Persoanele care nu beau suficiente lichide prezintă un risc mai mare de boli cronice și sunt mai predispuse să moară prematur, arată un studiu recent.
Dacă în cazul șoarecilor deshidratarea cronică a scurtat durata de viață cu aproximativ șase luni, echivalentul a 15 ani de viață umană, cercetătorii de la National Institutes of Health (NIH) au vrut să știe și cum stau lucrurile în cazul oamenilor.
Cercetarea și-a propus să exploreze dacă nivelurile optime de hidratare la oameni influențează sănătatea și îmbătrânirea. Pentru a face acest lucru, echipa a analizat datele unui studiu în curs de desfășurare, pe termen lung, privind sănătatea inimii, început la sfârșitul anilor 1980. Datele au cuprins mai mult de 15.000 de participanți, monitorizați, în medie, timp de peste 25 de ani.
Cercetătorii au analizat nivelurile de sodiu seric din probele de sânge. La persoanele sănătoase, acest indicator a fost recunoscut de mult timp ca fiind o modalitate eficientă de a măsura cât de bine hidratat este un organism uman, nivelurile normale de sodiu seric situându-se între 135 și 146 mmol/l.
Aceste niveluri le-au fost măsurate subiecților de mai multe ori pe parcursul a 25 de ani, fiind urmăriți totodată și 15 markeri de sănătate utilizați pentru a evalua îmbătrânirea biologică. Acești markeri au inclus tensiunea arterială, biomarkerii imunitari și nivelul de zahăr din sânge, scrie UPI.
Oamenii de știință au constatat o corelație semnificativă între participanții cu niveluri de sodiu seric peste 142 mmol/l și o îmbătrânire biologică mai rapidă. Mai exact, acei participanți cu niveluri serice de sodiu peste 142 mmol/l aveau cu până la 15% mai multe riscuri de a părea ca fiind mai în vârstă din punct de vedere biologic decât vârsta lor cronologică. Această rată a sărit la 50% în cazul celor cu niveluri serice de sodiu de peste 144 mmol/l.
În plus, nivelurile de sodiu seric peste 142 mmol/l s-au corelat cu un risc cu 64% mai mare de boli cronice, inclusiv insuficiență cardiacă, diabet și demență.
Cei cu cele mai ridicate niveluri de sodiu seric (144,5 - 146 mmol/l) prezentau și un risc cu 21% mai mare de a muri prematur, comparativ cu cei cu cele mai scăzute niveluri de sodiu seric.
În consecință, oamenii de știință sunt de părere că un nivel crescut de sodiu seric poate duce la tipuri de activitate proinflamatorie și la deteriorarea ADN-ului, în strânsă legătură cu îmbătrânirea accelerată.