Totul despre programarea din 15 martie și despre reacțiile adverse la rapel - Q&A RO Vaccinare

Totul despre programarea din 15 martie și despre reacțiile adverse la rapel - Q&A RO Vaccinare

Lista de așteptare disponibilă din 15 martie va avea și opțiunea ”opt-out” pentru a te muta pe altă listă, mai scurtă, programarea cronicilor peste 55 de ani începe ”în curând”, iar rapelul AstraZeneca nu este la fel de reactogen ca prima doză, spun reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Astfel, dacă prima doză de Pfizer/BioNTech este mai ușoară, ca reacție a corpului, se pare că rapelul vine cu mai multe șanse de reacții adverse. În schimb, cea de-a doua doză la AstraZeneca nu mai are atâtea reacții ca la prima doză (cea care generează atâta reticență în rândul populației), au explicat reprezentanții CNCAV în Q&A-ul săptămânal pe care îl susțin pe pagina de Facebook RO Vaccinare.

Am început sesiunea de întrebări și răspunsuri în direct!Din acest moment și până la ora 17.30 vom răspunde…

Posted by RO Vaccinare on Monday, March 8, 2021

”Începând de când se vor putea programa cei peste 55 de ani cu boli cronice pentru vaccinul AstraZeneca, având în vedere că limita a fost ridicată?”

RO Vaccinare: În momentul de față se fac anumite actualizări în platforma de programare, iar în perioada imediat următoare se vor putea efectua programări pentru AstraZeneca la persoanele cu vârste de peste 55 de ani.

ADVERTISING

”Când încep programările pentru vaccinare în luna aprilie?”

RO Vaccinare: În prezent, la nivelul Comitetului pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19, se lucrează la optimizarea unei liste de așteptare, din platforma de programare.

Această listă de așteptare va deveni funcțională odată ce numărul centrelor de vaccinare de la nivel național va fi cel prevăzut conform etapei a doua a strategiei de vaccinare și, de asemenea, vor fi activate, începând cu luna aprilie, toate centrele de vaccinare care vor deservi inclusiv populația generală din etapa a treia a strategiei de vaccinare.

Astfel, în momentul în care o persoană își face cont în platforma de programare, își exprimă opțiunea de a intra în această listă de așteptare, se selectează un centru de vaccinare pentru care optează să se vaccineze, iar persoana va putea vizualiza numărul celor care se află în față pe acea listă de așteptare și momentul în care va fi un loc disponibil.

ADVERTISING

Persoanele care sunt în lista de așteptare vor fi notificate prin SMS și e-mail, se rezervă locul în centrul de vaccinare pentru care a optat timp de 24 de ore.

RO Vaccinare: În acest interval, persoana optează pentru programarea în locul respectiv, în centrul respectiv, sau refuză această programare, moment în care sistemul de programare, practic, notifică următoarele persoane, după ce se primește confirmarea sau refuzul programării.

Totodată, dacă se deschid centre noi și există persoane aflate în lista de așteptare, aplicația va notifica și persoanele din lista de așteptare că se deschid sloturi noi de programare în alte centre care nu erau disponibile până la acel moment.

Astfel, oamenii au opțiunea de a ieși din lista de așteptare și de a se programa în acele centre de vaccinare, moment în care, evident, programarea lor va fi ștearsă din lista de așteptare și se vor regăsi programați în noile centre de vaccinare.

ADVERTISING

”Fiecare centru de vaccinare utilizează un singur tip de vaccin?”

RO Vaccinare: La nivelul centrelor de vaccinare pot exista două fluxuri separate de vaccinare semnalate corespunzător, atât pentru Pfizer, cât și pentru Moderna, întrucât ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager.

Pentru vaccinarea cu serul ce conține vector viral nereplicativ au fost deschise 180 de cabinete de vaccinare, dedicate special imunizării populației cu vaccinul AstraZeneca.

”Reacțiile la rapel sunt mai severe decât la prima doza?”

RO Vaccinare: Pentru vaccinurile Moderna și BioNTech / Pfizer frecventa reacțiilor adverse crește într-adevar la administrarea dozei de rapel în comparație cu prima doză.

In schimb, pentru vaccinul împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca, reactiile adverse sunt mai frecvente și mai puțin intense la administrarea dozei de rapel in comparație cu prima doză.

Trebuie menționat că, pentru toate cele 3 vaccinuri, marea majoritate a reacțiilor adverse sunt minore, de scurta durată (1-3 zile).

”Ce înseamnă că rapelul AstraZeneca nu este tot atât de reactogen ca prima doză?”

RO Vaccinare: Datele din studiile clinice pentru vaccinul AstraZeneca arată o frecvență mai redusă a reacțiilor adverse la administrarea dozei de rapel în comparație cu prima doză.

De exemplu, febra este raportată cu o frecvența de 9.1% după administrarea primei doze și scade la 0.5% după doza de rapel.

”Dacă recent am avut COVID, când este recomandat să îmi fac vaccinul?”

RO Vaccinare: În studiile clinice nu a fost criteriu de excludere un anumit interval de timp după boală, ci chiar a fost încurajată înrolarea persoanelor recent trecute prin boală pentru a putea observa eventualele efecte adverse. Nu s-a observat o frecvență mai mare a reacțiilor adverse în rândul acestora comparativ cu restul voluntarilor.

Prin urmare, orice persoană care dorește să se vaccineze o poate face, indiferent cât timp s-a scurs de la diagnosticarea infecției cu COVID-19, atâta timp cât este asimptomatică la momentul vaccinării şi a terminat perioada de izolare.

Răspunsuri pentru persoanele cu afecțiuni

  • intoleranța la histamină sau tratamentul cu DAOSIN nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinare.
  • Afectiunile tiroidiene nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca.
  • Afecțiunile cardiace și reumatismul cronic nu reprezintă contraindicații pentru vaccinare.
  • Ca și în cazul multor alte medicamente, întrucât nu există date din studiile clinice pe această categorie populațională, nu există o recomandare oficială cu privire la administrarea pe timpul alăptării. Acest aspect nu este descurajat atunci când beneficiile depășesc riscurile (ex. risc crescut de infecție, comorbidități).
  • Tratamentul cu vitamina K nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinare

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇