Pacienți cu „long Covid” dau mii de euro pentru tratamente de „spălarea” sângelui

Pacienți cu „long Covid” dau mii de euro pentru tratamente de „spălarea” sângelui

Pacienţii cu Covid de lungă durată („long Covid”) călătoresc la clinici private din Cipru, Germania şi Elveţia pentru afereza de filtrare a sângelui şi medicamente anticoagulante. Problema este că nu există încă dovezi suficiente că astfel de tratamente ar fi benefice pentru cei care suferă de efectele pe termen îndelungat ale bolii.

Gitte Boumeester, psihiatru stagiar din Almelo, Olanda, a fost infectată cu SARS-CoV-2 în noiembrie 2020. După câteva săptămâni, era tot obosită, atribuind starea de rău virusului. A experimentat o oboseală atât de extremă, încât i-a luat două ore să meargă până la bucătărie, pentru a pregăti micul dejun.

ADVERTISING

Avea palpitaţii ale inimii, respira greu, se simţea adesea rău şi se trezea noaptea cu dureri în piept. Testele nu au găsit nimic în neregulă cu inima sau cu plămânii săi, fiind trimisă înapoi la medicul de familie. Şi-a părăsit locul de muncă în noiembrie 2021, după două încercări eşuate de a se întoarce la muncă.

S-a alăturat unui grup de Facebook pentru pacienţi cu long Covid, dintre care mulţi au discutat despre călătoria în Germania pentru ceea ce unii dintre ei numesc un tratament de „spălare a sângelui”. Afereza, în care se introduc ace mari în vene şi se filtrează sângele, eliminând lipidele şi proteinele inflamatorii, este recomandată de Societatea Germană de Nefrologie ca ultimă soluţie standard pentru tulburările lipidice. O nouă clinică care oferă afereză pacienţilor cu covid lung, numită Long Covid Center, se deschidea în Cipru şi Gitte a mers acolo să fie tratată, în martie.

ADVERTISING

Medicii sunt îngrijoraţi

Două luni mai târziu, s-a întors acasă, în Olanda, după ce şi-a cheltuit aproape toate economiile, peste 15 000 de euro, fără o ameliorare a simptomelor.

Mii de pacienţi precum Boumeester, frustraţi de lipsa tratamentului disponibil pentru long covid, călătoresc în Cipru, Germania şi Elveţia pentru afereză, dezvăluie o investigaţie ITV News, preluată de British Medical Journal.

Sunt prescrise medicamente anticoagulante, în ipoteza că simptomele sunt cauzate de cheaguri mici în sânge care blochează fluxul de oxigen. Deşi unii medici şi cercetători cred că medicamentele pentru afereză şi anticoagulare pot fi tratamente promiţătoare pentru long Covid, alţii se îngrijorează că pacienţii disperaţi cheltuiesc sume care le schimbă viaţa pe tratamente car enu și-au dovedit eficacitatea.

ADVERTISING

În majoritatea ţărilor europene, medicii pot oferi pacienţilor tratamente experimentale sau medicamente off-label, dacă se crede că există un beneficiu, le explică riscurile şi obţin consimţământul acestora.

„Sunt îngrijorat că acestor pacienţi li s-au oferit terapii care nu au fost evaluate prin metode ştiinţifice moderne, studii clinice bine concepute”, a spus Beverley Hunt, director medical al organizaţiei caritabile Thrombosis UK. „În această situaţie, tratamentul le poate sau nu aduce beneficii, dar, în mod îngrijorător, are şi riscul de a face rău”.

Boumeester a petrecut două luni în Larnaca, un oraş-port de pe coasta de sud a Ciprului, închiriind un apartament pe plajă. O dată sau de două ori pe săptămână se deplasa la Centrul Long Covid pentru afereză şi pentru tratamente „suplimentare” precum oxigen hiperbaric (respirarea oxigenului într-o cameră de înaltă presiune) şi perfuziile intravenoase de vitamine pe care le-a primit la clinica Poseidonia, o clinică privată de lângă Centrul Long Covid.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇