul Sultiam (comercializat și sub numele Ospolot) s-a dovedit eficient în reducerea sforăitului, făcând ca pauzele în respirație să fie mai puține.
Voluntarii au fost monitorizați pe parcursul a 12 săptămâni, fiindu-le evaluate respirația, nivelul de oxigen din sânge, ritmul cardiac, mișcările ochilor și activitatea creierului în timpul unei nopți de somn.
Cei care au luat medicamentul au avut niveluri mai ridicate de oxigen în sânge și au făcut mai puține pauze în respirație (cu circa 50% mai puține) în timpul somnului, scrie BBC.
Medicamentul, deși aflat deja pe piață, va trebui întâi testat pe un lot mai mare de subiecți pentru a putea fi autorizat în tratamentul sforăitului.
Sindromul de Apnee în Somn Obstructiv (SASO) este o afecțiune respiratorie care provoacă sforăit puternic și zgomote de sufocare în timpul somnului.
Afecțiunea poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv hipertensiune arterială, diabet, boli de inimă și accident vascular cerebral.