Un bebeluș de 10 luni, cel mai mic donator în moarte cerebrală de la care s-au recoltat organe până acum în România

Un bebeluș de 10 luni, cel mai mic donator în moarte cerebrală de la care s-au recoltat organe până acum în România

Familia unui copil de 10 luni din Cluj, aflat în moarte cerebrală, a decis să salveze o altă viaţă acceptând donarea de organe. Gabriel, un băiat de 14 ani din Iaşi, a primit cei doi rinichi ai bebeluşului.

Sorina a aflat acum 7 ani că fiul ei are probleme cu rinichii. Cinci luni mai târziu, Gabriel făcea deja dializă. De trei ori pe săptămână pleca din Bacău spre Iaşi, aşteptând mereu telefonul care să îl anunţe că există un donator.

Gabi îşi dorea să fie normal, dar boala l-a împiedicat să se bucure de copilărie. La 14 ani are greutatea unui băiat de 8 ani.

ADVERTISING

Salvarea lui a venit acum, după ce părinţii unui bebeluş de doar 10 luni, aflat în moarte cerebrală, au decis să doneze organele copilului.

„Eram tot timpul conştientă că pentru sănătatea copilului meu cineva trebuie să moară, cu atât mai puţin un bebeluş. Eram şi bucuroasă pentru copilul meu, dar în acelaşi timp eram necăjită că cineva plânge după un copil. Nu e uşor să fii înţepat, să nu ai voie să bei câtă apă vrei, să nu ai voie să mănânci o felie de pepene, să fii tot timpul stresat cu gândul că merg la dializă şi îmi va fi rău”, spune Sorina, mama lui Gabriel.

ADVERTISING

Conform chirurgului Corneliu Motoșanu, de la Spitalul C.I. Parhon Iaşi, a fost vorba practic de cel mai mic donator în moarte cerebrală de la care s-au recoltat organe până acum în România: „Aici a fost particularitatea: că au fost transplantaţi ambii în bloc, ca să putem avea o funcţie renală, să se poată susţine funcţia renală la copilul ăsta, care are 14 ani”.

La rândul său, nefrologul Onuț Nistor spune că aceastea sunt intervenţii dificile pentru că necesită încă o echipă de transplant lărgită.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇